"Сурва" влиза в съкровищницата на ЮНЕСКО

Обичаят е сред най-авторитетните изяви на Балканите
Обновена: 3 дек 2015 16:36 | 2 дек 2015 19:43,
6
"Сурва" влиза в съкровищницата на ЮНЕСКО
Снимка: Булфото, ахрив

Обичаят "Сурва" влиза в световната съкровищница на ЮНЕСКО. Той вече официално е част от нематериалното културно наследство в списъка на ЮНЕСКО, съобщиха от Общината в Перник. 

Международният фестивал на маскарадните игри е сред най-авторитетните изяви на Балканите на традиционни народни игри и обичаи с маски.

През 2012 година обичаят "Сурва" беше вписан като "живо човешко съкровище" в националната листа на нематериалното културно наследство.

По време на "Сурва" хиляди кукери, кукове, сурвакари, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. преминават по улиците на Перник. На кръста си всеки участник носи тежки нанизи от звънци и хлопки, на главата - чудновати маски, направени от естествени материали: кожи, рога, птичи криле, дърво и текстил.

Маските не се повтарят, всяка е оригинално произведение на народния творчески гений. Международният фестивал на маскарадните игри популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.

Фестивалът се организира от община Перник от 1966 г., а от 1985 г. има статут на международен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПардон! На Сирница, не на Сирца :) Стана механична грешка!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обичаят Сурва/Сурова не е онзи, при при който обикалят сурвакарчета със сурвачки и наричат "Сурва, сурва година ...". На него кукерите в Пернишко обикалят по домовете - и до ден днешен. Разиграва се "сватба" и "заораване", които носят оплодителна символика и имат за цел да се добие плодородие през Новата година. Паленето на огньове има очистителна и предпазна роля. Има го и в други области на България с други имена и по друго време- напр. на Сирца, но не се спазва така активно като в Пернишко.
5
1
 
3
 
! Отговори
вивс преди 8 години
Здравейте,Някой знае ли кога се провежда? Би ми било приятно да отида там :)
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно ми е колко комплексаря ще намерят нещо лошо в тази новина...
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхотен ни е тоя обичай.Миналата година направих сурвачки на племенниците и се побъркаха от кеф :) Имаме готини обичаи, трябва да си ги пазим и почитаме.
2
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
не фестивалът, а обичаят влиза в световната съкровищница!!! невероятна подмяна на названието сурва е сурОва! независимо от мнението и изследванията на етнолозите това звучи като подмяната на турско робство с "присъствие". някой да е чувал "сурова, сурова нова година"?!алармирайте кандидатката за ООН, додето е време.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заповядайте драги съграждани!На Сурва 2016 г. В село Елов Дол!:-);-)Пернишко!!!За да видите за какво иде реч!!!