35 000 български деца зад граница! Само за 5 г.

Мерките срещу демографската криза са неадекватни, смята експерт
Обновена: 7 дек 2015 18:40 | 7 дек 2015 18:00, Анисия Иванова
112
35 000 български деца зад граница! Само за 5 г.
Архив: Булфото

Младите хора днес са много мобилни и търсят места с икономически ръст и живот, коментира в eфира на Bulgaria ON AIR експертът по социална политика Деница Сачева. Ако у нас се създадат такива условия, младите хора могат да започнат да се връщат, но на този етап това не се вижда, смята тя. Ако има политическа воля България да се превърне в добро място за живеене, най-малкото, което може да се направи, е да се поддържа българският дух и идентичност.

Сачева допълни, че това може да се осъществи с инвестиции в образование. По думите й сериозен принос в тази посока може да имат съвременните технологии.

Експертът направи коментара по повод изводите от доклад на Сметната палата, който сочи, че за петгодишен период 35 хиляди български деца са заминали да учат зад граница.

По думите й изненадващо е не толкова броят на децата, заминали да учат зад граница, колкото че тази информация идва от Сметната плата, която одитира изразходване на средства по програма, насочена към повишаване на ефективността от образованието.

"Това само по себе си показва, че ние не мислим в стратегически план и че мерките, които се взимат към момента за овладяване на демографската криза, са предимно стратегии на хартия и от време на време увеличаване на помощите за деца“, коментира Сачева, подчертавайки, че очевидно тези мерки са "неадекватни и не могат да отговарят на реалните проблеми“.

"Всеки, който има семейство, знае, че хората нямат повече деца, защото нямат възможност да ги издържат. На първо място проблемите са икономически и са свързани с работа. Но също така много сериозни проблеми има и в социалната сфера. Услугите от хора за хора са много сериозно подценени в България и въобще не се развиват, а това е нещо, което е абсолютно задължително, ако искаме да имаме просперитет", коментира тя.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който има акъл да се маха докато е време, който е *** да стои тука да робува на скапаните болшевики и техните ***.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След елементарния анализ стигам до извода,че ако не беше комунизЪма ,фалита му и мафиотското ограбвае на народа ,нямаше да се стигне до демографска криза.Ако не се направи ревизия на прехода и се възстанови краденото от комунистите,България ще е държава от комунисти/БСП и производните им/ и население не желаещо интеграция с многото деца.
73
4
 
3
 
! Отговори
??? преди 8 години
Нямало деца при демокрацията и пазарната икономика, защото хората не можели да ги издържат.Ами нали това искахте бе, сега защо се оплаквате?!
72
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BG?Така е, колега. Нашенските работодатели трявба да издържат челяд и любовници. Да ги водят в Дубай и къде ли още не, за да се пише по вестниците и простия народ да охка и ахка... За това не остават пари за заплати на робите. Дай Боже да продължаваш да се справяш добре, па макар и в чужбина!
71
1
 
1
 
! Отговори
до 93 преди 8 години
Ти по-добре намери начин детето ти да има интерес към науката. Учителите не са всьо и вся. А, образованието у нас не е на толкова ниско ниво както го представяш. Изобщо не говори на изуст. Проблема у нас е, че не много хора си купуват книги.
70
0
 
6
 
! Отговори
Ние преди 8 години
Ние се махнахме именно заради образованието в БГ. В България имаме повече работа. Но образованието е кръгла НУЛА с малки изключения. А учителите да не викат толкова, че искат заплати а да почнат да учат децата
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТРЯБВА ДА СЕ МАХАМЕ ОТ ТАЯ ДЪРЖАВА И ДА ОСТАНАТ САМО ТИЯ ***
68
3
 
19
 
! Отговори
АТИЛА преди 8 години
НЯМА БЪДЕЩЕ И ПЕРИСПЕКТИВА В ТОВА ПОДОБИЕ НА ДЪРЖАВА И ЗА ТОВА ВИНА ИМАТ САМО НАШИТЕ УПРАВНИЦИ
67
1
 
15
 
! Отговори
Тото преди 8 години
Сега Барбара като вдигне цената на билетите за метрото очаквайте поне още толкова да пътуват еднопосочно от Люлин до терминал 2.
66
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16 милиарда за колко време ще стигнат ?!?)))))И за кои ще стигнат ?!?И кой ще ги връща ?!И кой се Съгласи да ги взимат ?!?А..?!?!Бля,бля,,,бля..бля...)))
65
3
 
19
 
! Отговори
кочо преди 8 години
преди малко написах ,че в ЕВРУПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ ,БЪЛГАРСКИТЕ РАБУТУДАТЕЛИ ,дават по-ниски заплати от най-бедните държави в Африка ,Азия и Централна Америка и Полинезия.Обаче реват ,когато трябва да дават заплата от 420 лв.Изтриха ми писанията.Голям страх от ГОЛАТА ИСТИНА.Не се страхувайте бе простаци.Българинът си е туземец по дух,природа и манталитет.Намерили сте точния народ за яхане и изнасилване.Ръгайте го.Явно му харесва.*** цензурата.Путин ряпа да яде.
64
2
 
22
 
! Отговори
Бъдеще преди 8 години
След 20г населението ще е 70% от махалата 20% бяла раса а останалата от добитъка внос от Азия и Африка
63
4
 
11
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До реалистНИКОГА не съм гласувал за ГЕРБ, нито за автентичните комунисти от атака, бсп и абв !!! Никога не съм се стремял да обиждам хората, но вие сте един неудачник , другарю "реалист" !!! Поздрави от един антигербер !!!:)))
62
4
 
23
 
! Отговори
умерен неоптимист преди 8 години
Не съм много млад,но искрено се надявам да видя демографския крах на недоразумението наречено България и нямащо нищо общо с основателите и носителите на това име.Безумната простотия на народа ,съчетана с извратената алчност и корупция на всички ,които яхаха управлението, доведоха до бавната и мъчителна смърт на остатъците от българския народ.Азиатски комунизъм ,съчетан с ориенталски народ и мързел и последвала демокрация от руски тип водят до ....На кого му пука...
61
3
 
42
 
! Отговори
BG? преди 8 години
От два месеца съм извън България и работя за добри пари, от които ми остават повече от половината като спестени без да се лишавам от нищо. Спокоен съм на работното си място, хората са добре настроени и ме уважават. Преди да дойда работех в една голяма фирма, парите които изкарвах давах за храна и сметки. Спестените ми пари на месец бяха между 0 и 100 лв зависи колко се лишавам през месеца. Всяка вечер се прибирах от работа нервен и напрегнат, спокойствие никакво. За работодателите нямам думи...
60
1
 
23
 
! Отговори
шито преди 8 години
български геноцид се извършва от страна на политиците в държавата.От лакомия да крадат не оставят нищо на хората, много кърлежи на хилаво куче и така кърлежите убиват кучето,ама като умре от кой ще смучат,трябва и да го храните господа,не може само смучене
59
1
 
2
 
! Отговори
лейка преди 8 години
*** е ци га ниама сигурно не е приемливо :) :) :)
58
2
 
29
 
! Отговори
емигрант преди 8 години
Едно не мога да разбера - повечето ми приятели българи в чужбина са интелигентни хора, говорят няколко езика и общо взето са мислещи хора, в България мнозинството хора са образовани и как накрая избираме за премиер Бойко и подобни. Наистина не ми е ясно. С такива управляващи които залитат от заем на заем и само "дупе дават " на "големите шефове" как да се върнем...как? Депутати за да се отърват от дело, мутри, силиконови солети... как?
57
14
 
12
 
! Отговори
1 преди 8 години
Още не е късно да се обърнат нещата. Въпреки всичко аз съм оптимист. Българите са оцелявали и при далеч по - тежки временаКлали са ни, мъчили са се да ни сменят вярата, поробвали са ни но въпреки това сме оцелели. Не успяхме сда загубилим човечността си.България е единствената държава в Европа която никога не е сменяла името и изика си.В България има съжителство на малцинства за което в щатите могат само да мечтаят.
56
9
 
3
 
! Отговори
Тренда преди 8 години
Да и моите са в Германия и много ги обичат европейките заштото имат дълги пиштови и евът като див балканджия. Ама няма да се върнат никога.