Съдът решава чий е храмът – на Църквата или народа

В знак на протест всички камбани забиха тревожно
7 дек 2015 11:37,
43

Снимка: БТА

Върховният административен съд заседава по жалба, която оспорва собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Нотариалният акт на катедралата бе дарена на Църквата от служебния кабинет на Георги Близнашки. Дружество "Будител" обаче оспорва това с аргумент от Великото Народно събрание, което е определило, че собствеността на храм-паметника е всенародна. БПЦ само можела да го управлява.

Още по темата

Преди днешното заседание на съда, патриарх Неофит изрази убеденост, че "Св. Александър Невски" ще остане собственост на Църквата.

Митрополит Гавриил определи жалбата на Дружество "Будител" като абсурд и допълни, че храмът не може да остане без духовно ръководство, съобщи БТА. По думите му по закон и логика "Св. Александър Невски" трябва да остане на Църквата.

Веселин Станков от Дружество "Будител" заяви, че при решението на МС е нарушена административната процедура. Според него не може временен Министерски съвет да отменя решение на Велико Народно събрание.

По време на заседанието на съда адвокатите на Църквата заявиха, че жалбата е недопустима, защото дружеството няма правен интерес. Според тях прехвърлянето на собствеността върху храма на БПЦ не накърнява по никакъв начин правата на жалбоподателите, защото храмът остава достъпен за всички, дори и тези, които не изповядват православната вяра.

ВАС уважи жалбата и ще вземе решението си на закрито заседание.

В знак на протест срещу делото днес от 9 часа камбаните на всички храмове в София започнаха да бият тревожно.

Още в 8.30 ч. пък пред сградата на съда се бяха събрали вярващи и висши духовници, сред които и патриарх Неофит. Беше отслужен и молебен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
5
 
! Отговори
ZORO преди 8 години
Местата които са посветени на Бога не бива да се използват за нищо друго.През комунизма православните храмове се използваха за музеи, концертни зали и дори ги взривяваха.Държавата в лицето на БКП е нанесла не само материални, но и морални щети на Православието в България.
36
1
 
0
 
! Отговори
мариян преди 8 години
Какъв е проблемът чия е собствеността, нали духовността не гони материален интерес, а се грижи за интереса на хората. Ако имат осигурено място да пробуждат душите на хората, защо непременно се намесва въпросът за собствеността или БПЦ не е на хората? Управлението на един духовен храм не е ли достатъчно или задължително трябва тапийка за собственост? На съдията бих препоръчал да прочете разказа"Разни хора, разни идеали" - там е описана народопсихолохията ни.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо винаги подобни въпроси се решават на тъмно в тази държава? Същото беше с т.нар. царски имоти. Да излезат с документите, да се види имала ли е принос БПЦ при изграждането на храма и ако да да им се дава, ако не, да замълчат. Оправданието, че я искат, за да направят ремонт е малко като за бабите от Женския пазар. На всеки празник ни обясняват как материалното не е важно, как ние сме временно на Земята, че нетленното ще ни спаси, а те се съдят за имоти и скъпи коли. Нещо не ми се връзва.
34
2
 
0
 
! Отговори
мариян преди 8 години
Хората имат нужда от дом за вярата, който да я съхранява а не от БПЦ Холдинг- ЕООД . Ако църквата е на хората, нека публикуват регистър с имотите на БПЦ, , разпорежданията с имоти и дейностите, които се финансират. Аз съм православен християнин но не мога да я видя православната църква в България - има малки острови на духовността в море от чужда агресия, ереси и липса на базови ценности. Не може духовници, проповядващи смиреност и благочестие да карат лимузини, а църквите да се разпадат.
33
0
 
5
 
! Отговори
Веска преди 8 години
Няма значение какви закони имаме. Всичко зааависи накрая от "вътрешното убеждение" на съдията, продиктувано му винаги от властниците. Варненската зам. председателка на ВАС приема за фалшиви и шестте подписа в протокола на избирателната комисия, но признава протокола за действителен. Това нормален човек може ли да го направи? Но завършилите ПУЦ съдии и прокурори, заели тези длъжности за послушание, не и за знания и морал могат да изпълняват всякакви нареждания.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Св. Александър Невски"??? Какъв е тоя, руснак, нале? Следователно това е хибридна атака. Затова дълг на всеки демократ е да се нареди на опашка и като зомби армия да гътнат този източник на руска пропаганда, и после да построят храм на НАТО, със статуя на плачещия Паси отпред.
31
3
 
3
 
! Отговори
мхм преди 8 години
Килимявките с какви коли са отишли на сбирката на ДС :) И много важно БАБА ГУСИ ТАМ ЛИ БЕШЕ?
30
3
 
6
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Катедралата е божи дом съответно Бог е собственик, но трябва да се грижи за собствеността си - да осигури средства за ремонт. Редно е божиите служители да се помолят усърдно за средства за ремонт на катедралата. Не е редно държавата да отпуска пари за божия дом, който има собственик.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Abe da prodadat nekoia i druga limozina , popovete puk da vleznat s nekoi rolex i da remontirat tazi prekrasna curkva simvol na stolicata i religiata ni ...puk na koi shte da e !
28
8
 
8
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Привържениците на комунистическата православна църква са една малка част възрастни на привършване и друга - мутри, в раса...Ал. Невски е паметник на културата и историята и неин собственик трябва да остане държавата! Червените попове искат да печелят и затова е този вой! Защо до сега не я ремонтират? Ще кажат - защото не е наша...Ами като не е ваша, защо печелите от нея ? Да взимате можете, но да давате - не искате !!! Слуги на дявола сте вие !
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата не е народа.
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познавам към 5 попа. От тях само един е истински християнин. Другите са просто лакоми за пари и не проповядват същината на християнските ценности. Взимайте им всичко! Само врътки с имоти правят, който им дава парици му се подмазват, който не - го гълчат.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега претендират за храма,а къде бяха когато трябваше да се реставрира?А и след някоя друга година пак ще искат тези изедници от държавата да им се отпуснат средства за ремонт!Ето за това са много малко вярващите в България,защото църквата е само един консуматор и никой не намира подкрепа в нея!
24
4
 
3
 
! Отговори
Gornov преди 8 години
Ja da vidim koi ne si plasta danak sgradi, imoti, taksi bukluk, taksi dim i pushek, taksi zatopliane na klimata, 20%dds na prodadeni stoki i uslugi na bg naselenie?!:-):-):-):-):-)
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продължение на 23...народа издържа поповете.Да сте чували за Каритас сиреч милосърдие?Тук е само един свещеника дядо Иван,но и него ще му изядат главата мошениците!
22
3
 
3
 
! Отговори
килимявките преди 8 години
Баба Гуси дали е на протеста? и Дали е тревожна и тя?
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Храмът е на народа!Храмът е построен с дарения от всички-българи и чужденци.Впрочем почти всички божи храмове са построени с дарения,но се присвояват от църковните служители!Та поповете!е са пиявици!Навсякъде на Запад църквата помага на народа ,а в България народа издърж
20
3
 
9
 
! Отговори
Мирянин преди 8 години
Българската Православна Църква съществува единствено и само за сметка на имотите си. Българите имат нужда от храм, в който да кръстят в Бога децата си, да изпратят с ритуал мъртвите си, да запалят свещ за здраве и свещ за упокой. Във всеки град исело има православна църква, граден с труда и парите на миряните, но собственост на БПЦ. Други църкви има много малко. Ако БПЦ зависеше само от личните качества на своите свещенослужители българите немаше да бъдат православни. Некога да, обаче сега не!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Храмът сега е на Църквата, тоест на всички православни. На тази част от народа, който не е православен, за какво и е православен храм? На мен като православен, нито ми трябва католически храм, нито джамия. Не разбирам за какво са тези претенции.
18
7
 
1
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Тия деца дето носят иконите имат ли 18 може ли да протестират? А айде ,незаконен протест. По колко взехте по 50 лева?