Законите ни – неадекватни на действителността!

Юрист: Само 5% от продукцията на НС е качествена
7 дек 2015 14:22, Анисия Иванова
30
Законите ни – неадекватни на действителността!
Архив: Булфото

Законодателството не може адекватно да отговори на изискванията на средата, каза в ефира на национална телевизия Bulgaria ON AIR юристът Тони Димитров. Той подчерта, че законодателството в днешните цивилизовани общества се разбира като инструмент за решаване на проблеми, а не като инструментариум за решаване на обществени отношения.

"Няма как закони, правени преди няколко десетилетия да са адекватни на днешната действителност", смята той.

"И когато динамиката на обществените отношения е толкова голяма, няма механизъм, който да известява това изоставане“, коментира той.

Той подчерта още, че съдията е обучен да спазва буквално закона.

"Нашето законодателство би следвало да е хармонизрано с европейското още 2004- 2005 година, но само по онези пунктове, по които не са покрити по принципа на субсдираността, т.е. там където Съюзът иска да се намеси,“ коментира Димитров.

Той изтъкна, че в тази част по принцип работят законните, но "методологията, начинът по който се разработват законите в България е част от наше вътрешно, национално право".

Според изследване на НЦИОМ само 5% от внесените законопроекти в последното НС отговарят на задължителното основание за мотиви, каза той.

"Ако НС изнесе своята продукция както производителите само върху 5% от нея ще пише "Закон", на останалите 95% ще пише "Боза", определи юристът.

По думите му правенето на закони е високо интелектуална дейност и не може всеки да си позволява да законодателства - това е инструментът за управление на съдби и общества

"Първите години от началото на този век решенията в ЕС се вземаха на база доказателства, в последните няколко години вземаните решения се базират на знания. Вече не е важно само да се събират доказателства, а е важно кой ще ги оценява и каква е научната експертиза за това.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Храмът на обречените преди 8 години
Какво очаквате от държавакоято фалира още през 1991 година!!25 години глад,мизерия,далавери,кражби и лапане.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега с пълен успех ще приемат данък сланина
18
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Той подчерта още, че съдията е обучен да спазва буквално закона." - Тук има 1-а "мъничка" неточност- манипулация по която се пързаля цялата новинарска журналистика волно или неволно. Журналистите обичат да коментират че за дадено престъпление се предвижда наказание ДО еди колко си години. Никога не споменават че в закона пише ОТ - ДО! И точно съдията е този който преценява къде в този промеждутък ще удари чукчето! Ако сте забелязали почти винаги е около ДО-то че и под него ....
17
1
 
2
 
! Отговори
az преди 8 години
Обаче, има една малка подробност - не депутатите, а "експерти" от разните дирекции към министерствата съчиняват законите, а онези само ги гласуват. А много малка част от тези експерти са в час, и са назначени там без връзки. Но тяхната дума не тежи. Останалите самозванци се правят на законотворци, и чак се самозабравят... Хора са на директорите, които от своя страна са назначени по Герберастка линия.
16
0
 
1
 
! Отговори
Трай,бабо за хубост преди 8 години
След като само 5 % от законотворчеството е стойностно,ако го увеличим 20 пъти,то щеимаме 100% стойност.Увеличаваме разбира се 20 пъти броя на депутатите,сътрудниците,колите,жилищата,кюфтетата и цялата инфраструктура на този фокус на народната любов-Народното събрание и ще имаме най-качественото от към народно представянеобслужване на народа и държавата в целия свят.Е,демокрацията струва скъпо, но щетърпим,за хубост...
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бе ! Объркали са ! Действителноста ни е неадекватна на законите, а не обратното !!!
14
0
 
1
 
! Отговори
Karai da varvi преди 8 години
*gaz!*tarpenie! Dupki, dupki, dupki!*gaz! Dupki!*tarpenie! 80km/h magistrala zaaljitelna skorost!:-):-):-):-)
13
0
 
3
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Най - малко ефективни, а най - много превилегии. Като техни работодатели трябва да ги реформираме, че сами не искат.
12
2
 
1
 
! Отговори
Трай,бабо за хубост преди 8 години
Напълно подкрепям 1-Професора.Ако видим по ТВ колко депутати присъстват впленарната зала,ще сеубедим,че те са 40-50 човека-около 20% от общия брой.Запълна зала,броят трябва да се увеличи 5 пъти,или да стане 1200 души.Тъй като не всички са юристи,следва да бъдат назначени по трима(за вътрешно мнозинство) юридически сътрудници на всеки депутат,или 3600 общо,плюс организационни сътрудници,секретарки,шофьори-4 или общо 4800-всичко10000...Да,демокрацията струва скъпо,но щетърпим за хубост...
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как искате неадекватни депутати да коват адекватни закони.Няма как да стане.
10
0
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Прав е юриста.Законите в България не отговарят на европейските,я тези,които са длъжни да ги порилагат обикновено са рекетьори,които искат да ви смъкнат по 10 кожи и в много случаи без да ви решат проблема.В тази връзка моля да ми посочите името на добър адвокат за да съдя Топлофикация,които ми искат 1000 лв.за помещение,което въобще не се отоплява,няма и радиатор за 1 година/един отоплителен сезон/само защото не им е осигурен достъп навреме.В друго време не желаят да ви посетят и отчетат.
9
2
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
БАТ САЛИ Е ВЕЛИК ,БЕ...ХА,ХА,ХААААААААКАТО НЕ ИСКАТЕ БОЙКО ....ШЕ ВИ ПУСКАМЕ САМО БАТ САЛИ ПО ТВ ...И ПИЖЕ....!/...тъкмо ше си плащате тока навреме ..."ПРИ ПИЖЕ"...ха,ха,хааааааа../
8
0
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Венецуела: 30 млн.население-167-местен парламент! Колко дипотутки трябва да има в нашия?
7
2
 
10
 
! Отговори
Да, ама не! преди 8 години
Имаме добри закони,но няма кой да ги спазва ,най-вече от т.н.магистрати! Защо законите важат за обикновения човек,но не и за "елита" ,в който включвам и т.н "роми"?
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
но пък за сметка на това 95 % от провежданата политика е в интерес на депутати,политици и министри. Народа ряпа да яде........народа е нужен само по избори !
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като законите се коват само за 5% от гражданите на България, тази статистика е съвсем нормална.
4
11
 
3
 
! Отговори
Алоооу , РУСНАЦИТЕ преди 8 години
....СТОЙТЕ СИ САМО У ДОМА!!!БЪЛГАРСИТЕ КУРОРТИ ---НЕ СА ВЕЧЕ БЕЗОПАСНИ ЗА ВАС!ХОДЕТЕ НА МОРЕ У КРИМ ...И НА СКИ У СИБИР!ПРИ ТОЛКОВА МИГРАНТИ И ДЖИХАДИСТИ У БЪЛГАРИЯ--НЕ МОЖЕМЕ ДА ВИ ОПАЗИМЕ ИЗОБЩО!САРАФОВО ---ДА ВИ Е ЗА УРОК!МИСЛЕТЕ И НЕ ИДВАЙТЕ В БЪЛГАРИЯ ---ЗА ДА НЕ ВИ ПРАВИМЕ ПАНАХИДИ , КАТО ЗА РУСКИТЕ ЛЕТЦИ ОТ СИРИЯ....У СЛИВЕН!ТУКА --НЕМА ВЕЧЕ "БРАТУШКИ" ....НАМЕРЕТЕ СИ ДРУГИ ОТ СИРИЯ!!!
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 25 години не се ли разбра, че парламентарната демокрация е във вреда на обществото. Този грешен модел ни докара до дъното. Отговорността трябва да се поема от Министерския съвет, а дупетатите да се свикват на сесии.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2Бойчето и то ли?
1
0
 
26
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Депутатите са малко. 240 Човека не смогват да коват законите. Трябват ни поне 1500 депутата. 5 Хиляди лева заплата, комисионни, командировки и кюфтета. Само тогава ще дръпнем напред.