Децата ни прегряват още в училище!

Психолог: Моделът на детството и родителството е коренно променен
Обновена: 9 дек 2015 21:17 | 9 дек 2015 21:09, Анисия Иванова
19
Децата ни прегряват още в училище!
Снимка: архив Булфото

Средата, в която живеем е много динамична и моделът на детството и на родителството са много различни в сравнение с преди 20 години, каза психологът Христо Монов.

Повод за коментара му станаха разпространените преди дни в социалните мрежи клипове на деца, които играят кючек в час по музика.

От ефира на националната телевизия Bulgaria ON AIR Монов призова младите хора да не бъдат стигматизирани. Той допълни, че за тази възраст са много характерни т.нар. психологически процеси на експериментиране, на опит за опълчване срещу статуковото.

"Много често това е отчаян опит да бъдат забелязани - от обкръжението си, от родителите си", обясни още психологът.

В търсенето на корените на проблема за възпитанието и формирането на ценностите трябва да се обърне внимание и на заложената учебна програма, препоръча експертът.

По думите му хората, които правят новите програми, са същите, които са изготвили предходните. Монов не е оптимист, че ще бъдат направени промени в облекчаването на обучителните програми. По негови думи "децата прегряват" още в училище, защото изучват съдържание, което не е съобразено с възрастта им. "А когато нещо не ти е интересно, изключваш", коментира той.

"Един от най-елементарните начин да се справиш с този стрес е да друсаш кючек", даде за пример той. От думите му стана ясно, че проявите на агресия са друг възможен отговор на провокациите от средата. Монов посочи, че спортът е възможен вариант за канализиране на тази енергия.

Записването на много допълнителни извънкласни курсове според Монов се налага не толкова заради амбицията на родителите, колкото от променящата се среда и от необходимостта за попълване на липсващи знания.

Психологът изтъкна, че съществуващата в България параобразователна система е много добре създадена, като по думите му приходите в нея са от порядъка на стотици милиони годишно.

Той настоя, че средата, в която израстват децата днес, е много трудна за контрол именно заради изобилието и достъпността на информация през различни технологични устройства. Христо Монов посъветва родителите да бъдат повече време с децата си, да ги оставят да експериментират и да разговарят с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
грешка!прегряват още в детската градина,щото това не е детска градина ,а детско училище-то книжки-помагала,то интерактивни дъски и играчки,то фб и какво ли още не,а игри...НЯМА!!!!!!!..просто няма обикновени детски игри- децата са обучавани,нищо че в ДГ основната дейност е играта.....
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама от българското образовани толкова са преглрели, че нищо не им е влезнало в тиквите. Някой зорлен ли се опитва да направи населението по-тъпо? Защото ако е така, успява.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Образованието в България беше на много високо ниво. Това, че те не могат да видят това което учат в практиката, води до чувството, че се учат ненужни неща. Икономическата ситуация в България допълнително утежнява нещата. Просто всеки гледа да следва модела на най-лесното, а понякога просто да оцелява.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mnogo iziskvaniq kam balgarina, nakraq za nishto...
12
2
 
5
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Пускат ги всяка година да преминават в по горен клас а те още не са се научили да четат и пишат. Пускат ги щото - ама ти знаеш ли кой е баща ми? Коя е майка ми? Отиват родителите м в училище, казват 2 думи на даскалите и ония ги пускат. По мое време такива ги оставяха да повтарят класа докато не научат материала. Ако ще и 5 години да повтаря - докато не научи никакво преминаване в по горен клас. А сега - как искате да учат в 5-ти клас - та те не могат да четат, сричат. Напрао ужас.......
11
3
 
6
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Прегряват, щото нищо не им влиза в главите и като им дадеш малко повече материал и блокират. Днешните деца са *** и необразовани, неграмотни. Името си не могат да напишат без грешки.... за к'во ми говорите изобщо?
10
1
 
7
 
! Отговори
777 преди 8 години
ДЕЦАТА В УЩЕ УЧАТ ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ, НЕНУЖНИ НЕЩА ЗАТОВА ЩЕ Е ТАКА И ПО-ЗЛЕ ЩЕ СТАВА АКО НЕ СЕ ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА.
9
0
 
3
 
! Отговори
Jock Palfreeman преди 8 години
Този "гигант" на психологическата мисъл Монов се беше позагубил малко. Гледам пак взе да се изказва неподготвен.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
самият факт, че "друсат кючеци", е много показателен за това какво ще се случи с тях накрая. дори и ако просто "експериментират" и са попаднали на погрешния "експеримент", повечето изобщо няма да разберат колко ниско са паднали. мисля, че възпитанието и средата са много по-важни фактори за това да се стига до подобни казуси, а системата на образование е най-малкият виновник. отглеждаме чалгари, като нас самите - време е да се примирим с фактите.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8Абе Груьо, на теб 1500 лв са ти малко ли или проблемати е че други имат повече.800 евро за Южна Италия е висока заплата ама на *** са му малко......Ти за Тиквун ли гласува 2009.Мога да се обзаложа че си пуснал за него бюлетинката с едничката мисъл Банкянския да прецака богатите.А сега ела да ме хванеш за Че..па и да ме поразведеш малко.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като прегряват ги охладете бе!На вън е достатъчно студено вече.Два шамара и да спи една нощ на студа да видим прегял ли е огрян ли е......
5
0
 
6
 
! Отговори
случаен преди 8 години
Ваня Кастрева..., Мукадес Налбант, Даниел Вълчев!!!, Ехнатон...и още и още! Да продължавам ли списъка? какво очаквате от тези които са били и си остават едни от главните виновници за сегашното състояние!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тетрадка с "Ледения" Стив Остин... това ми навява толкова спомени :)
3
0
 
14
 
! Отговори
Петя преди 8 години
Това за Испания е добър пример и тези хубави примери трябва да се прилагат и в нашата държава ,защото е добро за децата ни ,за да бъдат спокойни,усмихнати и щастливи.
2
0
 
33
 
! Отговори
Милена преди 8 години
Българските деца учат неща които не са съобразени с възрастта им,немогат да разбират материала защото е писан на високо ниво оттам е и безинтересен,съответно и не асемилиран,натоварени са и както върви от училище вместо в живота ще влизат в психиатрия.Българско семействе което от година живее в Испания без да знаят езика те и децата им ,са много доволно от учебната програма на децата си,защото те учат толкова колкото могат да възприемат за възраста си,учат до обяд ,а следобед само игри и занима
1
4
 
40
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Системата на образованието е деградирала до такава степен, че се създават неграмотни и примитивни индивиди, неспособни на критично мислене. Главите им се пълнят с ненужна и безполезна информация от която нямат шанс да добият реална представа за света. Естествено има и изключения, но това се дължи на сериозни усилия от страна на родителите им..