Горските ни джипове – нужни на шейхове и милионери

По 200 евро на ден щели да броят ВИП ловци на родните горски стопанства
Обновена: 9 дек 2015 09:46 | 9 дек 2015 09:03,
75
Горските ни джипове – нужни на шейхове и милионери
Снимка: Reuters, архив

Само за първите 3 месеца горските стопанства са спечелили 11 млн. лв., затова са направени и поръчките за скъпи джипове. Това обясни зам.-министърът на земеделието Георги Костов в ефира на Нова телевизия.

Така например Югозападното стопанство е спечелило над 1 млн. лв. само от лов през миналата година.

Скъпите джипове са за гости за лов, а през останалото време ще бъдат за администрацията. По думите на Костов на лов идвали шейхове и милионери, които нямало как да се превозват със стари коли. Скъпите джипове щели да превозват богаташите от летищата до ловното стопанство в гората.

Още по темата
За последно нови коли били купувани преди 6 години.

Джиповете за горските стопанства са необходимост, а не прищявка. Това каза директора на Югозападно предприятие Дамян Дамянов в ефира на BTV.

През последната седмица се разрази нов скандал с обществена поръчка за скъпи автомобили. Оказа се, че за нуждите на ловния туризъм е обявена поръчка за закупуване на луксозни джипове, които да използват горските стопанства в Смолян, Габрово, Сливен и Благоевград. Министър Десислава Танева каза, че няма да спре покупката, защото тя била много важна за ловния туризъм с чужденци.

"Стремим се да наваксаме изоставането на техническото обезпечаване на дейностите", коментира Дамянов. По думите му освен луксозния джип ще бъдат закупени още 66 други високопроходими джипа, както и багери и булдозери.

"Аз не мисля, че това е свръхлуксозен джип, това е нормален джип 4 по 4. Сремим се да отговаряме на изискванията на ловците", каза още Дамянов. Той поясни, че не знае какви точно са екстрите на поръчаните автомобили, но било необходимо да е по-луксозен за нуждите на ловците.

"Дори и втора ръка да се вземе, всеки джип има подгряване на седалките и другите екстри, без мониторите на задните седалки, разбира се. Нищо особено не е поръчано като екстра в този автомобил", смята Дамянов. По думите му новата луксозна придобивка трябва да бъде в горското до Нова година, в зависимост от договорите по процедурите.

"Всеки един ловец, който идва по линия на ловния туризъм, може да си позволи да се вози на джипа. Заплащането е 0.7 евро на километър, а в самото стопанство е 50 евро на ден по ценоразпис", обясни Дамянов. Според него организираният ловен туризъм е предимно за платежоспособни ловци, защото един ден възлиза на около 200 евро.

Според Дамянов новият джип, с цена 200 000 лева, ще се изплати на третата година. "За миналата година приходите са около 750 000 от ловния туризъм", допълва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжат безогледно - оставки!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си карат новите джипове с кеф. Сигурно са си ги заслужили
59
1
 
12
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Не може на фона на мизерията и глада в България, на фона на болни деца и възрастни които се превърнаха в просяци за живот (понеже НЗОК не можела да ги лекува щото няма пари), да давате луди пари за джипове на горските, за коли на депутатите и за какво ли още не? Не ви ли е срам от народа? Явно не, ама на тоя народ ще му писне един ден и нито горски с джипове ще останат нито парламент и паркинг на парламента. Властимащите взеха да се уливат. Не е на добре тая работа. Народа няма какво да губи....
58
0
 
10
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Горското продават сума ти дърва. Не можаха ли с парите от теи дърва да купят въпросните джипове а ги купиха с парите на данъкоплатеца? Що ми харчите парите за да се возят шейхове (които ги няма, няма и да дойдат) по горите и да си правят кефа? Вчера гледах по нова ТВ, старческия дом в Кулата - глад и мизерия а вие харчите парите на народа за глупости... що не ги дадохте там тези пари, не видяхте ли как живеят старите хора? Това са наши майки и бащи. Ух не ви е срам. пфу
57
0
 
11
 
! Отговори
сс преди 8 години
И какво печели един обикновен български гражданин от това, че ще се возят шейхове. Само питам.
56
0
 
10
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Те па се скъсали шейховете да идват на лов в България... кого залъгвате бе нехранимайковци?
55
0
 
9
 
! Отговори
Артър на Конядойл преди 8 години
измамниците убиха всичко !
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е жив и зрав данъкоплатеца!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
I taka da e , paretata pak shte otidat v edni bezdunni gorski djobove , nali i Mestan Aga e lovec :D vsichki selianduri i turski mekereta v taia durjava za lovci , kak niama da kupuvame djipki po chetvurt milion , kogato hiladi bulgari umirat ot bolesti v mizeria , bez lekrastva , bez otoplenie. Drugia put kato pravim prehod , nedeite da e miren , daite edin nemiren prehod da si napravim.
52
0
 
3
 
! Отговори
ганьо преди 8 години
а , само дебело прасе ок ли е?
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
крадци ..ама от БокТикв се учат
50
0
 
15
 
! Отговори
смешници преди 8 години
Новата Q7 със всички екстри и с подходящ дискаунт от дилър на Порше струва 180 000 с ДДС.Пак нагласена поръчка някой да лапне сериозна пара. А защо не купят hoover на great wall за да подпомогнат българското производство? Да не говорил че спестяват по 150 000 на парче. Но както каза един познат ливанец, живеещ от дълго време в България - Крадете и ушите ви пукат!
49
0
 
19
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Луксозни джипове за мазни ***!Да бяхте дали тези пари за старческите домове!Докато има супер богати и крайно бедни мир и разбирателство няма да има!
48
0
 
29
 
! Отговори
bg преди 8 години
ТЪжно, тъжно....... 200 евро на ден означава 500 дни за изплащане на такъв джип от 200 000лвДобри математици се оказаха ловните стопанства.А има фирми от които могат да си наемат такива джипове за своите гости.Или наистина целогодишно тук има гости за ловуване?Май отстреляните сме ние, българските граждани.
47
1
 
3
 
! Отговори
Росомаха преди 8 години
Там където сте ми сложили звезди в текста съм написал думата малдумници, ама не съм прав тези зелени човечета са много хитри. Решил съм видя ли този джип да го разкарва някой ще му плюя на стъклото.
46
0
 
8
 
! Отговори
Росомаха преди 8 години
Лъжат здраво горските синковци. Първо за тези пари се купува супер луксозен джип.Казват, че ще го ползват от летището до стопанството. Че да закупят луксозни коли за 100 000 лв , а не за 200 000 лв.Второ сега да обяснят с този джип ще влизат ли в гората или не, ще карат ли по горски пътища.Щото с такъв джип в гората може да влезе само *** зам. министър на горите.Ако няма да влизат защо им са джипове. Да вземат от депутатските БМВ-та или Мерцедеси. Те, че са *** това е ясно, ама по
45
0
 
5
 
! Отговори
XMMM.... преди 8 години
ABE HUBAVO VI PRAVQT NA MAIMUNI,RADVAMSE.DA STE SE SABUDILI NA VREME.NE DJIPOVE AMI I HELIKOPTERI 6TE VZEMAT.A MAIKITE VI I BA6TITE VI DA JIVEQT SAS 150 LV PENSII.NAMERIHA OVCE KAT VAS DA GI DOQT..SAMO PO FORUMITE REVETE.Q GI ZAOBGRADETE V DVORECA IM I KVOT IZLEZE OT VATRE BOI DO KAT SPRE DA MARDA..
44
16
 
3
 
! Отговори
браво преди 8 години
Приветствам инициативата, ето един директор с визия за бъдещо развитие. С трици маймуни не се ловят. Има ли резултати , нека да инвестират в джипове. Не ги е прибрал в джоба си. Не стачкува за заплати, отпуски, придобивки и т.н. Не затваря кръстовища, не реве за заплати. Осигурява работа на хората и комфорт на туристите.
43
0
 
8
 
! Отговори
Хареса ми преди 8 години
Така се прави с раята. Ще писка, колко да писка?
42
0
 
5
 
! Отговори
Hans Förste преди 8 години
Ти синковци големи тарикати се пишат, с чужда пита помен правят. Горският - и той в киреча.