Стига с тези стикери по стъклата, опасни са!

В дигиталната епоха е излишно да облепяме автомобила
9 дек 2015 11:34,
27
Стига с тези стикери по стъклата, опасни са!
Снимка: архив Bulphoto

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка инж. Йонко Иванов е инструктор вече 35 години. Наясно е с всички законови промени за автомобилите.

Още по темата


За него обаче апликацията от различни стикери на предното стъкло е не само безсмислена, но и опасна.

"Те са цяла броеница от стикери. Модерните технологии са такива, че изискват максимално остъкляване на автомобилите или максимално отваряне на стъклата на автомобилите с оглед да има по-голяма видимост... Съответно се създава и по-голяма безопасност за движение на автомобилите", посочва той.

Според инструктора така или иначе информация за застраховките по колата има всеки полицай, който ни спре на пътя.

"В момента, в който ви спрат, на таблета вече има връзка. За мен все още е чудно, след като повече от 2 години полицаите имат таблети, полицията по-точно разполага с електронна система, с която автомобилът може да се види дали той има гражданска отговорност или не - това нещо може да съществува”, обяснява Иванов пред bTV.

Иванов подчерта, че стикерите излишно вдигат цената на застраховката.

"Ако се мине на електронизация, това означава, че ще падне цената на гражданската отговорност. Много по-бързо може данните на автомобила да бъдат вкарани по електронен път към дадения застраховател и оттам вие да си получите полицата на следващата секунда. Не е необходимо да се ходи, да се чака по гишета, да се седи на определени места и да губим време”, коментира инж. Иванов.

Той споделя, че е пътувал наскоро из Великобритания и там не е видял стикери по стъклата. Инструкторът е на мнение, че електронизацията би намалила и рушветите: "Колкото по-малко хора, толкова по-малко корупция. Колкото повече техника, толкова по-малко проблеми по пътищата има”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
xp преди 8 години
Друго съм се чудил..защо да немога с една винетка да карам различни коли? Една винетка=една кола ? Там проблема пак е с 'лепенето', ако е на хартиен носител няма никакво значение коя кола ще карам с тази винетка...другото е рекет.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правителството клекна пред полицаите , защото ще му е нужна полиция да ни глобява ако караш винетка.Управляващите се опияниха от " изборната победа" и кво следва - данъци до дупка за да се пълни бюджето. Народът спи, събужда се и пак продължава да спи това е българинът и за съжаление сегашна България.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3 800 000 КОЛИ В КЕ..НЕФИСТАН УМНОЖЕНО ПО 200 ЛВ СРЕДНО ЗА ЗАСТРАХОВКА!СМЕТНЕТЕ КОЛКО СТОТИН МИЛИОНА НЕПОТЕНИ ГОТОВИ ПАРИ ЗА ГОДИНА ПОТЪВАТ В ДЖОБОВЕТЕ НА МИЛИОНЕРИТЕ МАФИОТИ НАРИЧАЩИ ГИ-ЗАСТРАХОВАТЕЛИ!И КОЛКО МИЛИАРДА ПРАВИ ТОВА ЗА 2..3..И ТАКАНАТАТЪК ГОДИНИ!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще има стикери, защото другаря Кънев трябва да вземе малко пари
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Облепянето е с една цел - да те глобяват за още едно нещо в повече !Значи, платил си си всичко, има те в електронната система, имаш хартиен носител в джоба си, но що нямало лепенка на джама - хайде 50 лв глоба !Това е остатък от старите милиционерски времена на светлия комунизъм!
17
13
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
А за семейство с една кола какво правим? Жена ми кара рядко, но понякога се налага да закара детето на градина ако аз съм извън града или нещо друго. Да плащаме две застраховки за една кола? Сметката и тук не излзиа....
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Контрола е лесен. В Италия (до колкото съм запознат) плащането на тол таксите става чрез предварително зареждане на сметка и сканира на стикер от разстояние си дърпа априте от сметката. По същия начин може да се проверяват и ГО, прегле, данък и т.н.
15
0
 
25
 
! Отговори
ПРАВ Е! преди 8 години
Прав е човека!Номера е достатъчен - полицията като и трябва да си прави справки!
14
3
 
16
 
! Отговори
оня същия преди 8 години
До Чиновникзначи викаш е нормално да си плащам ГО за мотора дето карам половин година за цяла, а ако не си платя КАТ ми спират регистрацията т.е. на практика аз нямам вече МПС? Не, хич не е рекет, само малко... А дали ти мина на ум че като МПСто няма регистрация, не се плаща и данък за него?
13
1
 
32
 
! Отговори
Да ама не преди 8 години
На всички е ясно че ни карат да плащаме за нещо от което няма нужда, обаче продължаваме да си слушкаме...и плащаме..Интересен е и въпроса защо тази застраховка се прави на автомобила, а не на водача?! Как точно ще се случи идеята, че водачите с по-малко нарушения ще плащат по-евтини застраховки от наглите "безсмъртни" които нарушават постоянно правилата за движение?! Автомобила се води на "Баба" без нарушения, но се кара от хитър наглец - и така застраховката ще е на името на добрата "Баба"!!!
12
2
 
20
 
! Отговори
Св преди 8 години
Не само гражданската, и винетния стикер, и прегледа, и талона на водача. Пълна глупост е тия винетки. Затова и струват в пъти повече месечните и седмичните винетки от годишните, защото самия стикер е скъп от тия холограми, дистрибутори и т.н. Не само контрола, но и избягването не фалшификатите, карането с една винетка от няколко автомобила и т.н. Но и по - евтини ще бъдат само от това - регистрира се винетката към номера на прев. средство (онлайн да е по евтино) или дистрибутор-по скъпо и така..
11
11
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
До Анонимен 9Щом не ползваш автомобил, не плащаш. Няма никакъв рекет в това. Иначе държавата определя кой, колко и за какво ще плаща. И е така във всички държави по света. Ти, като искаш да няма държава, отиди да живееш на Луната.
10
1
 
29
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Ми прав е човека, ама мене ми е по-интересно защо освен стикера на стъклото се носят и един куп хартия. Ако имам стикер а не си нося полицата или ако е на вноски не нося всички бележки пак ще ме глобят. Това си е малоумно! Когато ходих в Испания взех колата от баща ми и получих само - ключ и малък талон. На въпроса къде са другите документи татко само се посмя и каза: Сине не си в България, това е всичко което ти трябва
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Австрия е най-яко - стъклата на колите са тапицирани със стикери. Приличат на едновремешните чавдарки с монети по уплътненията.
8
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Чиновникмърляч, никой няма да ви плаща рекета за нещо дето не ползва, баста! Нито ми изкарваш ти парите че да ми казваш какво да правя с тях, нито ти си ми купил превозните средства за да имаш право да ги сваляш от регистрация, ясно?
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това го обяснете на хрантутника с печатница, която печата стикерите и който си плаща за да продължи да ги печата дори и след като държавите в Африка и Азия минат на електронна винетка. Така стоят нещата - плащаш си и имаш бизнес. Технологиите и логиката нямат нищо общо, нито пък безопасността. Всичко се върти около това КОЙ на кого колко може да плати. Всичко се купува и продава и милиони се въртят под масите. Затова: ОСТАВКА! МАФИЯ!
6
31
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
Ако не можете да си позволите разходите свързани с притежаването на автомобил, не забравяйте, че има и други начини за придвижване - велосипед или обществен транспорт.
5
2
 
16
 
! Отговори
terminal 2 преди 8 години
Дигиталната ера е много далече от Българската администрация и икономика ! Истината, колкото и стряскаща да е, че няма кой да работи дигитално, а и няма кой един свестен проект да направи за такава система.
4
1
 
43
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Ама един депутат печата стикерите и печели по 7 милиона на година ;)(
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нещо за служебната дерегистрация няма ли да се изкаже случайно? Те лепенките са адския проблем...