Линейка първо при дете, после при този, който се е напил

Най-спешните случаи трябва да бъдат обслужвани до 8 минути
18 дек 2015 09:56, Красимир Ангелов
26
Линейка първо при дете, после при този, който се е напил
Ваньо Шарков. Снимка: Булфото

В малките населени места често има един стационарен и един мобилен екип и когато има две повиквания – едното за дете или катастрофа, а другото – за високо кръвно или пациент, почувствал се зле след употреба на алкохол, "мобилният екип отива при детенцето, а не при този, който се е напил". Това обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в сутрешния блок на bTV.

Още по темата

Повод за коментара му станаха реакциите срещу новия стандарт за спешната помощ, според когото линейката ще пристига при пациента от 8 до 120 минути, в зависимост от състоянието му. Последното пък ще се определя с кодове.

При код "червено" реанимобилът ще достига българина с пряка опасност за живота до 8 минути. При код "жълто" - между 8 и 20 минути, тъй като рискът за болния е непряк и от 20 до 120 мин при хора с код "зелено", защото те са с минимална спешност, стабилни са и не са в животозастрашаващо състояние.

"Ако ни е приоритет този, който е прекалил, а не детенцето – какво правим. Искаме да сме европейци, ама не дотам", допълни Шарков. По думите му максимален брой от случаите с код "Червено" наистина трябва да бъдат достигнати за 8 минути и ако това не стане при всяко изоставане от норматива трябва да следва анализ.

Шарков посочи още, че целта е до 2020 г. да приключи проектът за подобряване на инфраструктурата и условията на труд за спешните медици, като от Нова година ще има и нова актуализация на заплатите.

Той посочи, че до февруари ще има готов Закон за здравето, който ще има и текстове, свързани с работата на ТЕЛК комисиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шишарков съвсем оплете преждата
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боят стана за пияно "дете"(идиотче) вСофия
19
0
 
1
 
! Отговори
брей бря преди 8 години
Тея не разбраха какво е спешна помощ и това е. Линейка трябва да пристига до мах. 10 мин на адрес. Другото не е спешна помощ, а погребална такава. Цялата страна да се покрие от спешни кабинети на не повече от 15 мин. един от друг, където да има дежурен лекар и сестра, оборудване и като е спешно роднини да могат да карат пострадалите до тях. И последно за пиян, пострадал и т.н. да се праща екип парамедици да транспортира човека до болница. Не 10 лекари за едно и също да се пращат.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А при гарваните никакви линейки,може само катафалки.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А к`во правим ако се окаже, че на детето нищо му няма /дай, Боже!/, а пияният е с инфаркт или инсулт например?!
16
0
 
4
 
! Отговори
65 преди 8 години
а ако има пияно дете
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гледай какъв ***! Човек като се обажда на Бърза помощ е уплашен, как да прецени колко му е сериозно състоянието???то, лекарите се объркват понякога и пращат хора с ъс смъртоносни травми у дома, а ккаво остава за някакви диспечери? Или ако е някой по-притеснителен човек той няма да настоява, че му е много зле и ще го оставят ей така да си умре. НЯма такова безумие!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво става, ако линейката е вече при пиян и се бави, и дете има нужда от помощ? Зашо търсим чужд опит, когато системата преди 2000г. работеше добре? Имаше " селски кабинети" - отива човек от село, винаги първия кабинет в поликлиниката е Вътрешен, и казва проблема, и се насочва? Линейките ходеха само по спешни случаи наистина....
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно ромчето болно от грип ще бъде обслужено от бърза помощ защото родителите му нямат здравни осигуровки и съответно джи пи.А баба Гицка с инсулт или инфаркт да чака. Ромчето е по важно защото утре ще е послушен електорат.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми явно ще се лъже за възрастта. Глупаво е измислено и ще си сърбат попарата.
11
1
 
8
 
! Отговори
Московски преди 8 години
Не първо при дете а първо при политик !
10
0
 
8
 
! Отговори
Ясно преди 8 години
Кодовете за българите ги разбрах. А за другите?
9
0
 
14
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Браво!Няма лошо-първо за дете,ама като кажеш,че викаш за някой старец на 80 години,изобщо не идват.Трябва да лъжем сега и за годините,така ли!?
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре а кой ги определя тези неща? ако един човек се натрови с алкохол менте кой е виновен? ако една млада майка се притесни че 3 месечното и бебе е кихнало е кой е за 8 миниути и кое е за 2 часа лидата майка натровения нещасника с бъбречка криза или блъснатия пешеходец. кой определя това патката на телефона или някой доктор??????????????????
7
1
 
6
 
! Отговори
gost преди 8 години
Че за пияндетата за кво им е линеика да са си правили сметката
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Линейки се викат за неверояти глупости и на диспечерите ще им е много трудно да отсеят лъжливите овчарчета
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що ли си мисля, че резултата ще е код черно? И после ще обясняват, че вината е на подаващия сигнал, защото не е диагностицирал правилно отлепване на аортата подвеждайки леля Петка диспечерката с нейния въпросник от 550 въпроса, което я прави медицински корифей. Срам, срам и пак срам. Или има бърза помощ или няма другото са някви празни приказки и локуми.
4
0
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Той оня алкохолик Ласкин затова искаше да пребие от бой оня наркоман и добре му го каза на Москов: Значи баба Гица по телефона ако изреве на 112, че умира, а тези отсреща как ще преценят по телефона дали наистина умира и е спешен случаят или просто й се струва на женицата, че умира, а в действителност случаят да е само моментно внушение породено от състоянието? Това е наистина някаква тъпотия...за спешните случаи 8 минути, за другите до 2 часа??? Нема такава държава!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бабата с инфаркта? Тя да мре, щото местния пияница е по-спешен.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това директно отива в Стразбург.