Патентоваха ... Ванга, до 2024 година

Над 400 стоки и около 280 вида услуги няма да могат да ползват името й
19 дек 2015 07:47, Анисия Иванова
66
Патентоваха ... Ванга, до 2024 година
Снимка: архив Reuters

Над 400 стоки и около 280 вида услуги няма да могат да ползват името “Ванга” до 2024 г. Тази забрана влиза в сила, след като фондацията, носеща името на петричката пророчица, защити в Патентното ведомство търговската марка “Ванга” на български и на латиница. Запазената марка е само словесна, без графично изображение.

Заявката и документите за това са подадени на 1 октомври 2014 г., а решението за регистрацията е излязло на 20 ноември т. г. Срокът на действие изтича на 1 октомври 2024 г.

“Наложи се да направим това, защото в последните години масово се спекулира с името на баба Ванга. Появиха се десетки нейни “приятели” - хора, които тя не е виждала през живота си. Медии си позволяват да “цитират” думи, които тя никога не е казвала. Трябва да се сложи край на спекулациите с паметта на Ванга”, каза председателят на фондацията адвокат Иван Драмов.

Сега фондацията изготвя писма до различни медии, институции и фирми, за да ги запознае с решението за патентованата марка. Това е и предупреждение, че вече ще се носи административна и наказателна отговорност, ако някой си позволи да използва непочтено името Ванга.

При нарушение на Закона за марките и географските означения глобата за физически лица е от 500 до 1500 лв., а за еднолични търговци и юридически лица - от 1000 до 3000 лв. за първо нарушение. “Освен това вече ще имаме пълно основание да завеждаме искове в съда за обезщетения при злоупотреба с името на Ванга”, допълни адвокат Драмов.

Пред патентното ведомство фондацията е защитила марката в клас 16 - за хартия, печатни произведения, фотографии, канцеларски принадлежности и др. Включени са общо около 400 стоки, сред които има материали за рисуване и писане, картини, картички, албуми, плакати, копирни и пишещи машини, опаковки, печатни публикации.

Марката е запазена и за три групи услуги в класовете 35, 38, 43 и 44. Първата се отнася до реклама, абониране за вестници и телекомуникационни услуги, административна дейност и управление на търговски сделки. Изредени са около 150 вида услуги, сред които са набиране на спонсори, он-лайн реклама, производство на рекламни филми и публикуване на рекламни текстове, разпространение на листовки, медийна реклама и др.

Втората група е от 55 вида услуги в областта на телекомуникациите като информационни агенции, радио- и телевизионни предавания и др.

Запазена е марката и на услуги, свързани с ресторантьорството и хотелиерството. Последната група се отнася за медицинско обслужване и включва към 40 вида услуги, сред които грижи за хигиената и красотата на хора и животни, услуги в областта на селското стопанство, градинарството и лесовъдството, спа, алтернативни медицински услуги, ароматерапия, здравни центрове, изкуствено оплождане, пластична хирургия, турски бани, фармацевтични консултации и пр.

Репортерска проверка на "24 часа" показа, че през 2001 г. в Патентното ведомство е имало заявка за регистрация на марката “Ванга” от нейната племенница Красимира Стоянова, но тя е получила отказ. Такава е била регистрирана през 1993 г. и е действала до октомври 2003 г. като притежание на софийската фирма “Ванга”. Освен името тя е запазила и графично изображение. С името на пророчицата имало и минерална вода “Благословена от Ванга Хисар трапезна минерална вода” е била запазена от 1995 до 2005 г.

В Търговския регистър има няколко фирми, в които е включено името Ванга, 4 от тях на жени със същото име. Има и фирма със собственик мюсюлманин от македонския гр. Струмица, където е родена пророчицата, но със седалище в Петрич, както и бургаска компания на името на жена от Казахстан.

“Чуждите медии още не знаят за излязлата регистрация, но след като дадем гласност, вече ще имаме право и да си търсим правата за най-фрапиращите случаи. Категорично заявявам, че Ванга никога не е правила предсказания за смърт, катаклизми и други трагични събития, дори и за най-близките си хора. Тя казваше само положителните неща, които вижда, а в повечето случаи насочваше хората къде да търсят решение на битов или семеен проблем, и най-често - здравословен”, категоричен е председателят на фондацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
16
 
13
 
! Отговори
стефани преди 8 години
Първо прочетете книгите на Петър Дънов и после говорете. На църквата и на някои други хора не им отърва хората да са будни,защото не мигат да ги манипулират.Айнщайн се прекланя пред Дънов. А от кого са чалгите? *** народ лесно се управлява.
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бояне, не знам какво си проучвал, но е за твое добро да се прегледаш при специалист. Не те обиждам, давам най-прияъелски съвет.
20
9
 
7
 
! Отговори
иридий-до 25 преди 8 години
Аааа, виждала е много хора! Кой я знае тая побърканячка може и да се е преструвала на кьор-пипи по партийна поръчка?
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно пък тази фондсция от къде на къде има права над името и? Уж другиъе го използвали неправомерно, но и те го правят също неправомерно.
18
4
 
7
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Ще цитирам малко от Блаватска - "Когото християнската традиция разбира като (дявола) и падналите ангели ... и глава на великото бяло братство"
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента държавата ни се ограбва по безпрецедентен начин от една шепа уруфляци, които като стане час пик ще си плюят на петите и ще оставят народа на произвола на съдбата, а те ще си харчат кървавите пари нейде в белите държави. Никой никъде и никога няма да докаже откъде са взели тези пари.
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължение на 23Аз няма да воювам за благинките на тъпанарите (заграбени от обикновения народ), които ни управляват и ще избягам по най-бързия начин от тази земя, защото не съм се родил, за да загина в името на Боко, Роко, Делянчо, Цецка, Цецко, Картофи, Цвекла, Зелки, Бобри, Оли.гоф.рени, Кре.тени и др. знайни и незнайни бок.луци
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега пророчествата й (няма да и споменавам името) ще потънат вдън земя и няма да може обикновения човек да чуе, че го чака мюсюлманска вълна, че Европа ще бъде залята и завладяна от същите и че трябва да се учат езици (Китайски, Руски и Английски), защото само там няма да бъдем гонени като животни и клани като прасета от Османската държава (империя), която ще превземе кирливата ни страна с още по-кирливите ни политици, дето се джавкат за оглозгания й кокал.
14
12
 
13
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Какво ми цъкате минусчета? Казал съм истината за тия двама лъжепророци - Ванга и Дънов и съм се аргументирал. Хайде нека който иска да докаже че са светци да се аргументира. Аз съм изследвал внимателно въпроса и така съм стигнал до тези истини. Това че някои без да са проучили стават част от култа към Ванга и Петър Дънов и после не могат да приемат че са сгрешили жестоко е жалко. Когато човек разбере че е сбъркал трябва да намери сили да си признае и да се поправи.
13
4
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Да се замислим за какво се използва името на Ванга.Консуматор и производител N 1 е Русия-факт!Русия използва предсказанията(повечето фалшиви,но има и истински) за да предупреди САЩ и Запада по един завоалиран начин какво ще им се случи,ако продължат да я нападат.Във вътрешен план целта е да се убедят хората,че всичко това е предопределено.Както се казва-на война всичко е позволено!Впрочем и САЩ също използват грандиозни лъжи за целите си,като тая за абсолютната незаменимост на долара(примерно)!
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С какво се занимава тази фондация и кой я финансира ?. Да не е някоя сороска ?.
11
2
 
8
 
! Отговори
до 23 Гошу преди 8 години
Вие сте пример за примитивното мислене на изполващата ежеминутно "модерни опиати" евроатлантическа, Софийска младеж. Бъдещето пред вас е много мрачно, без перспективно. Животът ви ще премине в наркозно състояние и ще си заминете от тои свят без усетите.
10
3
 
4
 
! Отговори
до 24 гошу преди 8 години
Гошко много си зле с мисленето. Още ми е рано за пенсионер а за парите които изкарвам на месец можеш само да мечтаеш.....
9
5
 
7
 
! Отговори
до 21 гошу преди 8 години
Гошенце, не е ли раничко за "друсане" , да беше изчакал поне до обяд.....
8
20
 
8
 
! Отговори
иридий преди 8 години
Малоумната,смръдлива и кьорава бабишкера със запазени права от (фондация) абе, кога ще патентоват простотията като държавен актив, че тя си е и без това официална религия от край-време!
7
15
 
9
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Източника на медиумистичните им способности са демоните. Съществата които са се явявали на Ванга и с които е бил във връзка Петър Дънов който е имал за мисия да откъсне българите от Царска България от християнството и да ги въведе в демонски окултни доктрини са злите духове. Това са източниците на способностите им, демоните са казвали на Ванга какво "да вижда" за определен човек. Естествено много често предсказанията им не се сбъдват, това е един от признаците на лъже-пророците.
6
9
 
11
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Дънов пък след като заминава за щатите е вербуван от тамошните сатанински тайни общества и е изпратен отново в България за да разпространява ереста на ню ейдж доктрините. Дънов, Блаватска, Рьорих и други окултисти от това време са били под контрола на "Великото Бяло Братство". Сатанистката Елена Блаватска разкрива в книгите си че начело на великото бяло братство стои не друг а сатаната. Опичайте си акъла и правете изследвания преди да вярвате на лъже-пророци и врачки.
5
4
 
28
 
! Отговори
ostawete преди 8 години
жената на почива в мир. Ей, нямате спиране. Била е човек все пак. Какво ли не правят парите. Простотията е безкрайна - за нея Айнщайн е бил сигурен, но не и за безкрайността на Вселената. Ванга е феномен, а феномените принадлежат на всички хора, аман от диваци, пръкнали с епо случайност в друга ера. В България е пълно с такива криминални типове с пари и с власт. Ех, ех.....
4
16
 
9
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Стига с тая Ванга! Ванга е била проводник на демони, както и Петър Дънов. Това не са били светци или пророци а оръдия на лукавия. Вангелия като малка е попаднала в ураган и ослепява, близките и се обръщат към помощ от врачове и извиквачи на духове и така Вангелия попада под влиянието на демони които после и нареждат да се нарича Ванга - на африканския език бапенде означава зъл дух който се вселява в човека и го контролира като подтиска волята му.
3
6
 
3
 
! Отговори
Стоун преди 8 години
Щом от тея дето и говорили тя се е страхувала!! Сещайте се!!