Патентоваха ... Ванга, до 2024 година

Над 400 стоки и около 280 вида услуги няма да могат да ползват името й
19 дек 2015 07:47, Анисия Иванова
66
Патентоваха ... Ванга, до 2024 година
Снимка: архив Reuters

Над 400 стоки и около 280 вида услуги няма да могат да ползват името “Ванга” до 2024 г. Тази забрана влиза в сила, след като фондацията, носеща името на петричката пророчица, защити в Патентното ведомство търговската марка “Ванга” на български и на латиница. Запазената марка е само словесна, без графично изображение.

Заявката и документите за това са подадени на 1 октомври 2014 г., а решението за регистрацията е излязло на 20 ноември т. г. Срокът на действие изтича на 1 октомври 2024 г.

“Наложи се да направим това, защото в последните години масово се спекулира с името на баба Ванга. Появиха се десетки нейни “приятели” - хора, които тя не е виждала през живота си. Медии си позволяват да “цитират” думи, които тя никога не е казвала. Трябва да се сложи край на спекулациите с паметта на Ванга”, каза председателят на фондацията адвокат Иван Драмов.

Сега фондацията изготвя писма до различни медии, институции и фирми, за да ги запознае с решението за патентованата марка. Това е и предупреждение, че вече ще се носи административна и наказателна отговорност, ако някой си позволи да използва непочтено името Ванга.

При нарушение на Закона за марките и географските означения глобата за физически лица е от 500 до 1500 лв., а за еднолични търговци и юридически лица - от 1000 до 3000 лв. за първо нарушение. “Освен това вече ще имаме пълно основание да завеждаме искове в съда за обезщетения при злоупотреба с името на Ванга”, допълни адвокат Драмов.

Пред патентното ведомство фондацията е защитила марката в клас 16 - за хартия, печатни произведения, фотографии, канцеларски принадлежности и др. Включени са общо около 400 стоки, сред които има материали за рисуване и писане, картини, картички, албуми, плакати, копирни и пишещи машини, опаковки, печатни публикации.

Марката е запазена и за три групи услуги в класовете 35, 38, 43 и 44. Първата се отнася до реклама, абониране за вестници и телекомуникационни услуги, административна дейност и управление на търговски сделки. Изредени са около 150 вида услуги, сред които са набиране на спонсори, он-лайн реклама, производство на рекламни филми и публикуване на рекламни текстове, разпространение на листовки, медийна реклама и др.

Втората група е от 55 вида услуги в областта на телекомуникациите като информационни агенции, радио- и телевизионни предавания и др.

Запазена е марката и на услуги, свързани с ресторантьорството и хотелиерството. Последната група се отнася за медицинско обслужване и включва към 40 вида услуги, сред които грижи за хигиената и красотата на хора и животни, услуги в областта на селското стопанство, градинарството и лесовъдството, спа, алтернативни медицински услуги, ароматерапия, здравни центрове, изкуствено оплождане, пластична хирургия, турски бани, фармацевтични консултации и пр.

Репортерска проверка на "24 часа" показа, че през 2001 г. в Патентното ведомство е имало заявка за регистрация на марката “Ванга” от нейната племенница Красимира Стоянова, но тя е получила отказ. Такава е била регистрирана през 1993 г. и е действала до октомври 2003 г. като притежание на софийската фирма “Ванга”. Освен името тя е запазила и графично изображение. С името на пророчицата имало и минерална вода “Благословена от Ванга Хисар трапезна минерална вода” е била запазена от 1995 до 2005 г.

В Търговския регистър има няколко фирми, в които е включено името Ванга, 4 от тях на жени със същото име. Има и фирма със собственик мюсюлманин от македонския гр. Струмица, където е родена пророчицата, но със седалище в Петрич, както и бургаска компания на името на жена от Казахстан.

“Чуждите медии още не знаят за излязлата регистрация, но след като дадем гласност, вече ще имаме право и да си търсим правата за най-фрапиращите случаи. Категорично заявявам, че Ванга никога не е правила предсказания за смърт, катаклизми и други трагични събития, дори и за най-близките си хора. Тя казваше само положителните неща, които вижда, а в повечето случаи насочваше хората къде да търсят решение на битов или семеен проблем, и най-често - здравословен”, категоричен е председателят на фондацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Lachezar преди 8 години
Моята хипотеза е, че Ванга е най-оригиналното и сполучливо изобретение на ДС. ДС знаеха всичко за всеки и хората които отиваха там чуваха "пророчества" за това което им се е случвало и което естествено ДС са знаели и са го казвали на Ванга. А за "пророчествата" в бъдеще време има две обяснения: 1. ДС просто инсценират на бедния човечец "пророчеството" на Ванга. 2. Голословни приказки на уж клиенти, които в действителност са ДС агенти. Това обяснение засяга и глобалните "пророчества" на Ванга
41
2
 
2
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Почва да получава видения със закачулени фигури които го посещават и искат от него да направи определени неща. Знаеш ли че мудрите и йогийските асани всъщност представляват знаци на почит и подчинение към хинду демоните. Това май не го обясняват в неделната школа а?
40
1
 
2
 
! Отговори
Боян преди 8 години
До 51Ооо знам какво е йога, ама ти знаеш ли или знаеш само версията йога за западняци която се върти около хатха йога - тази с упражненията. Йога е система от дисциплини която е силно езическа тя е пряко и много свързана с хиндуизма и демоните които се почитат там за богове. Истинската цел на йога е да подготви адепта за демонично обсебване чрез което той добива способностите си. Знаеш ли какво става с някой който практикува дълго време йога "за здраве"?
39
4
 
0
 
! Отговори
X преди 8 години
Времето е константа. Лъжат Ви още от Вашето раждане. Науката Ви лъже също,защо X не е променлива. Времето не съществува. Всичко става във вашите глави, за да обясните съществуването си.Поради тази причина всички сте роби на някой,който знае истината. Нямате шанс да победите,защото този,който знае истината ще може да се пътува във "фалшивото време".Дори днес физиците не знаят нищо за време-пространството.
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боян"Те са карани да вярват от книги, списания, филми, анимации, йога и т.н. че имат"Бояне, Бояне... какво невежство, какъв промит мозък! Ти знаеш ли изобщо например що е Йога, бе момко? На колко хиляди години? Какви правила има? Към какво се стреми? Или в местната църквичка не са ви учили това?Какво значение дали е християнство, ислям, комунизъм или каквото и да е - човешката глупост е НАВСЯКЪДЕ и може да обърне всяко първоначално добро нещо в зло!
37
6
 
6
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Вярата в някой който сам се е определил за окултист като Петър Дънов и който е във връзка с демонска йерархия на върха на която стои сатаната е крайно опасно и неразумно тъй като отваря човека за влиянието на демоните с които е бил забъркан и окултиста. Ходенето и вярването във Ванга която е била медиумично оръдие на демоните подобно на оракула в Делфи в древността е също така опасно, пак поради същите причини. Хората ходили при нея съблазнени да узнаят бъдещето си не са разбирали източника.
36
6
 
6
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Когато някой се забърка с окултизъм, неговата същност, неговата душа бива омърсявана от демоните които по своята природа са крайно нечисти и зли. По такъв начин забъркалия се с окултизъм става гнусен за Бога, както са гнусни и демоните. Така този човек се лишава до голяма степен от Божията защита която е с него и го пази от тези същества. Вече в такова състояние на отпадане той може да се спаси само като се отрече от делата на сатаната и приеме Иисус Христос за свой Господ и Спасител.
35
6
 
6
 
! Отговори
Боян преди 8 години
При съвременния възход на окултизма нищо неподозиращите хора се подмамват точно по същия начин. Те са карани да вярват от книги, списания, филми, анимации, йога и т.н. че имат латентни суперсили които дремят в очакване да бъдат събудени и човека да бъде превърнат в супер герой. Това което се скрива обаче е че тези т.н. способности не са на човека а се извършват чрез демони които са същества на духа и имат различни от човека способности. Всеки който се занимава обаче с окултизъм е гнусен пред Бог
34
5
 
5
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Окултиста в началото е подлъгван от демоните че нещата които прави произлизат от негови собствени латентни суперсили които той един вид е пробудил чрез заниманията си, после или в друг случай сценария е че той заповядва на тези духове и те изпълняват поръчките му - един вид той е господаря в тази връзка. Вече накрая му се разкрива, че той е оръдие и слуга на дявола и че демоните са си играли с него през цялото време за да постигнат целите си и сега е най-добре да се подчинява иначе тежко му.
33
5
 
7
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Сатанинските тайни общества като масонството също са окултистки, те са степенувани на рангове и в тях се откриват нещата малко по-малко докато от 30 ранг нагоре им се открива, че бога на масонството е дявола. Защо накрая? За да не се погнусят и да избягат кандидатите преди да са навлезли дълбоко в тинята и смрадтта на ученията в които ги потапят. Всичкия окултизъм се извършва чрез активността на демони а окултиста е тяхно оръдие когото използват за да причиняват зло.
32
3
 
6
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Понеже виждам, че ми се поставят нови минусчета ще ви обясня още някои изобличаващи факти за Петър Дънов. Той е окултист, той сам си го признава дори е водил "младежки окултен клас", използва символа на пентаграмата и твърди че е във връзка с духовни същества наричани от него "велико бяло братство" чието естество вече изясних че е демонично. Окултизма и магьосничеството е едно и също, окултизъм е нещо скрито, скрити тайни знания, нещо гнусно което не се разкрива за да не се отдръпнат хората.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки пише глупости за нея. Имаше и предсказания за света, които са измислени от някой за да си трупа рейтинг. Спрете се с жената и я оставете да почива в мир
30
6
 
10
 
! Отговори
позитано 20 преди 8 години
Тази Ванга трябва да бъде забравена за винаги от българите , както да беде забравен и социализма . И двете са шарлатания.
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дънов е ***, майка му ромка, баща неизвестен. Вангелия Гущерова не я уважавам, приемала е известните, а на обикновените хора им е разправяла врели-некипели без никакво желание.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияНе винаги е била сляпа.
27
3
 
3
 
! Отговори
иридий преди 8 години
Стефке, как точно Айнщайн се е прекланял пред дъртия хомосексуален пергиш с непрани от месеци дрехи, по чорапи като в джамия или си е намерил пред него 50ст и просто се е навел, да ги вдигне?
26
9
 
16
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Защо не разбирате вие които защитавате Ванга и Дънов, нали ви излагам аргументи? Проверете ги и разберете че са истина. Проучете сами, разровете се и ще разберете истината. Как може да вярвате на тия лъже-пророци без да си дадете труд да потърсите истината при все че ви предупреждавам най-сериозно за тях. Вярването на агенти на лукавия крие велика опасност за безсмъртните ви души. Това което ви казвам за тях не е омаскаряване а изобличаване!
25
5
 
16
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Дънов накрая на живота си е бил озлобен защото не е могъл да изпълни мисията си от България да тръгне движението ню ейдж и окултизма които сега са проповядвани от запада.До 33Тука не става въпрос за хейтърство и да принизяване на "добричките" хорица. Правя предупреждение към тези които са подлъгани от Ванга и Дънов защото агентите на лукавия са много ... лукави и хитри, те се представят за праведни и възвишени учители и си поставят маска на доброта и духовност.
24
5
 
15
 
! Отговори
Боян преди 8 години
До 31 и СтефаниМерси за приятелския съвет да се прегледам, но какво неуместно намери в това което съм написал, какво не одобряваш?Стефани аз съм му чел книгите и те са написани приятно и подлъгват тези които нямат познание за Словото Божие. По принцип агентите на лукавия външно се представят за апостоли на правдата, но както Господ Иисус Христос предупреждава вътрешно са вълци грабители. Дънов е бил агент на окулта и тайните общества и е имал мисия в България която не е успяла.
23
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквато и новина да се напише, винаги повечето коментари са хейтърски. Стигнали сме дъното на духовното си ниво. Ако ще и за ангел небесен да се напише статия, пак повечето ще го обвиняват, че е шсрлатанин, *** и демон. Просто всякакъв позитивизъм отдавна е отстъпил мястото си на завист, злоба и омраза към всичко и всеки без значение делата му.