"Черна" търговия: 200 лева за литър кръв

Схемата е проста: Нуждаещи се много, дарители - малко
22 дек 2015 09:52,
24
"Черна" търговия: 200 лева за литър кръв
Снимка: Reuters, архив

Дилъри на кръв във Велико Търново търгуват литъра срещу 200 лв. За последните 4 години цената на черно е скочила почти двойно. Търговците работят по обяви, които са разлепили в района.

"По принцип искаме по 100 лв за половин литър, но можем да се спазарим и за по-евтино. Можем да се договорим за 60- 70 лева, но по-малко от 50 лв няма кой да продаде", обяснява пред "Труд" мъж, чиито телефон е посочен в една от обявите.

За съжаление много често се налага да се търсят услугите на подобни лица. Препатили споделят, че щом се касае за живота на близки хора, могат да извадят и 1000 лв без да се пазарят. Такива пациенти обикновено нямат много време за дълги разговори и се съгласяват на всякакви условия.

Дилърите са организирани в стройна схема и се подкрепят. Ако един вече е давал кръв наскоро, друг от семейството го замества и продава. В схемата са включени цели родове и приятелски семейства. Месечно от подобна схема се изкарват добри пари, а "дарителите" дори не се притесняват за собственото си здраве. Твърдят, че кръводаряването е полезно за имунната им система.

Нуждаещи се споделят, че понякога кръвните изнудвачи са единственото им спасение и са благодарни, че все пак ги има и с тяхна помощ са спасени много хора.

Проблемите с липсата на кръв започват след закриването на наборната военна служба. Преди години войници и курсанти от старата столица с охота ставали донори срещу няколко дни отпуск.

"Мисълта за родното място, красивата приятелка и тежката военна служба се отразяваше ползотворно на кръвните центрове. Професионалната армия обаче сложи край на добрата практика от недалечното минало и постави хематолозите в патова ситуация", коментират медици.

Началникът на Отделението по трансфузионна хематология към областната болница в болярския град д-р Мариана Витанова е инициатор на десетки кръводарителски кампании. Тя апелира донорството на кръв да бъде популяризирано още в ранна детска възраст и хората да придобият дарителска култура.

"За тази година кръводарителите са близо 2200 души. Доброволците са едва 400. Преди да закрият задължителната казарма сме взимали кръв от 240 души на ден, а сега от по 10 и 20 души", казва д-р Витанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NAI- EVTINATA KDAV V EVROPA.V ANGLIA EDIN LITAR STRUVA 25 000 PAUNDA.V GERMANIA 30 000 EVRO.U NAS SAMO 100 EVRO.
21
0
 
5
 
! Отговори
8 преди 8 години
СПОКО,В СОФИЯ ТЪРГОВИЯТА СЕ ВЪРТИ ПОД НОСА НА РОДНАТА ПОЛИЦИЯ ОТ ,МИСЛЯ,ЧЕ ДО СТАРИЯ МАЙЧИН ДОМ Е ВТОРО РАЙОННО,ЗНАЧИ НЯМА НИЩО НЕРЕДНО!
20
1
 
6
 
! Отговори
Toтина преди 8 години
Много евтино,кръвта не е боза
19
0
 
4
 
! Отговори
Събеседник преди 8 години
Ако всичко се регламентира със закон, ще се плаща пак, но не под масата. Но от това нямат полза някои ... другари.Освен това, каквито и закони да има, волята за живот е над всякакви закони. Можем да почерпим опит от по напреднали държави, но *** си е добре и в калта.
18
0
 
11
 
! Отговори
Една преди 8 години
В Плевен банката кръв върви по 120-180 лева в зависимост от вида кръв. По-редките групи са много по скъпи от по-разпространените. Този бизнес си е от години. Отидете пред кръвна банка и веднага ви посреща човек от малцинствен произход с тефтер в който се води доста стриктно счетоводство кой кога е давал и кои видове кръв са налични в момента. Това не е новост а доста стара и претоплена информация.
17
0
 
3
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Аз мога да продам половин литър кръв. Обаче кой ще го купи този половин литър???
16
0
 
7
 
! Отговори
Swnk7o преди 8 години
Нищо безплатно няма на този свят, дори и кръвта не е безплатна, няма и да бъде. Докато вече дарената кръв се разпределя по неясни критерии за батко, братко или някой друг партизанин по партийна линия, бедните дават последните си средства за една банка. Аз съм работещ беден, и ако някой иска кръвта ми ще трябва да си я плати по 3 к 450 мл. ако трябва. И това е само защото тези пари са извадени от джобовете ни от същите тези които искат да даряваме кръвта си безплатно.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За всички нуждаещи се - свържете се с БОДК, помагат
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
съвсем наскоро изпаднахме в безумната ситуация да търсим кръв за човек който цял живот ВСЯКА ГОДИНА поне веднъж е дарявал кръв. Какво повече има да говорим
13
3
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Анонимен 4Не разбрах точно кое е докарало България до този хал? 45 год комонизм ако нямаше сега сигурно и болници нямаше да има, а покрай руската окупация имаше доста добра армия.Не си оправдавайте некадърноста с комунизма.
12
0
 
7
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Всички знаем за това! Публична тайна е. И какво правят държавата и здравеопазването в лицето на Москов ?!?! Нищо ! Ако за операция на близък ти потрябва кръвопреливане ,в болниците просто ти казват - намери си кръв! Или доведи "кръводарители " !Единствения начин които ни остава е този които всички знаем и безропотно приемаме !
11
0
 
12
 
! Отговори
Данчо преди 8 години
Защо просто не направят една система - нещо като застраховка - ако си дарявал 3 пъти кръв, ако ти се наложи нещо на теб да ти се прилива такава без да се изисква да осигуряваш дарители. Така могат да накарат много хора да отидат и да събират достатъчно резерв за всички пациенти.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кръвопийци
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човек като е на зор и 400лв дава за 500мл
8
1
 
4
 
! Отговори
Иисус преди 8 години
Бог гледа и на такива децата им страдат после. Не се притеснявайте има възмездие.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората дават за познати. Пък има и страхливи които необичат лекарски манипулации
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се озакони и да плащат данъци! Държавата е виновна.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Депутатите в парламента са добре охранени и в добро здраве, да им източват регулярно на всеки шест месеца по една банка кръв.
4
0
 
13
 
! Отговори
mery преди 8 години
Хората са принудени да плащат колкото им поискат за да помогнат на билзките си. Миналата година в Стара Загора се наложи 2 пъти да плащаме по 300 лв. за преливане на кръв на наш близък. Искаха кръв от същата кръвна група (В-) а нямахме човек с тази група и опряхме до черния пазар.
3
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То там докараха България 45 години комунизъм и руска окупация - хората да мизерстват и да си продават кръвта!