От бисери и злато: Короната на Калоян... Шишман

През април ще бъде показана и короната на цариците
33

Снимка: Булфото

Короната, красила главите на едни от най-великите ни царе, бе възстановена в пълния си блясък.

Царската корона наистина е тежка, сочат данните за нея. Тежи 1,5 кг, изработена от  чисто злато, над 700 бисера, карнеол, хризопраз и гранати.

Днес възстановеното й копие бе показано за първи път в Националния исторически музей. Короната е стояла на главата на всичките ни царе от Средновековието – от Калоян до Иван Шишман, съобщи Булфото.

Още по темата

Изработката на копието е отнела няколко месеца. Дарители са предоставили на НИМ злато, бисери и камъни, с които трима експерти ювелири са възстановили короната. Тя е изградена на базата на стенописите с изображенията на цар Константин Тих и царица Ирина в Боянската църква и стенописи от Бачковския манастир, разказа директорът на НИМ Божидар Димитров.

За да изберат среден размер, бижутерите и експертите Марио Гаврилов, Стойчо Везенков и Светла Цанева, са пробвали короната на няколко мъжки глави. Първо е направена восъчна отливка, но най-трудна за изработка се оказала долната част, която е по-стеснена.

След като короната била направена, останало още злато. С него експертите ще възстановят и дамската корона. Очаква се тя да бъде готова до края на април.

Съдбата на оригиналните български корони е печална и нито една не е запазена до наши дни. Короната на Първото българско царство е пленена в Преслав, заедно с цар Борис II през 971 г., при превземането на столицата от войските на византийския император Йоан Цимисхи.

Тя е била отнесена в Константинопол и там следите й се губят. Същото се е случило и с короните, носени от цар Роман, пленен в Скопие през 992 г., и с цар Самуил в 1018 г.

При обявяването на успешното освободително въстание на Асен и Петър в 1185 г. короната, изработена вероятно специално за целта, е била сложена на главата на Петър, но в 1204 г. папа Инокентий III е подарил корона на цар Калоян, изработена във Ватикана. Тази корона носят всички български царе до Иван Шишман включително, припомни Божидар Димитров.

В 1395 г. короната попаднала в ръцете на турците и следите й се загубили.

Царете на Третото българско царство - Фердинанд и Борис III, не са имали корони. Така българските музеи са лишени от възможността да експонират короните на своите владетели.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
цашите от сервиза с главите на никифор игор светослав и още десетина други ще ги възтановяваме ли
8
4
 
10
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 4 години
Божо пак е пил "ракиня" от дамаджаната на хан Аспарух. Ще да е силна, защото то не бяха вампири в Созопол, светещите очи на Самуил, короната на Калоян, а най-вече цървулите на бай ***, мила моя майно ле!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До къде сме я докарали -да има прошляци за, които няма нищо свято българско ! мутро-чалгарското поколение е родило не по малко опростанчено потомство,което едва ли знае дори кой е цар Калоян,Самуил ,Шишман ....камо ли да има респект към българската история!!!!!!!
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой знае колко милиона са "усвоили" пак за това копие:)
5
9
 
10
 
! Отговори
Търсят се преди 4 години
Търсят се и чашата на Хан (или Кан) Крум, гегата на Иванко, копието с което Иван Асен набучил договора и потурите на Крали Марко
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Made in China ! пише на етикетчето
3
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очакваме и точни копия на меча на Хан Аспарух, перото на Паисий Хилендарски и лирата на Орфей.
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лампички. Значи е фалшификат.
1
11
 
11
 
! Отговори
да преди 4 години
Поредната бутафория за наивници!