12 години от Черната Коледа в Кербала

При атаката на 27 декември 2003 година загинаха петима военни
27 дек 2015 09:00, Красимир Ангелов
45
12 години от Черната Коледа в Кербала
Снимка: Булфото, архив

Днес се навършват 12 години от нападението над българската военна база „Индия“ в иракския град Кербала. Годишнината ще бъде отбелязана с военен ритуал и панихида в памет на петимата загинали български бойци, съобщава БНР.

Още по темата
При атаката с кола-бомба на 27-и декември 2003 година загинаха петима българисти военни - Георги Качорин, Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров и Николай Саръев.

Пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм, който се намира в Карлово, военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще отбележат тъжната годишнина.

На поклонението се очаква да присъстват семействата и близките на загиналите в Кербала и на жертвите от следващите български батальони в Ирак. По време на мисията в Ирак, при различни обстоятелства, България изгуби общо 13 бойци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре са ги гръмнали алчните и лакоми наемни убийци! Тези са долни *** на обществото и не заслужават никаква панихида и военнен ритуал!
17
7
 
4
 
! Отговори
BG преди 8 години
Както се казва лаком ... кръв ... ! Само да попитам, ако не даваха по 300 долара /ден дали тези момчета щяха да заминат за там ?!?! Да "пазят" Родината !В случея не виждам нищо особенно, абсолютно неподготвени наемници отишли за пари и си намерили майстора ! След като са "професионални" военни, това са рисковете на професията !Всеки ден пребиват по някой лекар от бърза помощ , ама тия хора никой не ги почита и не им вика "герой" нали ?!Който го е страх от мечки, не ходи в гората !
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А едни момчета- граничари преди година се обърнаха с камион край границата с Турция. Година по- късно мизерните условия продължават по същия начин. Някой почете ли ги вчера?! Не! Нашите големи мъже си имат други занимавки - празнуват. Ама че работа!
15
6
 
4
 
! Отговори
ДА преди 8 години
До АНАЕХА СЕ ДА ВЪРШАТ РАБОТА ,ЗАЩОТО СА АЛЧНИ ЗА ПАРИ.ЛОШОТО Е,ЧЕ НИКОЙ НЕ ИМ ОБЯСНИ,ЧЕ ОТИВАТ ТАМ НЕ САМО ЗА АПК/АПВАНЕ,ПИЙВАНЕ И К......К,А ОТИВАТ НА ИСТИНСКА ВОЙНА
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 18Никой не ги е карал насила да ходят в Ирак! Така че спести си глупостите за рискове на професията.
13
3
 
13
 
! Отговори
Човек преди 8 години
Да бяха умрели в неравен бой с новите ни пробители тук разбирам.... а те загинаха точно за гамериканските интереси... на опечалените въпреки това съболезнования.... а новото пушечно месо да си напрегне двете гънки и се опита да мисли...
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са рисковете на професията войник.
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нито капка жал към всички наши военни които за четворна заплата отиват да се бият за чужди интереси. И след като зорлян си дадат живота за пустите му пари- ние да го оплакваме? Това не е наша кауза, това не са нашите интереси там на Изток. Това не е наша работа. Това не е наша война. Когато враг тъпче Родината ми тия кадрови пак пари ли ще искат за да я защитават? Може би. Знам само, че аз без да ме мобилизират отивам и си вземам Калашника от поделението ако някой ни нападне...ЗА БЕЗ ПАРИ!
10
2
 
21
 
! Отговори
ген. Вазов преди 8 години
Поклон пред паметта на българските войници! Със сигурност не са заслужили да участват в такава касапница, в една прогнила война, за чужди интереси. Искаше ми се да вярвам, че не са умряли напразно, но 12 години по-късно близкия изток е още по-голям хаос, благодарение точно на американската намеса от 25 години насам. Постоянно бомбят, финансират, създават групировки. Елементарен факт - когато коалицийката им бомбеше ИД, ИД се разрастна и владееше 60% от територията на Сирия.
9
2
 
19
 
! Отговори
ген. Вазов преди 8 години
Каква разлика между американски и български войници ми говорите? Когато ние сме газили византийци, араби и всякаква друга ***, САЩ не са съществували като народ. Кажете ми една победа на американската армия от втората световна насам, срещу равнопоставен враг? Виетнам? Много е лесно да правиш коалицийки от 30 държави, да бомбиш като откачен и да се кичиш колко велика армия имаш. Какво стана с великия, невидим F-117? Сърбите го бутнаха със С-125 Печора от края на 60-те..
8
2
 
14
 
! Отговори
Василев преди 8 години
За едното обещание за членство в НАТО опростихме външен милиарден иракски дълг, а на другия ден васалното иракско правителство сключи договори за стотици милиарди с американски военни корпорации, даже български фирми не бяха допуснати като подизпълнители след войната и възстановяването на инфраструктурата!Селяни, следите ли ми мисълта???Агент Бен Кларксън!ЦРУ!!!
7
9
 
5
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Разликата между американските войници и българските е от тук до Луната, а разликата между българските банки и корпорации и американските е от тук до Марс, а разликата между американските редови граждани и българските е от тук до съзвездието Орион!Агент Дани Какгуеър!ЦРУ!!!
6
1
 
19
 
! Отговори
Маркс преди 8 години
Пичаги, днешна Хамерика е Титаник и не се качвайте на този кораб. Той вече потъва, а вие не сте пасажери от първа класа. Ще ви заключат в каютите и ще се издавите и то не защото не можете да плувате, а защото няма да има въздух откъде да поемете.
5
2
 
18
 
! Отговори
Маркс преди 8 години
Пичаги, вервам сте гледали Титаник. Кво бяха написали на борда- Даже Бог не може да го потопи. Оказа се, че може. Като тръгна да потъва, спомняте ли си как заключиха втора и трета класа в каютите, защото спасителните лодки стигаха само за пасажерите от,първа класа? Това ако си спомняте и можете да мислите, друго няма какво да ви кажа.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Утрепаха ги в името на хамериканската безгранична жажда за власт!
3
17
 
0
 
! Отговори
А преди 8 години
Лека им пръст...наеха се да вършат тежка и опасна работа,а станаха жертва на некъдърността и безхаберието на собственото ни командване.Но без участието в Ирак ,нямаше да видим нито НАТО,нито ЕС.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво ? Дадоха си живота за тоя дето ду.ха! Ирак след свалянето на Садам става все по и по-зле благодарение на хамериканците разбира се.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лека им пръст на момчетата, но аз ли майка си ги карах за едните мангизи да си заложат живота за интересите на американците отивайки в Ирак?