От Монтана до Кеймбридж

Историята на ромско момче, сбъднало мечтата си да учи в Англия
Обновена: 27 дек 2015 22:46 | 27 дек 2015 17:00, Екип на Bulgaria On Air
138
От Монтана до Кеймбридж
Снимка: Bulgaria On Air

Преди месеци едно ромско момче от Монтана сбъдна мечтата си да учи в Обединеното кралство и да следва мечтите си. За празниците Марсело се върна в България, а правителството му отпусна средства с които да подпомогне обучението му.

Още по темата
Да тръгнеш от ромския квартал "Огоста" в Монтана и да стигнеш до престижния английски колеж Кетс Колидж в Кейбридж. Телевизия Bulgaria On Air разказа историята на Марсело.

"Честно казано, дойде един период в който аз осъзнах, че искам да тръгна нанякъде и да се развия", казва Марсело. За 15-годишния младеж всичко започнало случайно от реклама в Интернет за обучение в чужбина.

"Аз видях обявата в последния ден, в който можеш да се запишеш. На 17 май се явих и успях да взема изпита и получих и стипендията, тъй като сумата за обучение е огромна и ние няма как да си я позволим", обяснява Марсело.

Радостта обаче за бедното му семейство бързо спира, защото обучението в Кетс Колидж е скъпо и няма как да си го позволят.  "Имаше моменти в които аз бях на ръба и исках да се откажа", казва майката на Марсело - Цветана Илиева.

Но не се отказват. С помощна на Камерата на строителите, правителството и добри хора, Марсело събира парите и заминава за Кеймбридж.

"Учим основните предмети, задължителните са английски и математика. След което учим физика, биология и химия и предмети, които сами си избираме. Аз си избрах арт дизайн и фотография, тъй като това ми доставя удоволствие и с това искам да се занимавам.Там за първи път забравих думата дискриминация", разказва Марсело.

И докато той се бори с осмислянето на различията и отношенията в света и си пожелава повече деца като него да последват примера му.

"И съм сигурен, че ако и другите ромски майки вземат пример от моята майка и започнат да възпитават и показват на децата си един друг начин на живот и начин на мислене, аз съм сигурен, че и други момчета и момичета ще тръгнат към този път,", казва младежът от ромски произход.

"На всички майки, на всички родители пожелавам такава борба, защото тя си струва, ако е за децата им", обяснява Цветана Илиева.

А борбата на семейство Илиеви продължава, в събирането на следващата сума за самолетен билет на Марсело през март, когато ще е следващата му ваканция.

Историята на Марсело Илиев, вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: МонтанаМарсело Илиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дасикане Рома са побългарени роми но са си истенски Християни и вярват в Исус Христис
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде стида сте коментирали врели и кипели , ромче но образовано а е Ромче-християнче най-важно
80
8
 
3
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Е сори ама кембридж не е Оксфорд. Лузър!
79
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе стига сте завиждали на детето , дали е българско ромче или турско ромче кой се интересува от това
78
8
 
2
 
! Отговори
До 86 - Продължение преди 8 години
И като говориш за новите тенденции да ти ки кажа:Най-проспериращите имигранти в САЩ идват от Индия със средна заплата (измежду всички идващи) - около $110,000 на година, на калпак.
77
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радваме се че е едно ромско момче но хубаво да се каже също че е Дасикане Рома - българизирани/побългарени роми в България , вероятно след падане на османско започва този Процес при тези роми
76
4
 
22
 
! Отговори
До 86: преди 8 години
Не можеш да си го мериш защото първо не ти пиша от Люлин както пишеш, а при мен е 13:10.Ако не вярваш залагаме по $10,000 и то го доказвам.Второ, завършил съм Математическа Гимназия в България и съм направил Магистратура зад океана без държавата да ми е дала и един лев.Трето, явно твоите деца имат проблеми с ученето и ти се успокояваш, че ако си давал/а по 50 000 на година те щели да успеят.Повтарям - Всяка една математическа гимназия у нас е идеална за подготовка в западен университет
75
4
 
3
 
! Отговори
До 90 преди 8 години
Явно за теб най-важно е да имаш диплома от скъп университет, пък какво действително можеш и знаеш не е важно. Аз смятам, че това е наивно мислене, но ти си свободен да опиташ!
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 85Защото просто не учат в обикновени немски безплатни университети. Дори и да учат в местен, то ще е някой скъпоплатен частен университет. В Германия учих с деца от тяхната upper middle class, дори не от висшата. Знам в какви училища са учили :)
73
4
 
4
 
! Отговори
До 85 преди 8 години
И защо да не учат децата на СЕО-то на Сименс в местен немски университет? Какъв е проблема? Естествено, че ако искаш да работиш в немска компания, да имаш немска диплома е предимство - това е нещо напълно нормално и разбираемо. Ти явно имаш някаква болна амбиция да работиш за някоя голяма компания и смяташ, че това е най-върховното постижение в света, така че ти пожелавам да постигнеш целта си, но имай предвид че не всички имаме подобни цели.
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 79Не, не смятам така. Имам няколко познати, които учат там. Не се тревожи за моята информираност. До 83:Никакви чужди езици не владея? Искаш ли да си ги мерим?
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 78Дадох ти примен с някои големи компании. И ти май не разбираш - казвам ти, че е по-лесно да си намериш работа в такава компания с немска, английска, френска, холандска, етц дипломи, отколкото с българска. А ти да не си мислиш, че децата на СЕО-то на Сименс учат в същия университет, където баща им е учил? И в същата гимназия? Явно от Люлин не се вижда, че конкуренцията в 21-ви век е доста по-голяма, отколкото преди падането на Желязната Завеса.
70
2
 
2
 
! Отговори
До 79 преди 8 години
Чакай малко, нима смяташ, че в Кембридж учат само гении и никой друг? Нима смяташ, че там има приемни изпити и след като ги издържиш обучението ти е безплатно?
69
4
 
4
 
! Отговори
До 70: преди 8 години
Ето ти ги всичките, помагам ти защото най-вероятно не владееш никакви чужди езици.1. СЕО на Сименс - Joe Kaeser завършил Regensburg University of Applied Sciences, Германия - БЕЗПЛАТЕН университет в Германия2. СЕО на Еърбъс - Fabrice Brégier завършил École Polytechnique и École des Mines de Paris - и двете БЕЗПЛАТНИ учебни заведения във Франция3. СЕО на БМВ - Harald Krüger завършил Technischen Universität Braunschweig - БЕЗПЛАТЕН университет в Германия
68
4
 
1
 
! Отговори
До 78 преди 8 години
А ти на колко искаш да е CEO на Сименс? На 15? Кембридж например го има от векове, не знам защо мислиш, че сега тенденциите много по-различни от преди 20 години да речем? Не знам и защо реши, че за работиш в Еърбъс ти трябва задължително диплома от чужбина? Къде е това място чужбина също не става ясно? Не става ясно и защо смяташ, че Еърбъс е върховно постижение, към което трябва да се стремим всички?
67
7
 
6
 
! Отговори
Сп??нс преди 8 години
Зарадва ме статията , и ясно ни показва откъде идват проблемите в обществото (не само в БГ) , майка му е успяла да прозре ,че иска нещо различно за детето си , докато за мнозинството от хората важното е да сменят телевизора , да купят по-голям климатик и 5 камерна немска дограма ,тя е решила че възпитанието на децата също е важно
66
3
 
1
 
! Отговори
Фесконтрол преди 8 години
За ро.муланите е за предпочитате да идат в Харвард, Кеймбридж е много близо.
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 73 (77)Сигурно всеки може да влезе в Кеймбридж... И ти можеше да учиш там, ама семейството нямаше пари, иначе си супер умен и надарен. Ех това кисело грозде...
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 70СЕО на Сименс е на 60 години почти. Сега времената са по-различни. Явно си на "ти" с тенденциите от преди 30-40 години, не с настоящите, както се опитах да ти обясня. А за хора от НБУ - тези в Еърбъс и Сименс, които познавам, имат по-не магистратура завършена в чужбина :) НБУ дипломата можеш да я сложиш на някое тъмно място.
63
7
 
2
 
! Отговори
До 73 преди 8 години
Идеята тук е че ти си доста незапознат и робуваш на клишета и евтина реклама. Там може да учи всеки, наблегни на дума всеки, ако си платиш! Не Гонзо, а баба Пена от Вълчидол може да учи в Кембридж, ако си плати достатъчно. Идеята тук не е в това колко си природно надарен, а че си плащаш те ти преподават и вече проблема си е твой, дали ти е влязло в главата нещо. Естествено те ти гарантират и лъскава диплома, срещу инвестираните средства.