Горката Горка – продаде жилище заради Топлофикация

Била осъдена да плати 6000 лв., без да е ползвала парно и топла вода
Обновена: 28 дек 2015 10:38 | 28 дек 2015 10:37,
205
Горката Горка – продаде жилище заради Топлофикация
Снимка: bTV

В блок 429 в "Люлин" са преминали най-щастливите години от живота на 78-годишната Горка Алексова, която в спомените си се връща 40 години назад.

Наскоро обаче тя се принудила да продаде своя апартамент на шестия етаж, където са най-хубавите спомени се покойния й вече съпруг.

Още по темата

"На мен тук животът ми отиде. 35 години съм живяла тук и заради "Топлофикация" напуснах", споделя Алексова пред bTV.

Без да е ползвала парно и топла вода, без дори да има радиатори още от миналия век, днес 78-годишната Горка е осъдена и принудена да плати на Топлофикация 6000 лева.

След въвеждане на топлинното счетоводство "Топлофикация" започва да начислява по 70 до 100 лева на месец на пенсионерката, която няма радиатори и не ползва топла вода от ТЕЦ-а.

Докато събира документи и се бори, за да докаже, че не дължи парите, които й начисляват, Горка е осъдена за неплатена такса "сградна инсталация" и за юридически разходи на монополиста, за периода от 2003 до 2012 година.

"За 3800 лева, с лихвите станаха 4800 лева. И аз чакам да има решение, обжалвах до градския съд. Вместо да получа решение на съда, аз получих запор на пенсията - нямам друг доход", разказва жената.

След като съдия изпълнител праща писма на всички банки в България за сметка на баба Горка, той установява, че тя няма никакви пари в никакви банки. Заради тази информация обаче 78-годишната жена принудително е задлъжняла все повече и повече. А съдия-изпълнителят и юристите на "Топлофикация" добавят над 2000 лева в своя актив за сметка на горката Горка.

"Започнах да внасям по 50 лева, по 40, а напоследък по 20 . Предстоят ми няколко операции, не мога да събирам пари. Бях взела в заеми, не мога, трупа се, продължават и лихви", допълва жената.

Подобно на хиляди други българи, тя е осъдена, без да бъде информирана и без да получи право да се защити в съда.

"Това е абсолютно посегателство върху живота на хората. Да не можеш да излезеш да се защитиш. Кажете кой да ни защити? Плащам за това, че съм дишала въздуха. Не тъжно, ами жалко за държавата. Жалко, много жалко", заключава Горка Алексова.

"Топлофикация София е спазила абсолютно всичко законови разпоредби в България по отношение на доставките на топлинна енергия. Това, че г-жа Алексова е свалила радиаторите, не я е освободило от плащането на сума за сградна инсталация", коментира казуса Елизабет Павлова PR на столичната "Топлофикация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 8 години
Искахте демокрация, капитализъм? Скачахте по площадите и викахте "45 години стигат". Ами ето ви го капитализма в истинското му лице, честито!
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кожодери!
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 2003-2012?По принцип за три години назад само плащат хората
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ползваш услуга- не плащашНе плащаш- спира се услугатаКакво е това крепостно правоДепутатите са за украса
147
0
 
2
 
! Отговори
до Факт преди 8 години
Ако ползват всички парно ,ще има полза и ще е топло...но Топлофикация няма интерес да се размърда и да измисли начини да си накара хората да се включат , а не да се изключват от централно парно...И си кърпи положението с една незаконна такса...Ние живеем в пететажна панелка и три апартамента ползват по 1 радиатор и топла вода...при планово 50 радиатора...да се размърдат малко висшите чиновници и да мотивират хората да се включат,защото за големите градове това отопление е най-чисто и удобно.
146
1
 
12
 
! Отговори
младежът преди 8 години
Хора в панелките е така, обвързан си със сградна инсталация. Разбирам че и това е разход, че без минаващите тръби ще е мн по-студено. ПРОБЛЕМА е че бабката през зимния сезон трябва да си даде половината пенсия за тази сградна инсталация. Половината доход за непълноцено отопление, това никак не е нормално
145
3
 
6
 
! Отговори
Един малко луд преди 8 години
Това малко ми е , като да ползваш градски транспорт а в същото време да плащаш гражданска.
144
3
 
16
 
! Отговори
До 167 преди 8 години
Грешиш.Договора го подписва инвеститора и когато си купил жилището,вече е подписан и ти си поставен пред свършен факт.Трябва да имаш право да се откажеш от тази услуга.Другото е рекет на монополиста облечен в законови разпоредби.
143
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елизабет Павлова,вие и Топлофикация-София имате ли човешко лице?Години наред не можехте да си съберете дълговете от ползващите парно отопление и сега за компенсация тормозите тези,които не го ползват.Сградната инсталация трябва да се поеме от Топлофикация!!!Йорданкйа Фандъкоива най-после трбва да вземе отношение по казуса,защото хиляди хора са рекетирани да плащат огромни смнетки за услуга,която не са ползвали.Хора,търсете си правата в Страсбург,щом тук няма държава.
142
3
 
12
 
! Отговори
Колио преди 8 години
Според половината коментиращи ако сиседа над мен и под мен се отолява с локална инсталция на пилети например,всеки месец трябва да им броя по 100-200лева,ако се топля с климатици.
141
3
 
9
 
! Отговори
Колио преди 8 години
Ситемата е проста като боп просто толофикация не монтира истински топломери на всеки абонат за да може да клати всички абонати както си иска топломера представлява водомер с две темо двоики които измерват температурата на вх и изхода градус на кубик 1016вт или клокалория всичко друго е ала бала за Софииски бальци.
140
2
 
17
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
139
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз мисля,че когато те съдят трябва да имаш право на защита
138
7
 
4
 
! Отговори
До 165 До факт преди 8 години
Когато са прокарвали парното, всички са се подписали, че искат парно, т.е. този договор, за който пишеш го има. След това поколенията се сменят, жилища се сменят и идват нови собственици, които обаче поемат договорните задължения на предишният собственик. При парното има една особеност - услугата не е до жилищата, а до абонатната станция на блока и съответно договорът не може да се прекрати само за част от собствениците, а трябва да се прекрати за всички или да е в сила пак за всички.
137
8
 
9
 
! Отговори
77777 преди 8 години
За всеки нормален човек е ясно, че проблемът не е в Топлофикация. Примерно водата се плаща по същият начин като парното, но няма вой, че не си ползвал, а трябва да плащаш по понятни причини - обикновено сумите са малки. Ако ви избие инсталацията в мазето, ще натрупате много кубици вода, която ще трябва да платите "без да сте ги ползвали" и тогава ще усетите, че и за водата плащате както плащате за парното.Проблемът е другаде - хората обедняха в последните 25 години и не могат да си плащат сметк
136
2
 
13
 
! Отговори
До факт преди 8 години
Има *** критерии дали човек иска и ползва или не иска и не ползва парно-ако има договр с топлофикация значи иска, ако няма значи не иска))) Това е критерия пич, и тоя критерии е навсякъде по белия свят, защото за да те осъдят някъде за дължими суми, първото което иска съда навсякъде по света е ДОГОВОР
135
10
 
9
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Аз имам три необитаеми апартамента в различни квартали на София. Там отопление не се пуска изобщо, но две от сградите са топлофицирани, а в третата няма парно. Като отида в тези с парно, вътре е 18-19 градуса, а като отида в третия, вътре е кучешки студ, въпреки че е с добро изложение и около него навсякъде живеят хора. Е, пита се в простата задачка, за тези 18-19 градуса ползвал ли съм парно или не? Съвсем очевидно е, че съм ползвал, въпреки че не са пускани радиаторите и затова си плащам без д
134
5
 
11
 
! Отговори
Анализатор преди 8 години
Блажени са абонатите на Топлофикация, а Вальо Топлото е техния пророк.
133
13
 
6
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Има *** критерии дали човек иска и ползва или не иска и не ползва парно. Ако в сградата, където живее има парно, значи иска и ползва парно, а ако в сградата няма парно, значи не иска и не ползва парно. Всеки живее там, където иска - в сграда с парно или в сграда без парно и съответно ползва или не ползва парното.
132
4
 
18
 
! Отговори
До 159 преди 8 години
Ти просто си абсурден глyпak, по твоята логика понеже в блока има и интернет и Х на брой рутери чиито сигнал стига до апартамента и, дай да я осъдим да плаща и за и-нет, какво ще кажеш