Сурва, сурва с нови цени, детски, винетки...

Вижте кои са най-важните промени от днешния 1 януари
63
Сурва, сурва с нови цени, детски, винетки...
Снимка: архив, БулФото

Традиционно началото на годината е време за "сурвакане" с нови цени. От някои сме доволни, от други - хич, но нали знаете - кучетата си лаят, керванът си върви.

От днес минималната работна заплата вече е 420 лв. и "порасна" за ден с цели 40 лева. Въпреки това тя пак не достига за що-годе нормален живот – според синдикатите необходимият минимум е 500 лева на месец на един човек. С една дума за нея се трудят т.нар. "работещи бедни" и това май няма скоро да се промени.

Минималната часова работна заплата става 2,50 лева при продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

По-висока вече ще е и линията на бедност с 14 лева – от 286 на кръглите 300 лева. Обикновено разбираме за нея, когато се зададе време за "бонуси" за пенсионерите, защото такива вземат тези възрастни хора, които не преминават въпросния праг.

С два лева повече са детските надбавки за семейство с едно дете или 37 лева. За семейство с две деца държавата ще е толкова щедра, колкото и миналата година – 85 лева. За три деца ще се полагат 130 лева, а за четири 140 лева. Увеличава се единствено еднократната помощ за раждане на трето дете със 100 лева и вече е 300 лева.

Пенсионирането също ще е при други условия. Жените ще излизат в пенсия при навършване на 60 години и 10 месеца и ако имат 35 години и 2 месеца осигурителен стаж. За мъжете необходимата възраст за 2016 г. е 63 години и 10 месеца и осигурителен стаж 38 години и 2 месеца.

Всъщност възрастта ще расте по малко всяка от следващите години, освен ако депутатите не решат междувременно нещо друго.

От днес застраховката "Гражданска отговорност" ще може да се сключва по интернет без електронен подпис. Плащането й ще става чрез дебитна или кредитна карта, а застрахователят трябва до три дни да ни изпрати по куриер хартиения вариант на застраховката с неговия подпис и стикера, който да залепим на предното стъкло на автомобила си. Има и промяна в глобите за липса на застраховка, но читателите на Dnes.bg са от редовните водачи, нали?

И малко промени в посока надолу. Природният газ ще е по-евтин с 2.32% в следващите три месеца, но това минимално намаление няма да се отрази на цената на парното.

От началото на 2016 г. таванът на плащанията в брой пада от 15 000 на 10 000 лв.

Напомняме ви и че винетките вече са по-скъпи.

Ако имате годишна, тя важи до края на януари и от 1 февруари трябва да си купите новата, по-скъпа с 30 лева. Ако ви трябва за месец или седмица обаче, ще се бръкнете по-дълбоко отсега.

От нас наздраве и още веднъж – честита и успешна 2016-а!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
51
 
! Отговори
Сос бешамел преди 8 години
Е какво очаквате от шофьор-охранител, шумкарска внучка, партийна снаха, партиен син хороскопист, и т.н. наследници червени? Розова България ли?
6
6
 
51
 
! Отговори
пожелания преди 8 години
Пожелавам на народа на България една безборисова Нова 2016 година!
5
7
 
59
 
! Отговори
pet преди 8 години
Пожелавам си нова година, ново правителство национално отговорно!!!
4
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи под 500 лв. си работещ беден, а пенсионерите какви са с тези пенсии от 150 лв.? Явно не са бедни. А направо са умиращи.
3
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въобще не им пука за хората!!!!
2
5
 
68
 
! Отговори
穆&#22 преди 8 години
Тази държава не заслужава децата си
1
10
 
20
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Който няма акъл за друго търси утеха в алкохола,което е много жалко като се замисли човек.Честита нова година на всички!