Нова година, нови поводи и планове за... почивка

Ето кога ни се събират повече почивни дни през новата 2016-а
36
Нова година, нови поводи и планове за... почивка
Снимка: Reuters

Новата година вече дойде, празничните емоции отминаха, но за щастие имаме още един почивен ден, преди да тръгнем на работа за 2016 година. Е, поне за повечето от нас.

Първият работен ден след коледните и новогодишните празници със сигурност е тежък и не е любим за повечето хора. Дори да си го кажем направо – неприятен е. Старите задачи се задават отново с нова сила, а току виж и с новата година имаме и нови задължения, с които трябва да се справям. И никак не е случайно, че повечето експерти го определят като един от най-стресиращите работни дни в годината.

Всички обаче са съгласни – за да тръгне по-леко и приятно работната година, най-добре е тя да започне с мисъл за следваща почивка. А по традиция почивните дни в България никак не са малко и ще ни радват през цели 6 месеца от годината – януари, март, април, май, септември и декември, като образуват няколко доста приятни поредици от 4 почивни дни.

Самата година започна с 4 почивни дни по Нова година, които все още не са свършили. Само след 2 месеца ще имаме нова порция от 4 почивни дни около Деня на Освобождението – 3 март. Тогава почивни ще бъдат дните от 3 до 6 март включително, или с други думи – четвъртък, петък, събота и неделя. Работният 4 март обаче ще бъде отработен на 12 март.

Великден през 2016 година се пада на 1 май, а около него по традиция се почива 4 дни – петък, събота, неделя и понеделник. Или с други думи – от 29 април до 2 май. Следват само 3 работни дни, след които следват още 3 почивни – петък, събота и неделя (6-8 май.) Или ако трябва да си правим сметки, в края на април и началото на май с 3 дни отпуска може да се съберат 10 последователни почивни дни!

Но това далеч не са всичките почивни дни през май! По 24 май следват още 4 последователни почивни дни – от 21 до 24 май включително. Или казано в дни – събота, неделя, понеделник и вторник. Работният 23 май обаче ще бъде отработен предната събота – на 14 май.

Краят на лятото също ще бъде отбелязано с добра порция почивни дни. За празника на Съединението - 6 септември, ще почиваме 4 поредни дни - събота, неделя, понеделник и вторник (3-6 септември включително). За Деня на Независимостта 22 септември също се събират 4 почивни дни – четвъртък, петък, събота и неделя (22-25 септември включително). Лошата новина в тази прекрасна поредица е, че ще трябва да поработим 2 последователни съботи – 10 и 17 септември, когато ще отработваме съответно 5 и 23 септември.

През 2016 година, по отношение на традиционните празници, сме "прецакани" единствено по Коледа и Нова година, когато ще ни липсват дългите почивки. За Коледа ще се почива едва 3 дни – 24, 25 и 26 декември – събота, неделя и понеделник.

За Нова година пък допълнителни почивни дни няма да има, тъй като 31 декември и 1 януари се падат събота и неделя. Малка утеха е, че традиционното отработване в началото на месеца тази година няма да го има и през декември ще имаме пълен комплект от уикенди.

Иначе за любителите на статистиката най-малко ще работим през май, който има едва 19 работни дни. По 20 работни дни имат януари, април и септември. Парадоксално, най-много работни дни има през отпускарския август – цели 23.

И така – 2016 година е богата на почивки. Остава да си пожелаем здраве и пари, а за почивка време все ще се намери.


36
Още по темата: почивни дни2016
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Швейцария няма повече от 2 поредни почивни дни. На който не му пасва да си пуска отпуска. Тези безкрайни празници и отработваници по нашите земи са соц-отживелици!
9
2
 
16
 
! Отговори
1984 George Orwell преди 2 години
Празниците са за бедните! За богатите всеки ден е празник! Празниците са и през зимата когато не се работи...Коледа,нова година, атанасовден,васильовден,йордановден,ивановден,антоновден,Никулден!!през лятото не е имало празници защото хората е трябвало да сеят и жънат и орът! Do you understand me?
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да кажем Не на отработването! Какво ще кажете за идеята? Празниците да се празнуват само на деня когато са, без отработване. Който иска да пътува - да си пуска отпуск и да си слива празниците, когато те са вторник или четвъртък.
7
11
 
6
 
! Отговори
Черноморие преди 2 години
Гладните българи не им се дават 15 лева на човек да спят по морето,а иначе отворковци!
Повече българин няма да пусна в хотела ми! Отивайте където си искате ама не сте добре дошли при нас!.... По новата магистрала е79 към Гърция :) Ние си имаме туристи...
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПЕСНИЧКА:

Хах, не, мерси, с удоволствие ще съм далеч и от София, и от Турция!
5
1
 
12
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Как е редакцията? по 4-5 коментара на кръст а?Е преместихме се ,където няма цензура на половината българска фиология :)
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати... тя годината още не е почнала, още работа не са почнали, те за почивки мислят... Че до сега в какво бяхте бе хаймани :)) не беше ли почивка
3
12
 
9
 
! Отговори
младеж преди 2 години
И кво, още не са свършили почивките и вече мислиме за нови. Така няма да стигнем далеч, от празник на празник, от маса на маса и после нямало пара. Няма как с много почивки да направим бърз растеж и по високо БВП. Ама радвайте се на почивките де, те Немците така са почивали като са градили държава 50-те години. Много сме се преработили ако питаш всеки един, ама резултатите са видими, и Румънците ни биха, скоро може и Македония да ни задмине, весели празници.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си пожелаем и коректни туристически агенции.
1
30
 
6
 
! Отговори
ПЕСНИЧКА: преди 2 години
ОТИВАМЕ НА ЕКСКУРЗИЯ ..
ВЪВ ТУРЦИЯ........!
НЕ Е ДАЛЕЧ ОТ СОФИЯ...
ЕЛА И ТИ...!!!!!!