Болничните вече електронно в НОИ

Така срокът за изплащането им ще се съкрати
Обновена: 3 яну 2016 09:19 | 3 яну 2016 09:18, Веселина Йорданова
3
Болничните вече електронно в НОИ
Снимка: архив, Ройтерс

От началото на тази година работодателите ще подават документите за болничните и други обезщетения от Националния осигурителен институт по електронен път.

Всеки задължен по закон, който подава повече от 10 документа, трябва да го прави задължително с електронен подпис или да упълномощи друго лице да подава информацията също по електронен път. Това ще направи възможно съкращаване на срока за изплащане до десет дни, съобщава БНР.

Електронното подаване на документи за изплащане на обезщетения ще спести досегашното задължение осигурителите да посещават офисите на НОИ.

Все пак, ако документите са до 2 на брой, те могат да се подадат на хартия, а от 3 до 10 да се занесат на електронен носител.

Регистрацията на електронен подпис за подаване на декларациите или упълномощаването на друго лице, което да го прави, може да се извърши през сайта на осигурителния институт по всяко време и отнема няколко минути.

От НОИ уточняват, че електронното подаване вече е задължително за болничните и другите декларации, които ще постъпят при работодателите след 1 януари. За тези до 31 декември отчитането все още е по стария ред, коментира Даниела Асенова, директор "Обезщетения":

Ако болничният лист за бременност и раждане - 45 дни преди раждане е представен при работодателя до 31 декември, е по стария ред. Ако той е представен след 1 януари - по новия ред.

Новата система ще позволи поне 900 000 души да получават по-бързо обезщетенията от НОИ.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болничния какво е ?
1
2
 
8
 
! Отговори
ДА ама НЕ преди 7 години
Има много условия това да стане навреме:1) Лекар/доктор да не обърка болничният, защото вече няма КОЙ да го оправи2) Работодател да го обработи, ако може, защото вече няма КОЙ да го оправи3) и не последно Работодателя да е платил осигуровките иначе пак КОЙ, ....4) Последно е банковата сметка да е вярната и коректната, защото отново няма да има КОЙ да ги оправи!Чисто и просто е електронно/автоматично и няма намеса на служител/администрация и чакате михаля ...