У-лицата: Раждането е естествен процес, не медицински проблем

Олга Дукат разяснява какво е дула и имат ли почва подобни практики у нас
Обновена: 28 юни 2016 15:22 | 3 яну 2016 16:28, Петя Славова
38
У-лицата: Раждането е естествен процес, не медицински проблем
Олга Дукат. Снимка: Личен архив

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

За раждането
 
Все повече бебета днес се раждат с цезарови сечения – тенденция, която е завладяла целия свят, въпреки рисковете за майката и бебето. От медицинска гледна точка това не е оправдано - увеличаването на този процент не е довело нито до намаляване на смъртността, нито до подобряване на здравето на майките и бебетата. Световна Здравна Организация препоръчва процентът да не е повече от 15% - граница след която се смята, че рисковете надвишават ползите.
 
"Причините за нарастването на този процент са комплексни - медицински, социални, психологически, културни, отбелязва Олга Дукат - Цялостната нагласа към бременността и раждането е като към медицински проблеми – често се чува, че жената е с един крак в гроба, докато ражда. На секциото пък от друга страна се гледа като на операция с минимални рискове, не само равностойна, но и по-цивилизована алтернатива на нормалното раждане".
 
От друга страна подходът към раждането – каскадата от рутинни интервенции, незачитане на индивидуалните нужди на раждащата жена, пренебрегване на емоционалния аспект на раждането – всичко това има голямо значение. Лекарите губят квалификацията си да помагат при усложнения при нормално раждане. Страхът от лекарска грешка е голям и при най-малкия риск се пристъпва към секцио. Отделно секциото е по-бързо, по-лесно, по-предсказуемо. Цената за нормално раждане и за секцио на повечето места е една и съща, но да не забравяме, че времето също е пари. Страхът от нормалното раждане е голям. Жените непрекъснато чуват кошмарни истории за раждането – интервенциите, усложненията, отношението на персонала. И разбира се допринася и съвременният начин на живот, начин на хранене и други. 
 
Олга Дукат
 
Въпреки че има икономическо образование, Олга Дукат се отказва от него и се насочва към съвсем различно поприще, а именно – съдейства на жените по време на раждането. Помагането на този естествен процес да стане възможно по-плавно, без болка и осъзнато, се нарича дула. Но същевременно Олга решава да завърши акушерство. Тази година тя ще може да помага на жените вече като медицински специалист.
 
А причината да се заинтересува от естественото раждане, е появата на първото ѝ дете. След като се случва трудно, Олга осъзнава колко важен момент от живота на жената и бебето е именно този. Днес тя е майка на три момчета и е съдействала на много бременни преди и по време на раждането.
 
"Видях и колко много проблеми има в майчиното и детското здравеопазване в България. Изискват се усилия и отдаденост от много хора, за да може бавно и постепенно да се промени системата. Изпитах силна лична мотивация да съм част от тази промяна. Тя не става от раз, но през последните години наблюдаваме някои положителни тенденции – жените стават все информирани и има все повече лекари и акушерки, които се отнасят с уважение към тях и зачитат техния избор. В продължение на пет години присъствам на раждания и оказвам емоционална подкрепа на майките". 
 
Споменът от раждането
 
"Първите два пъти раждах с лекар и за съжаление и двата пъти се стигна до секцио. Имах нужда от някой, който да отговори на въпросите ми, без да се притеснявам, че ще му досадя, който да ми обясни това, което се случва във всеки един момент, който да ми представи обективно моите алтернативи. Беше важно да съм спокойна и да имам контрол над това, което се случва, а не просто някой да ме вмъкне в графика си. Уви, персоналът на болницата нямаше времето и желанието да отговори на моите нужди. Аз и бебето ми бяхме поредните на конвейра. Бях оставена сама да се справям със своята болка и с хилядите въпроси и притеснения, които вълнуват всяка млада майка. 
 
Третото ми раждане беше естествено. Родих с акушерка и да кажа, че нейната роля беше безценна, значи да не кажа нищо. Не изпитвах нужда от дула, защото акушерката беше до мен и нейната подкрепа ми беше напълно достатъчна. Тя изпълни перфектно всички функции – и на медицински специалист и на човек, който чувствам близък. За мен акушерката е основният медицински специалист, който трябва да се грижи за майката при нормално раждане". 
 
Опит в чужбина
 
Това лято Олга Дукат преминава акушерска практика в холистичен родилен център в САЩ, Пенсилвания. Акушерките, при които се обучава, обслужват основно общността от амиши, които живеят там. Амишите са много специфична религиозна общност, която води начин на живот, възможно най-близък до природата. Не са секта, следват една от разновидностите на християнството. Те раждат по много деца (10-15), защото не използват контрацепция, а абортите са забранени. Раждането протича най-често вкъщи или в родилния център. 
 
По време на практиката Олга има възможността да участва и да провежда самостоятелно прегледи на бременни (опитните акушерки разчитат на ръцете си, а не на ултразвук), асистира на домашни раждания и участва в следродовия домашен патронаж. Там, където седалищни бебета и близнаци се раждат естествено в домашни условия, а различните сложни ситуации при раждането се решават с помощта на алтернативни методи като билки, хомеопатия и други, има възможността да учи, да наблюдава и да попива всичко, което е възможно.
 
"И разбира се повечето раждания минаха спокойно и без никакви проблеми, както и трябва да бъде", спомня си Олга. - Бях впечатлена от всичко! И от невероятната клиника, в която се провеждат прегледите, курсовете за родители и самите раждания, в която всичко е обмислено до най-малката подробност и всеки детайл вдъхва доверие и спокойствие… И от нежното, уважително отношение на акушерките към семействата и вниманието, което се отделя на всяка жена…
 
И от непоколебимата им вяра в естествения процес на раждането – толкова сложен и толкова съвършен.
На раждането се гледа като на нормален физиологичен процес. Асистират само акушерки, лекар не присъства, а подходът им е изчаквателен. Слушат се тоновете на бебето от време на време, през останалото време майката е свободна да прави каквото поиска – да заема различни пози, да поема храна и течности, да спи, да взима душ, няма рутинни процедури.
 
Бащите винаги присъстват на раждането, правят масаж на кръста и са плътно до жените си. "Направи ми
впечатение, че са много подкрепящи и спокойни. Понякога сами поемат бебето, когато се ражда особено когато това не е първо бебе в семейството", разказва Олга.
 
Акушерките идват на раждането оборудвани с всичко необходимо за спешни ситуации – кислород, медикаменти, инструменти, набор за шев и т.н. Всичко това много рядко се използва, но пък активно се използват билки, ароматни масла, тинктури, хомеопатия. При сериозни усложнения жените и бебетата се транспортират в болница.
 
Олга Дукат е убедена, че въвеждането на акушерски модел на грижи, при който жените получават продължителна грижа от акушерка като специалист по нормална бременност и раждане, би довело до значително намаляване на процента на цезарови сечения. Този модел е въведен в страните с най-добри показатели по майчина и неонатална смъртност. Дано и в България да се случи същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпрос на свобода е жената да избира как да ражда! Това е личен избор и никой няма право да го ограничава без значение от мотивите. Всичко останало са празни приказки. Казвам го като мъж!
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Луда работа.
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На това от снимката не бих направил дете при никакви обстоятелства!
24
0
 
17
 
! Отговори
Lan преди 8 години
А иначе тъжното е, че в 21 век си говорим за необходимост от "дула" - човешкото отношение би трябвало да е задължително за всички. Емоционалният аспект би трябвало да е изучен и да се използва от медицинските лица. Секциото (и всички медицински интервенции, не само при раждането) би трябвало да са обосновани и описани от медицински лица в документация...изобщо МНОГО има да се желае, за да се чувстват и майките и другите пациенти добре, защитени и на правилното място в българските болници!
23
3
 
11
 
! Отговори
Lan преди 8 години
22, и за това в статията е написано ясно - максималната граница на секциото е 16%, като при не повече от 6-7 процента, то е абсолютно задължително. При всички други жени, то е "по-желание", което е глупост. Никой не отрича медицината, напротив! Прекомерната намеса обаче носи повече вреда, отколкото полза. И това, разбира се, може да ти го каже само жена, на която ѝ се е наложило да ражда и по двата начина...Няма нищо по-хубаво от добре протекло естествено раждане.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vivianобилно кървене става след раждането.не случайно големите драми след секцио са свързани с това.А и в следствие на спонтанен аборт
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 67-ми аз и епидуралната не я приемам освен в извънредни ситуации защото ставаш напълно безчувствен и не знаеш какво трябва да правиш.Имам три деца родени нормално.При първото раждане ми сложиха някаква безобидна местна в таза,в резултат не разбирах какво се сулчва-контракциите не ги усещах,а това не е хубаво.Раждалите по естествен път знаят за какво става дума
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако всички жени раждат по метода с електросън - раждането ще се превърне в голямо удоволствие. Това го чух от много добра акушер-гинеколожка Щеголева А. И. За съжаление в България не са и чували за такъв метод.
19
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здрави хора се раждат от здрави родители. Естествено зачеване- естествено раждане. Нито инвитро зачеването, нито раждането със секцио са естествени. При това положение обществото ще е болно.
18
6
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 8 години
Остава задния двор...
17
6
 
8
 
! Отговори
Daam преди 8 години
Така си е, естествено е раждането, както и статистиката е естестевна, особено като видиш в миналото колко естествено е успеваемостта да е 80%, това са на 80 деца на 100 раждания. Така си е, лоши доктори вече е около 99% успеваемостта (при самия процес на раждане).......Не можа да разбера тези хора, НИКОИ не твърди, че нормалното раждане НЕ е естествено, а има твърде много случаи в които то просто е твърде рисково!
16
28
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Бил и с двата типа жени, рязаната си е стегната много добре ама тази с нормалното е кладенец !
15
3
 
31
 
! Отговори
Истината е преди 8 години
Раждането е превърнато в Бизнес! Както всичко останало. Пропагандата във медицинските среди е огромна! А например над 90% от лекарствата са чиста измама. Всичко е направено за пари, а мозъците на овцете вече са толкова промити че вярват на всичко. Особено ако идва от телевизора...Приемайте Простамол, гътате Дегазин, Дуфалаг, и Шлемник Байкалски, и ще живеете вечно :))))) Смятайте колко е *** народа що се връзва на тия шашми.
14
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си раждат естествено рускини като тая. Нас какво ни интересува нейното мнение. Айде стига руски спецове.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен15 -ти мълниите,градушките торнадата и др явления са естествени явления.Болката е съвсем номално нещо защото е сигнал ,че в тялото се извършва някаква промяна , ни уведомява за това..Сушата е също естествен процес както наводненията
12
7
 
14
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 8 години
Ми да, то и смърта е естествен процес. Ама не викат дули-мумули.Викат Бърза помощ.И доктори спасяват участващия в "естествения процес" наречен "умиране".На английски това спасяване се нарича CPR (Cardio Pulmonary Resuscitation).Та на въпроса, такова... за какво бяха мушмулите?
11
3
 
19
 
! Отговори
Мъж преди 8 години
Определено Агенции Болниците са го ударили на бизнес, като за съжаление има сериозен скок на секцията при раждането. Това дава отражение на по късен етап върху имунитета на детето, не коментирам, че за майката това си е не толкова безобидна медицинска интервенция. Би било хубаво да се насърчават бъдещите майки да раждат естествено, пък където има нужда да се прибягва до лекарска намеса.
10
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като е естествен процес, защо е толкова болезнен. Думата "естествено"не върви с думата болка. И като е естествено, защо смъртността преди развитието на медицината е била огромна. Дори и в момента при "естествено" раждане процента на епизиотомия (разрязване) е огромен. Така че нищо естествено не виждам в естественото раждане.
9
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак някаква руска "специалистка" ще ни дава акъл, абе дръжте си ги в СССР тия бе!
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе оставете жените на мира. Какво им се месите?