В Якоруда говят курбан за здраве, срещу злото... и ракията

Мъжете, които пиха от ментето, днес бяха изписани от болницата
4 яну 2016 18:00,
19
В Якоруда говят курбан за здраве, срещу злото... и ракията
Снимка: Булфото, ахрив

Осемте пациенти от Якоруда, които пиха ракия – менте, бяха изписани от реанимация на благоевградската болница.

"Всички са в добро здраве, напълно са възстановени. Спасено е и зрението им, което имаше опасност да се увреди след употребата на метилов алкохол", обясни пред "Стандарт" директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

След като напуснаха болницата осемте мъже веднага отидоха в благоевградската полиция. Всички те дадоха обяснения, а по-късно бяха разпитани пред съдия за инцидента в Якоруда, при който починаха петима млади мъже, а те пострадаха след пиенето на отровната ракия. Метиловият алкохол им продал местният бизнесмен Тайфи Мекльов.

Мюсюлмани и християни в Якоруда пък събират средства за курбан. Поставени са две кутии за дарения.

Още по темата

"Нормално е да се направи курбан, за да спре това зло. Всички са обединени от желанието да няма повече смърт", каза районният мюфтия в Пиринско Айдън Мохамед.

Свещеници пък са готови да направят литийно шествие с чудотворна икона на свети Георги, за да спрат злото. Иконата на светеца се съхранява в катедралната църква "Св. св. Кирил и Методий". "Най-важното е хората да вярват искрено и тогава наистина може да се случат чудеса", твърдят от Неврокопска епархия. 

Сред честите посетители на храма в Якоруда са и доста мюсюлмани, които правят дарения на църквата, след като молитвите пред иконата са им донесли лек и облекчение на болката. "Свети Георги помага на всеки, независимо от религията му, стига да има вяра в сърцето си", казват свещеници.

В Якоруда се говори все по-усилено, че може да се направи ексхумация и на починалия на 21 декември Юсуф Мемчов. Майка му Айше твърди, че ден по-рано той и други две момчета от велинградското село Кръстава пили ракия в дърводелския цех на Тайфи Мекльов. На другия ден Юсуф и един от другите двама издъхнали.

Мекльов бе арестуван за разпространението на отровната ракия и съдът го остави зад решетките. Според наблюдаващия прокурор Георги Мадолев може да се разшири предметът на разследването, ако се съберат достатъчно данни и доказателства, че и тези двама мъже са издъхнали след употреба на метилов алкохол.

Тогава ще се поиска ексхумация и на техните тела. Такава вече бе направена на тялото на 38-годишния Вайдин Мисанков на 30 декември в гробището на Якоруда.

Доказано бе, че причина за кончината му е употреба на метилов алкохол. "Ако Тайфи е виновен, да си понесе наказанието. Не може да печелиш за сметка на живота на толкова млади хора, това е нечовешко", коментират якорудчани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
21 век новини като отпреди 500 години
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Нормално е да се направи курбан, за да спре това зло. Всички са обединени от желанието да няма повече смърт", каза районният мюфтия в Пиринско Айдън Мохамед.Свещеници пък са готови да направят литийно шествие с чудотворна икона на свети Георги, за да спрат злото. Иконата на светеца се съхранява в катедралната църква "Св. св. Кирил и Методий". "Най-важното е хората да вярват искрено и тогава наистина може да се случат чудеса", твърдят от Неврокопска епархия.Кви са тея глупости, бе?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
POMAK OT YAKORUDA DA TE POCERPI S RAKIA TA DA PUKNESH.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ударят по едно на екс и да се възнесат при Всевишния.
9
2
 
8
 
! Отговори
Хахахаха преди 8 години
И ще го полеят с какво? С ракияяяяяяя... Ама първо да поръсят улицата със захар против зла прокоба.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То, се е видяло, че само на 18 г, уиски вече ще я карат тамошните бледолики.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като прочетох тази "новинЪ" и сепочувствах вече много спокоен.Абе кви сте вие утрапаняци дЖурналисти САМОНАРЕКЛИ се???!!Кво ме брига че У ЯкУруда ще се напият ПАК!
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Злото е сред тях. Ракията няма вина!.............вижда се достатъчно ясно смятам, че злото е сред вас - тук пишещите.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Курбана със свинско и ракия от същия доставчик ли ще е?
4
2
 
8
 
! Отговори
men преди 8 години
изтърваха нашите идзили духа от бутилката така да се каже. злия дух. ми питайте бай си ердоган как се прави бе. преди и след молитва само маркови питиета... а на нашия диктатор Тик Во Ун ако му бехте казали че немате парици за пиячка и бело веднага щеше да ви спретне една европейска програма и шейкчета доганки или амефткоктеилчета собствено производство като тези на аскера на ИД. мерахаба аскер.
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже господи в 21 век каква простотия и непросветеност . Какъв курбан какви пет лева , хората умряха , а вие курбан . Защо не се съберете и да потрошите убиеца .
2
1
 
28
 
! Отговори
Бай Самет преди 8 години
Ако закъсате за ракия на курбана, знаете къде е цеха.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Злото е сред тях. Ракията няма вина!