На Зимен Кръстовден се освещава Богоявленският кръст

Този църковен празник затваря цикъла на "мръсните дни"
5 яну 2016 08:30, Златко Желев
4
На Зимен Кръстовден се освещава Богоявленският кръст
Снимка: архив, Булфото

На 5 януари, ден преди Богоявление отбелязваме Попова Коледа или Зимен Кръстовден, наричан още Кръстци, Водокръщи.

Този празник затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от 25 декември. "Мръсни" или "некръстни" се наричат според християнството тези дни, в които новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщение.

Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои.

Сутринта в църквата се отслужва служба, водата се кръщава и освещава. На сутринта попът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава и обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се вярва, че се пропъжда лошото и болестите от дома, а като благодарност стопаните слагат по паричка в менчето на свещеника.

На следващия ден - 6 януари, Богоявление или Йордановден, кръстът от менчето се хвърля в река или водоем. Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят.

Ако пък вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината. Смята се, че в нощта срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо - ще се сбъдне.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Shto grehove si natrupa tazi lichnost s tova izkazvane pod moeto - nomer 1 Anonimen ! Ne ostava nishto drugo , osven da otpravi molitva kam Vsevishniya za proshka i to , ako e vyarvashta v Bog , tazi lichnost ! Gospodi , prosti na tozi chovek zloslovieto i bogohulstvoto , molya te , kazvam i az ! /Bog iska da se molim za vragovete si - v sluchaya na Hristiyanskata religiya i vyara/ ! Amin !