Прогноза: Възрастните ще навлизат на пазара на труда

В основата на демографската политика трябва да е семейството
5 яну 2016 20:12, Анисия Иванова
18
Прогноза: Възрастните ще навлизат на пазара на труда
Архив: Булфото

Пазарът на труда в България трябва да се готви за навлизане на възрастни работници, смята Христина Христова, бивш социален министър в правителството на НДСВ.

"Ако при 100 пенсиониращи се през 2001 г. 124 са влизали на тяхно място, през 2014 г. на тяхно място вече са влизали 72-ма души", съобщи тя в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

"В момента българските пенсионери са 2 млн. и 300 хиляди души. Коледните и великденските добавки се дават на тези, които са под линията на бедност, за миналата година тя беше 280 лв. 60% от нашите пенсионери получиха тези пари", даде за пример тя.

Въпреки реформите в пенсионната реформа останаха най-големите пробойни - ранното пенсиониране и инвалидните пенсии, смята Христова. В силовите ведомства пенсионната възраст остана 52 години и 10 месеца, даде за пример тя.

Другият проблем в България е ниската раждаемост - 4000 бебета по-малко са проплакали у нас през миналата година, според данни на НСИ.

По думите на доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН тази тенденция от последните години едва ли ще се промени за в бъдеще. Картината в малките населени места е трагична, там и миграцията е много голяма, допълни Христова.

Според нея болшинството от заминаващите в чужбина българи са до 39-годишна възраст, т.е. хора в активна, детеродна възраст.

Регионалните различия в страната също дават отражения на демографската картина у нас, допълни тя.

Това означава, че е неоходима целенасочена регионална политика, каза Христова и напомни, че в основата на демографската политика трябва да е семейството.

Целият разговор чуйте във Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
МИШЕВ преди 8 години
До бай Иван: ТИ ,НЕ СИ БАЙ ИВАН,ТИ СИ ОТ ТИЯ ,ДЕТО ЛИКВИДИРАХА ДЪРЖАВАТА И ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ СЕ ОПРАВДАВАТЕ С КОМУНИЗМА ! А,БАЙ ИВАН МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ КАК БЕШЕ ПРЕДИ 1989 Г. И ТОВА ЦЕЛИЯ НАРОД ГО РАЗБИРА ! НЕ СЕ МЪЧЕТЕ ДА ПРЕДСТАВЯТЕ СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКАТА ЛИКВИДАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ПАТЕНТ НА КОМУНИЗМА !БАТЕ ВИ БОЙКО МОЖЕ ДА Е БИЛ КОМУНИСТ ,НО ТОГАВА Е ЛАПАЛ МУХИТЕ И НИЩО НЕ Е НАУЧИЛ !
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак само общи приказки. Бла, бла бла... обаче решение няма.
10
0
 
7
 
! Отговори
Босът в панелка преди 8 години
Ако можеха и хората от гроба щяха да вдигнат, какво остава за пенсионерите. Бавно гасне надеждата, че всичко ще се оправи, но при тази демографски СРИВ можем да се оправим само ако по дърветата започнат да растат диаманти.
9
0
 
12
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
Таа ..... изобщо вЕрва ли си? Или само си хортува празнодумия?Поне се е "сетила" за конюнктурата и се опитва да се изкара загрижена.Е... Късно е за китка. Няма, и в "склада" няма, и няма и да има. Доброволно работещи бедняци съществуват само докато има "Надежда" и "Вяра"."Вие" управниците се постарахте да ги изхвърлите зад борда и ги удавихте в корупция и мръсотия, с "Тях" си замина "Доверието". "То бива, бива ама Вол за курбан......." . Е, сторихте го.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи вече, като си на 40 няма да се мръщят работодателите, защото самите те ще остаряват и на 40 ще младееш.
7
2
 
4
 
! Отговори
Mitka, 99 godini преди 8 години
Moite baba i diado i te jiviaha dalgo:-) - hem bez hich pensii. :-)Togava niamashe takiva nesta:-):-):-)
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Доктор Сър Пичук Нещо си се объркал! Какво мислиш, че могат да работят тук тези австралопитеци? Все пак, ние сме високоразвито технологично общество, не сме древният Рим, за да се крепи икономиката ни върху нископроизводителен робски труд. А и като ги гледам тия банди от млади, здрави и диви ***, направо горят от трудов ентусиазъм. Идването им тук има съвсем друга цел и кукловодите знаят каква е тя.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Това означава, че е неоходима целенасочена регионална политика"Да пита министъра на магистралите и кражбите, дето си мисли, че така прави регионална политика!
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"А младите 20 годишни чернокожи какво ще правят? Направете концлагер в които да се трудят тези ***. Сега с бежанците в Европа, това може да се стори нормално."Не се притеснявай, те идват от страни където стандарта на живот е много по висок от България, и през ум не им минава да останат при тая мизерия в България ако не ги държаха насила, и само търсят начин как да се измъкнат.
3
1
 
40
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 8 години
В Европа има поне 32 милиона безработни в момента и поне още 50 милиона души без постоянна работа, които работят каквото намерят когато изскочи нещо, но българския работодател не си намира кадри и иска да внася служители от трети страни от Африка, Индия и т.н. Явно някой иска да му работят без пари, а той само да язди мерцедеса и да лющи някоя манекенка за любовница.
2
7
 
26
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Олигархичният модел на бандата на комунистите изгони младите българи от родината ни.С образование от партийните школи и разпределяне икономиката на калпак по партиен признак,прогрес не може да има.
1
1
 
9
 
! Отговори
Christofor преди 8 години
Vsichko umira vednaj - i horata, i pazarite, i civilizaciite...:-)