Портокалите са с жълт восък, но това не е опасно!

Контролът е постоянен, уверяват от БАБХ
6 яну 2016 10:42,
18
Портокалите са с жълт восък, но това не е опасно!
Снимка: Reuters. архив

Корите на мандарините и портокалите са обработвани, но това не е опасно за здравето. В това увери експертът в БАБХ инж. Атанас Дробенов пред Нова телевизия.

Контролът на БАБХ е непрестанен, поясни той. По думите на експерта е важно да се знае, че не е позволено от законодателството влагането в пресните плодове на каквите и да е вещества, добавки и оцветители, които да могат да изменят естествените им хранителни качества. Но при цитрусите става въпрос за повърхностна обработка на плода, която не е рискова. Използването на веществата не е опасно за здравето на хората.

Инж. Дробенов обясни, че кората е цитрусите е пореста и пропусклива и затова с цел удължаване на трайността и предпазване на бактерии се прави повърхностна обработка.

"Разрешени са вещества, които в състава си съдържат главно восък, с които се гланцират плодовете, за да се защитят от замърсяване. Някои от тях имат оранжев цвят и затова са подходящи. Същевременно придават и по-добър външен вид. За тях няма допустими норми, което говори, че те са безопасни. Хубавото е, че и лесно се отмиват. Другият вид разрешени вещества се използват с цел удължаване трайността на плодовете и предпазването им от различни болести. За тези консерванти има определена регламентирана норма за остатъчни количества в плода", обясни още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Сп??нс преди 8 години
Портокалите и мандарините не били оранжеви !?понякога прекалявате с теориите за световната конспирация , при положение че половин българия е минала през цитрусовите градини на италия , гърция и испания ,трябва наистина да не си излизал от паланката дето живееш за да твърдиш подобно нещо ..... Друг е въпросът че съм против това да се консумират храни донесени от 10 000км , след като имаш достатъчно на 10км
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До чукчаВсички банани са генно модифицирани. Абсолютно всички сортове банани които ядем са изкуствено създадени и не се срещат в природата. "Естествените" банани просто нямат нужните вкусови и естетически качества.
11
0
 
0
 
! Отговори
от 8 преди 8 години
Ясно ми е защо се получава, затова и започнах с " каквито и да са", просто не ми харесва този ефект и затова ги изхвърлих, морковите също. А да не говорим за негативното влияние и на други храни, които иначе се водят здравословни, но също са неблагоприятни за външния вид.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време нашите баби на село само портокали са яли ;) На кого са му изтрябвали и сега, има толкова голямо разнообразие от храни!
9
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
До АнонименПожълтяването се дължи на натрупване на каротин, не е от други вещества. Същото се случва и като прекалиш с яденето на моркови. :D
8
0
 
3
 
! Отговори
еколог преди 8 години
Гледах смешното видео по темата. Не чух нито веднъж думата фунгицид, а споменатите имазалил и TBZ (тиабендазол) са точно такива. Да не говорим, че бяха написани и грешно на етикетите. И двата фунгицида се смятат за малкотоксични, но както вече казаха сами решавайте дали да ги ядете.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквито и да са- по- добре без тях! До миналата година ядях редовно мандарини и портокали, и по лицето ми се образуваха оранжеви петна. Тази зима почти на сила хапнах един портокал и кожата ми е чиста и бяла, това ми е най - важно.
6
1
 
9
 
! Отговори
Химик преди 8 години
Пълни измислици.Занесете продуктите в легализираните лабораторрии и ще разберете с какви химически съставки са покрити плодоветен.Никой не може да докаже от къде са внесени плодовете,около химически централи на Арабските страни и други които се изнасят само за бедните страни
5
3
 
6
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
И портокалите и мандарините се "боядисват" в специални пещи за да добият равномерен цвят. Ако ги видите как изглоеждат на дървото дълбоко се съмнявам, че ще ги купите.В интерес на истината оцветителите са абсолютно безвредни, още повече че никой не яде цитрусите с кората, за разлика от оцветителите в безалкохолните, които си ги пием на воля.
4
3
 
6
 
! Отговори
българин от ЕС преди 8 години
Ами това е нормална практика, у нас е позволено да се слага покритие от боя, восък, фунгицид, и пакакъв пестицид по кората на цитрусовите плодове, за да може те да се запазят и да имат по-добър търговски вид. Хората у нас си падат да си купуват оранжеви портокали, а реално портокалите ако са истински нямат такъв цвят, затова и се оцветяват, за да ги харесва народа. У нас е разрешено, защото за нас не е вредно за разлика от другите държави, където хората са кекави и това е вредно.
3
0
 
2
 
! Отговори
пипи преди 8 години
само дето на снимката са мандарини ;)
2
1
 
8
 
! Отговори
х преди 8 години
Остана ли истинска храна?
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не въобще не са опасни, направо ги яжте с корите, а доматите направо с колците