Глоба 300 лева, ама от хартия се изкарат 7 лв.

Клошарите знаят, че няма как да им вземат нещо, което нямат
32
Глоба 300 лева, ама от хартия се изкарат 7 лв.
Снимка: Булфото, архив

Марио, който рови из кофите в София и така се препитава, изкарва по 5, 6, 7 лева на ден, като връща събраната хартия на вторични суровини.

Още по темата

"300 лева глоба? Няма как да стане, няма откъде", призна той пред Нова тв, след като вчера екомистерството пусна за обществено обсъждане законови поправки, според които всеки, който си взима от контейнерите за смет каквото си иска, ще бъде глобяват със сума до 1000 лева.

"Събираме само цветни метали от кофите за боклук, от това се изкарват различни "надници" - между 15 и 100 лв. на ден", разказаха две момчета, които се препитават основно по този начин в столичния квартал "Лозенец".

И те, както и Марио, смятат, че поправките в закона няма да работят и преследване на хората, които се прехранват само от боклука ще създаде още повече проблеми.

"Ако видя вътре в кофата 5 кг метални отпадъци, за които ще взема над 35 лв., и не мога да стигна до тях по нормален начин, ще разбия кофата", каза единият от клошарите.

Твърдят, че биха си плащали минималната глоба от 50 лв., ако са заработили тези пари през деня, но не виждат как някой може да им вземе нещо, което нямат, като 1000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
народе скрийте се и се потърсете колко сте жалки.от хубост ли този чоек рове помиите в казаните.даже и до там стигне да завиждате на тези трудолюбиви хора които немогат с чесност да си исарват прехраната.държавата ни няма срам.а това означава че някои си има голяма сметка от това------политически кражби или как се казва по-културно привитизация
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KLOSHARITE POSEGNAHA NA PARITE PREDNAZNACENI ZA GERB
20
0
 
1
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
На ком. 14 / Не ти знам възрастта, но си ги наредил като за вестник "Стършел" И по-точно като проф.Б.Димитров ! Той се опитва да изопачава историята поне след 80-85 години след събития ,за които живи свидетели почти няма Ама ти много подрани ... Поколението родено 1950-1960 год е още -- де болно, де здраво --- живо. Няма лошо - трябва някой да ги развеселява тези хора....
19
0
 
9
 
! Отговори
,Радостин преди 8 години
Клошарите пречат най-много на маститите храненици - екоорганизацийте.Как им пречат-елементарно?Когато отпадъка се събира от клошари и се предава на фирми с дейност събиране на отпадъци той струва примерно 0.30лв/кг.Фирмата която го събира ,продава отпадъка примерно по 0.60 лв/кг на екоорганизацията която уж ще го оползотворява.От дейноста на екоорганизацийте се виждо колко "чиста"е България!ТЕ ИСКАТ САМО ДА СЪБИРАТ ПАРИ ,НЕ И ДА ПЛАЩАТ!!!
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безмислено, неприложимо, тъпо и даже смешно.От екоминистерството да покажат този гений, който след дълги размисли и терзания е достигнал до тази блестяща идея !А още по-смешното е, че даже е имало още куп ***, които са я приели и одобрили!!Абе чиновници!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оправете си системата за филтриране на коментарите. По-точно думите използвани в статията, която се коментира, би трябвало да са разрешени и в коментарите под нея, а не да се появяват със звездички или да се трият коментари.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2. Ровичкането в контейнерите, където не се събира разделно е приемливо, само ако контейнерите не се събарят или увреждат и *** не се разпилява около контейнерите.В идеалния случай не би трябвало да има неразделно събран ***, тоест в металните контейнери би трябвало да има само биологични отпадъци. Които пък не би трябвало да представляват интерес за клошарите така или иначе.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До някой 17Пробвай тогава и ти да ровиш в кофите, след като мислиш че живота на клошарите е толкова хубав.
14
5
 
6
 
! Отговори
Индианец преди 8 години
Бизнеса с отпадъци е много по доходоносен от колкото повечето хора могат да си представят.Всичко е въпрос на организация и технологии.Хартията се преработва.Пластмасата се преработва.Стъклото се преработва.Всички метали се преработват.Строителните отпадъци се преработват.Всички биологичните отпадъци се преработват и се превръщат във тор, и метан.
13
0
 
6
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
трябва от някъде да се събират пари за нови депутаски коли,старите вече са на 3 г. морално вече са остарели.
12
2
 
10
 
! Отговори
ист преди 8 години
Поредната *** наредба. Клошарите нямат *** на задниците си, как ще им вземат 300 лева.Съдия осъжда бездомен ром за убийство на 20 години и 300 хиляди лева кръвнина. Този съдия и автора на тази наредба ненормални ли са или да.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не плаща глоба, банката ще дойде да му вземе кашона на който спи. при второ нарушение отива директно в затвора - на топло, със собствено легло и храна три пъти на ден да видим ще си научи ли урока.
10
0
 
10
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Има една трилогия, "Трилогия на желанието" се казва, на един американски класик /Тиодор Драйзер/, там главния герой забогатява от ***...в Италия за всички разновидности на мафията *** също е сериозен бизнес, та и у нас така, има такива милионерчета. Опитват всякакви начини да си опазят "стоката"... нищо ново под слънцето.
9
0
 
14
 
! Отговори
Мислещ преди 8 години
Според мен че новия закон е грешка. Да не е хубаво да гледаш как някой ти рови в кофата пред блока, но докато не им намерим чита работа на тея хора, не може да им се взима и малкото залъче от устата.Какво ще ядът, как ще се обличат, и какво ще почнат да правят тогава? Гладът е най лошия съветник - по-лош от страхът към закона и ако не им намерят друго с каквото да се изхранват, очаквам грабежи, изнасилвания и убийства за единия хляб в пекарната.
8
0
 
32
 
! Отговори
Край преди 8 години
Тези хора ще ровят в кофите обаче дейността им можеше да се регламентира. Те реално сепарират отпадъците. Общината можеше да им раздаде прилични колички - да ми даде прилични работни дрехи и да работят.
7
4
 
9
 
! Отговори
Край преди 8 години
То щото Фандъкова събира 200 лева глоба за паркиране по тротоарите. Общината не знам да е глобила един за такова нещо. Да обиколят покрай зелената зона милиони за седмица ще съберат обаче ОБЩИНАТА НЯМА ВОЛЯ да наложи правила на гражданите.
6
8
 
24
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Какво се радваш бе знаеш ли ,че с 300 рубли московчанина си плаща сметката за ток и парно а софиянеца с 7 лв. ме може да обядва!
5
0
 
8
 
! Отговори
тцтцтц преди 8 години
До няма оправияа после , ще депортираме и такива като тебе - пречете ми
4
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7 лева = 301 рублей това от вчера ;)
3
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запор на яхтите на клошарите, както и блокиране сметките им в офшорни фирми! Аз съм за!