Празниците продължават! Ред е на Иван

Църквата почита паметта на Свети Йоан Кръстител
9
Празниците продължават! Ред е на Иван
Снимка: Getty images/guliver photos

На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител - последният старозаветен пророк, който кръщава Исус Христос във водите на река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден и е един от най-големите празници през годината.

Йоан се ражда половин година преди Исус Христос. Неговите родители били на преклонна възраст, когато на баща му Закария се явил архангел Гавраил и му възвестил радостната вест, че жена му Елизавета е заченала техния първороден син. Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си.

Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Свети Йоан е започнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод. Животът и духовната чистота, която постига Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт, са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото за човек.

В България обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или от девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с които се затваря широкият кръг на сватбената обредност. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и именниците.

Народната представа за Свети Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

Обредната трапеза включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле. На Ивановден изтича и срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини.

Имен ден празнуват днес Йоан, Йоанa, Иван, Иванкa, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa. На всички тях – честит празник!


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
до ААА
Името на цар Иван Асен I също ли е руско?
Спрете да се делите на против и за Русия, на против и за Европа, на против и за ... който и да е.
Бъдете българи и съхранявайте българското. Стойте с гордо вдигнати глави, защото докато се кланяте на един, сте наведени с гръб към другия.
6
12
 
3
 
! Отговори
ААА преди 2 години
кво ИВАН, това е тъпо руско име от 17 век, а нашите простаци го лапват, правино е ЙОАН!!!
който исак Иван да ходи при монголците в Москва!!!!
5
13
 
1
 
! Отговори
Тюрк преди 2 години
Такова животно като с именните дни няма никъде, ганьовска работа за Ганьовци !
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдете здрави! Честит Ивановден на всички!
3
0
 
3
 
! Отговори
Жорж Ганчев преди 2 години
до 1
Магарешката усмивка, какво повече да каже Мавъра от това, че окраде България със синьо-червената си крадлива гмеж около него?
2
0
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Наздраве !!!
1
1
 
10
 
! Отговори
Петър Стоянов преди 2 години
Иване, кажи си...