Фургоните за бежанци празни, но поставят нови

Новото фургонно „село“ трябва да е готово до лятото
8 яну 2016 07:46, Петя Славова
10
Фургоните за бежанци празни, но поставят нови
Снимка: архив, Булфото

 Едва 480 бежанци са били настанени в лагерите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в последната седмица на 2015 г. при капацитет от 5130 места (9%).

В същото време скоро трябва да започне поставянето на нови 68 фургона с още 400 места в Харманли, пише в. "Труд". Според прогнозната стойност на обществените поръчки това ще струва над 1,8 млн. лева. 90% от парите за спешни мерки за справяне с бежанската вълна идват от Европейската комисия. Новото фургонно „село“ в бившите казарми трябва да е готово до лятото.

Дните между Коледа и Нова година са били натоварени по границата с Турция, става ясно от справката на МВР за миграционната обстановка.
 
В седмицата 18-24 декември хванатите незаконни мигранти на влизане, излизане или в страната са били 294. През празничната седмица те вече са 426. Все пак явно студът е ограничил опитите за минаване на границата, защото в седмицата 13-19 ноември на границите и във вътрешността на страната са прибрани 693 души.
 
За цялата година хванатите без право на пребиваване у нас са общо 31 174. В същото време до края на ноември поискалите статут от ДАБ са около 18 000, а почти 2/3 от тях са си тръгнали, преди да го дочакат. Това говори, че страната ни е транзитна за бежанците.
 
През 2015 г. на влизане в България са задържани по-малко хора, отколкото на излизане. На българо-турската и българо-гръцката граница са хванати общо 10 966 души. В същото време на границите със Сърбия, Румъния и Македония са задържани общо 11 706 души

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
..което навежда на само една мисъл... точат се пари яко
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ви ли прави впечатление че след падането на коалицията тези лагери се опразниха ?
4
0
 
18
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Хайде спрете се бе!! Онези ще ги гонят...кво вие ще ги приемате ли?? ***! Да напълним държавата с болести и още много проблеми, че сега са ни малко нали??
3
0
 
8
 
! Отговори
ANONIMEN преди 8 години
NEMA LI KOI DA GI ZAPALI CEGA ---ECENTA CTE E MNOGO KACNO
2
0
 
22
 
! Отговори
Billy преди 8 години
Ето най -накрая че бедността на България се оказва един значителен плюс, тъй като на бежанците не им се остава за дълго в най- бедната страна от ЕС. Както се казва "всяко зло за добро".
1
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NIKAKVI USLOVIA NA GIVOT NYAMA V BALGARIA