Наказание в интернат: Момичета по бельо на двора!

Психично болни, насилници, сираци делят една кошмарна съдба
15
Наказание в интернат: Момичета по бельо на двора!
Снимка: Булфото, архив

Насилието е голям проблем в специализираните интернати за настаняване на деца, обяви омбудсманът Мая Манолова, която се обяви категорично за закриването на този вид училища.

Още по темата

Проверка във всички интернати на нейния екип е показала, че освен, че има насилие между самите деца, възпитатели и служители прилагат нерегламентирани наказания.

"В един от интернатите се извеждат момичета по бельо, децата се лишават от ваканция, прилагат се други наказания, които не фигурират в правилниците", заяви Манолова, цитирана от "Фокус".

По думите й липсват правила и стандарти за ранно третиране на децата, настанени в интернатите.

Също така, липсва ясен регламент за това по какви правила и условия как малолетни и непълнолетни деца, настанени в тези интернати, полагат трудова дейност.

"Факт е, че те излизат от интернатите, полагат труд в населените места, в които те ситуирани, защото нямат джобни пари", подчерта Манолова.

Тя коментира, че хората в селата са пропищели от набезите на децата, но е нормално когато те нямат пари за една вафла, да намерят начин да си я вземат.

"Материално техническата база в тези места е абсолютно амортизирана и остаряла. Не е нормално в 21 век деца да живеят без собствено лично пространство, шкафове, дрехи, достъп до телефон", упрекна още омбудсманът.

Според нея има проблеми с медицинското обслужване и здравната помощ, която получават децата в тези места.

"По наше настояване кметовете поеха ангажимент в населените места и са се заели със създаването на такива здравни кабинети", каза още Мая Манолова.

Тя посочи, че от проверката са установени случаи, в които в интернатите се настаняват деца с тежки психически заболявания, което не е допустимо за подобни заведения.

"В по-голяма част те изпълняват социални функции по отношение на персонала, а не социално възпитателни. Децата често са от твърде бедни семейства.

"В един от интернатите персоналът сподели, че е имало дете, което панически се е плашело от душа, защото до този момент не е виждало такъв", добави Манолова.

Друг мотив да поиска закриването на интернатите е фактът, че там учебният процес е абсолютно неглижиран.

На много от тези места служителите не са могли да покажат никакви учебни материали и тетрадки.

Манолова разказа, че е разговаряла с момче, което е било отличник преди да бъде настанено в интерната, а сега се обучава в 6 клас, заедно с деца, които не могат да четат.

Според нея това означава, че тези деца са напълно без перспектива, защото ще останат необразовани.

В интернатите се вкарват деца за просия, скитничество, бягство от дома, принудителна проституция, отбеляза Манолова и обобщи, че вместо държавата да им окаже подкрепа и помощ, ги праща в жертви и ги кара да прекарат детството си зад решетките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Mon ban bum преди 7 години
I...Ot januari do septemvri kakvo novo tam?!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA BADAT IZBIVANI TEZI NASILNIZI.
8
5
 
5
 
! Отговори
Петров преди 8 години
Браво на Мая. Добро начало.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Мая.Изважда на показ болните места, където другите си затварят очите.
6
1
 
10
 
! Отговори
Ник преди 8 години
То, като крадат тия от горе, няма пари. Нищо, за *** и бежанцитр има...
5
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българките са най-ефтини. За един пакет цигари става работата.
4
4
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
specialno za psixi4no bolnite,pove4eto lekari psixiatri sa izpu6ili da ne mislite 4e e lesno da se zanimava6 s tqx
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименDO 1PREDNIAT BESHE PODLIZURKOTO NA VLASTTA.VZEL SI E OBRAZOVANIETO GRATIS,KATO VSICKI KOMUNISTI .
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA,G-GA MAYA MANOLOVA VYRNO E TOVA.BOIKO BORISOV NE ZNAE LI ,CE TEZI DEZA SA VINAGI BILI PREDMET NASILIE.AKO SEGA SE POSTAVYT V INTERNET TEZI BLESTYASHTI USLOVIA NA GIVOT--BOIKO BORISOV SHTE REVNE S PALNA USTA--NE ZNAEH I SHTE ZAPOCNE S UVOLNENIA--T. S.PREMESTVANE NA DRUGI PO-DOBRI MESTA.
1
6
 
7
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Ami Maya,vkaraite zakon zatvor za bezotgovorni roditeli do 10godini kato RABOYAT DA TROSHAT KAMUNI NA KARIERATA I DA IZPLASHTAT IZDRUJKATA NA OSTAVENOTO DETE NA DURJAVATA I SHTE NAMALEE BEZOTGOVORNOTO OSTAVYANE V DOMOVE ZA SIRACI.JIVI ZDRAVI RODITELI NE ISKAT DETETO SI-AIDEE U ZATVORA I DA PLASHTAT TE,A NE NIE!I SHTE NAMALEYAT PROBLEMITE TAM.