Засечка: Зад граница няма как да си вадите документи

Куп парадокси прават неработеща eлектронната платформа
8
Засечка: Зад граница няма как да си вадите документи
Снимка: Булфото, архив

Българите зад граница не могат ефективно да се възползват от електронните процедури за издаване на български лични документи, въпреки че кабинетът взе решение, че това става факт от тази година.

Още по темата

Процедурата съдържа куриозни текстове, които я обезсмислят и затрудняват, коментира пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет на българите във Франция.

"Лична карта, издавана по нормалната процедура в България, струва 18 лв., а 30 евро струва това в чужбина - т.е. три пъти по-скъпо и три пъти по-бавно е нейното издаване - 90 дни. Има над 100 хиляди български лични карти с изтекъл срок", обясни той.

В рамките на проекта "Е-консулски услуги" на Министерството на външните работи технически са развити шест електронни административни услуги, свързани основно с издаването на български лични документи от нашите мисии в чужбина.

Временните обществени съвети на българите в чужбина обаче адресираха до българските институции писмо, в което казват, че по този проект ще се похарчат много пари, без да се направят полезни неща за живеещите зад граница.

Според Стефан Манов не е бил спазен срокът за обществено обсъждане и до момента няма реакция по направените от сънародниците ни зад граница коментари по проекта.

В чужбина не може да бъде издаван електронен подпис, а в проекта се посочва, че за да се възползват от процедурата, българите зад граница трябва да имат такъв, посочи Стефан Манов.

Като парадокс той открои факта, че дори лицето да се е сдобило с електронен подпис, има изискване за лично присъствие при получаването на документа.

"Куриозното е, че този ред на издаването на документи се прилага само 59 месеца след първоначалното издаване на документа. Българските лични карти са валидни десет години. Кой нормален български гражданин ще тръгне да си издава нова лична карта на петата година?", обясни Манов.

Освен това електронната процедурата не може да се използва при първо придобиване на български документ за самоличност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До само в БългарияТи ходил ли си на безплатен зъболекар, бе кр.етен? Хората в чужбина имат право на талони в България само ако продължават да си плащат осигуровките, което предполагам не знаеш какво е, щото все още ги плаща ***, а и тогава се покрива само част от лечението както при всички други.
6
0
 
1
 
! Отговори
3mart преди 8 години
Samo s folklor i turistichesko logo ne stava. Iska se i pod kapata.
5
1
 
1
 
! Отговори
Not преди 8 години
Bg prezident i viceprezident v predizborna programa kazaha, che ste rabotiat da napraviat elektronno bg pravitelstvo.:-)A realno...skriha staria sadeben ministar Popova na toplo i...naznachiha pak edin sadeben ministar kalinka...Ruski, bulgarski i turski komunisti ni vartiat pornofilmi s parite na izbiratelite. Ama za tova li gi izbrahte?!
4
22
 
2
 
! Отговори
само в България преди 8 години
Стига са плакали тези които не си идват в България. Повечето си идват нещо да оскубят от страната. Работят навън, а идват да лекуват зъбите на децата си тук, защото им е безплатно...До кога.... Това трябва да се спре.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичките текстове в законите отнасящи се за българите в чужбина страдат от един и същ недостатък - написани са така, сякаш тези българи "през ден" си идват в България, без да се съобразява, че има българи, които по една или друга причина с много години не идват в България. Колко време важи един електронен подпис? Важи в момента 1 или 3 години, т.е. след изтичането им трябва да се явиш лично в офис на съответната фирма, която издава тези подписи. Какво помага това за смяна на личните документи?
2
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Камито толкова може :) Недей вдига летвата толкова високо все пак :)
1
1
 
13
 
! Отговори
Леле преди 8 години
Куп парадокси "прават" неработеща eлектронната платформа - ама сте неграмотниииииииии