50 - 60 хил. души напускат България годишно

Те стават най-големият инвеститор на страната
Обновена: 9 яну 2016 15:07 | 9 яну 2016 11:40,
326
50 - 60 хил. души напускат България годишно
Снимка: архив Reuters

Всяка година между 50 и 60 хиляди души напускат България, за да търсят работа в чужбина. Тревожните данни за трудовата емиграция изнесоха синдикатите, предаде Нова телевизия. Това сериозно затруднява пазара на труда.

2,5 милиона българи в трудоспособна възраст са зад граница. Годишно тези хора изпращат у нас над 1,7 милиарда лева. Това пък е причина за поредния български абсурд - най-големият инвеститор на България са... българите.

Така голяма част от българските безработните разчитат на парите от свои близки в чужбина. И вместо да отидат в бюрото по труда те предпочитат да си останат у дома.

В шивашки цех в Търговище заплатата е над 600 лв. за 8 часов работен ден, при осигурен транспорт и ваучери за храна. Служителите могат дори да се възползват от услугите на масажистка, зъболекар или фризьор, ако имат нужда. 

Там работят над 350 души, някои от тях над 20 години. Има и свободни места и пусната обява за работа. Желаещи за работното място обаче са само двама души. А в областта безработните са над 8 200 според официалните данни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
21
 
! Отговори
Говори се преди 8 години
Непрекъснато се говори че имаме много добри програмисти и изобщо сме от най в този сектор. Сигурно е така, но не разбирам защо сайтовете и е-услугите в БГ са от най-дървените! Особено на държавните институции, които попиляха милиони за уж електронното правителство. С банките положението не е по-различно. Сигурно са изтекли навън най-добрите или за подобни екстри се поръчва най-семплото и евтиното.
133
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, четете ли ?Най-големия инвеститор в Българи са българите , макар че не го заслужавате.
132
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 269Не се притеснявай, брато! Няма да се върнат.
131
1
 
25
 
! Отговори
haha преди 8 години
А кой би живял в дьржава като Бг??? Само имбацил би се сьгласил да е поданик на Тиквата и бг криминлните партии ГЕРП, РБ, ДПС и прочие.
130
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Южноамериканските държави още градят социкомунизма не ги гледай тях :-D
129
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бългаия я много добре развита държава с висок стандат на живот спрямо много Южноамерикански държави
128
16
 
19
 
! Отговори
275 у бе преди 8 години
Не може да има процъфтяваща демокрация с руски агенти и монополи във власта, в Америка казват че демокрацията е дърво което от време на време се полива с кръвта на тирани или диктатори, в България някой от властите кралици да е пролята кръв, тоест години в затвора ? Защо горивата по света паднаха няколко пъти а в България паднаха няколко процента само ?
127
6
 
21
 
! Отговори
До 275 преди 8 години
До Анонимен275 те младите бягат от демокрацията СЛЕД ЦОЦИАЛИЗМА защото след цоциализма и трева не расте, а ти демокрация искаш, ЯСНО ЛИ ТИ Е ?
126
0
 
36
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До 275Мисля, че е защото държавата върви към гибел. Пробойните са много и непрекъснато се увеличават, кръпките са за момента и на парче и кораба лека полека потъва.
125
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ЗАЩО НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ? НАЛИ ИМАМЕ ПРОЦЪФТЯВАЩА ДЕМОКРАЦИЯ, ЧОВЕШКИ ПРАВА, ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ..... НАЛИ УЖ ДЕМОКРАЦИЯТА Е ПО-ДОБРА ОТ СОЦИАЛИЗМА. ТОГАВА ЗАЩО ХОРАТА БЯГАТ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА????????
124
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България трябва да е със страните където имигрират българските имгранти, само така може да се намали имиграцията, примери много, кубинците преплуват океана да работят във Флорида а куба е с русия, т.е. беше, също Венецуела и другите южноамерикански комунисти или социалисти, имигранти от източна към западна Европа...
123
3
 
16
 
! Отговори
Ochudo преди 8 години
I tva sa vse hora ot cetralnata bulgarska administracia...hem se iznasiat nonstop navan, hem oste ne sa se svarshili...fenomenalno?!
122
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен269 амин. Не се връщат не се притеснявай. Амин
121
1
 
17
 
! Отговори
Tersia, 107g. преди 8 години
Pozdrav na miniorite, bombadjiite, gipsadjiite, armaturistite, kamenodelcite, skulptorite, zidarite, avdjiite, darvodelcite, chakaldjiite, slamadjiite, boiadjiite, tuhlarite, betondjiite, bageristite, traktoristite, tutundjiite i kamenarite ot foruma - poznah vi po drehite:-):-):-):-):-)
120
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко Бойко .... И електоратът му от роми
119
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И никога дано не се върнат амин .
118
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До нищо новоЗа какв ITсектор в България говорш пък и ти бе ??? Не ти ли е ясно че тия са нещо като шивачки в Гръцка фирма у нас ? Взимат 50% от минимума от това което взимат ония в техните страни ! Те за това са тук ! Жалкото е българския селянин е доволен ??? На нали е селянин ... и за трохи ще работи !?
117
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 258Човече ???? Ти си прашинка в онова което и за което никой не иска да говори !!! А именно - КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ НИ !!! ЗА КОГО И ЗА КАКВО ???? ..... и накрая ... бедни сме били ?????Не прости сме !!!!! И безумно търпеливи !?????
116
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как удобно е пропуснато да се каже къде заминават тези българи всяка година, което е най важното, причината или корена на проблема, като сте пропуснали да го напишете аз пък ще вече кажа, тези десетки хиляди българи заминават в страни КОИТО НИКОГА НЕ СА БИЛИ ПОД РУСКО РОБСТВО В СЪВЕТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКА ВЗАИМОПОМОЩ и естествено никой не заминава и за самата русия, там даже и сирийците не отиват, КОЯТО ДЪРЖАВА Е БИЛА ЧЛЕН НА СИВ ИМА СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ, включително и руснаци като подават за зелена карта
115
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само като пример ..... Ако може някой да извади сумите изпращани за обучение и консумативи на дъщерите на настоящия ни посланник в Турция в престижен увиверситет в Швейцария, и го наложи върху цялата ни управляваща върхушка + шефове на фирми, агенции, министерства, посолства, и т.н. ..... направо ще се уплашите !!! Никой няма да повярва !!!За какви 1.7 млрд лв. ми говорите ??????? Смях !!!