50 - 60 хил. души напускат България годишно

Те стават най-големият инвеститор на страната
Обновена: 9 яну 2016 15:07 | 9 яну 2016 11:40,
326
50 - 60 хил. души напускат България годишно
Снимка: архив Reuters

Всяка година между 50 и 60 хиляди души напускат България, за да търсят работа в чужбина. Тревожните данни за трудовата емиграция изнесоха синдикатите, предаде Нова телевизия. Това сериозно затруднява пазара на труда.

2,5 милиона българи в трудоспособна възраст са зад граница. Годишно тези хора изпращат у нас над 1,7 милиарда лева. Това пък е причина за поредния български абсурд - най-големият инвеститор на България са... българите.

Така голяма част от българските безработните разчитат на парите от свои близки в чужбина. И вместо да отидат в бюрото по труда те предпочитат да си останат у дома.

В шивашки цех в Търговище заплатата е над 600 лв. за 8 часов работен ден, при осигурен транспорт и ваучери за храна. Служителите могат дори да се възползват от услугите на масажистка, зъболекар или фризьор, ако имат нужда. 

Там работят над 350 души, някои от тях над 20 години. Има и свободни места и пусната обява за работа. Желаещи за работното място обаче са само двама души. А в областта безработните са над 8 200 според официалните данни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
20
 
! Отговори
Gogo преди 8 години
Ами ако пък случано съм учил за нещо повече от шивачка и искам да имам по-добър стандарт на живот каква алтернатива имам освен да напусна страната ?! В Търговище не съм чъвал да има фирми с развойна дейност или нещо подобно. Жалко, но факт...
93
3
 
17
 
! Отговори
макаренко хитров преди 8 години
ай стига сте лъгали, в момента БГ е най-доброто и спокойно място за живот от цяла Европа. Не бягайте хора, просто се образовайте и си живейте живота в родината
92
1
 
14
 
! Отговори
Чудесно... преди 8 години
Ако нямат основно образование!
91
1
 
15
 
! Отговори
171,128 е един и същ преди 8 години
До програмистПриключих с теб !
90
1
 
14
 
! Отговори
128 преди 8 години
До 197До програмистБлагодаря ! Точно казано ! Но няма кой от онази страна да разбере .....Поздравления !
89
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това племе разба, че го крадат нагло и пусна по теснолинейката крадците. Крадците сега плачат. Нека си плачат. Сълзите им няма да трогнат никой, защото всичко можещо се изнесе!
88
1
 
17
 
! Отговори
171 преди 8 години
До Анонимен 184)) Човече, какво ще стане след 100 години не е ясно. Светът къде отива или не, не е отговорност на програмистите. Нито на шивачите. Отговорност е на хората.- - - - -Какви 100 г. бе човек ??? Дори 10 г. са много !!! Но ..... защо ли ти обяснявам .......Но иначе те подкрепям ! Това е живота ! Просто исках да кажа на ония "програмиста" че е много далече от този живот, и че съвсем скоро ще е излишен за него .....
87
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕЗЛЮДИ, ЗА ДА СЕ НАСТАНЯТ БЕЖАНЦИТЕ
86
1
 
15
 
! Отговори
128 преди 8 години
До МислещИзхабил си много текст за нищо ! Има си поговорка за тази работа, и тя е - Всяка жаба трябва да си знае гьола !!! Защото - Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крака ?
85
1
 
17
 
! Отговори
128 преди 8 години
До АнонименКакво задание бе ц.ървул ??? Ти ли написа това ???Имаме класация за най опасните неща на света.Първото от тях е клиент с идея.Второто - програмист с отверка :)КЛИЕНТ С ИДЕЯ ?????? При теб само *** ли идват ? Хора които незнаят какво искат ?Казах ти спирам с теб !!! Много, много, много ниска топка си за мен !!!
84
2
 
19
 
! Отговори
Мислещ преди 8 години
Всеки трябва да получава достойно възнаграждение за труда си. Иначе продукта на труда му ще е лош. Я плюнка в кафето, я скъсан шев на дънките и т.н.Винаги ще има разлика в заплащането между професиите, според това коя професия е по-ценна за обществото. За щастие програмирането се плаща добре, за това и продукта е добър, за това и чуждите фирми идват в България и ни наемат. Индийците вземат по-евтино но качеството на кода им е отвратително. Цена-качество програмирането в БГ от първите в света.
83
1
 
15
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До програмистДобре, благодаря за мнението ти. Имаш ли някакви други съвети за човек който би искал да започне да учи за програмист?
82
0
 
16
 
! Отговори
171 преди 8 години
До До 171Човече ???? Провери заплатите на телефонистите от началото на века до сега и сам ще разбереш ...... Но и това няма да е вярно .... света отива в друго посока, за която нашите пишман "програмисти" дори не са и чували ........ За какво си говорим ?
81
4
 
16
 
! Отговори
128 преди 8 години
До АнонименПознах ! Знаех си ! А пък и щом си от Варна ..... няма смисъл ! Отказвам се ! До болка сте ми познати ...... Вулканизиран ц.ървул ! И запомни - РАЗЛИКАТА М/У НАС СОФИЯНЦИ И ВАС ВАРНЕНЕЦИ Е ТОЛКОВА ГОЛЯМА, КОЛКОТО СА КИЛОМЕТРИТЕ ОТ ВАРНА ДО СОФИЯ !!!!Спирам с теб ! От гагаузин човек не става, камо ли "програмист" ???
80
0
 
21
 
! Отговори
Браво на народа преди 8 години
ТОЧНАТА ЦИФРА Е ОКОЛО 100 000 ДУШИ!БРАВО.ТАКИВА НОВИНИ МЕ КЕФЯТ.
79
0
 
27
 
! Отговори
бг преди 8 години
Ще останат умиращи пенсионери,неграмотни,чалгаджии,роми,турци,***,кучета,котки......и бат Боко!Нема такава държава!
78
0
 
18
 
! Отговори
128 преди 8 години
До Анонимен 165:))))))) не мога да схвана гледната точка :)))) наистина. - - - - -Само това ми стига да разбера че от теб програмист не става !!! Как можеш да си програмист без логическо мислене ????? Как ?Казах ти - ц.ървул си !
77
0
 
16
 
! Отговори
128 преди 8 години
До Анонимен 168Кажи им го и ти, че като им го казах аз, не ми вярват , че скоро ще са безработни ! Програмисти ???
76
0
 
15
 
! Отговори
128 преди 8 години
До АнонименОстави ме мене, аз съм възрастен човек, но това не значи че не съм в час с нещата !!! И понеже вече те питах но ти не ми отговори пак ще те питам - ОТ КОЯ ДЪЛБОКА ПРОВИНЦИЯ СИ ???
75
0
 
15
 
! Отговори
gost преди 8 години
Така ами докато се ползват определени хора така е имам един на 44 интересното е че тои ползва а кога не може плюе що ли за давървят подигравките му интересно ми е едно докога щее това тои да прави това което си иска господ няма ли да кара приятелите си да злобеят по кадърни хора и да лае искам да попитам приятелю докогаи докога другите ще са нелоялни към тия които трябва