Необходимо ли е затягане на контрола върху оръжията?

Криминалните инциденти от последната седмица навеждат на тази мисъл
9 яну 2016 13:26,
113
Необходимо ли е затягане на контрола върху оръжията?
Снимка: архив Reuters

Внимание - за пробойни в закона за оръжията предупреждават експерти в МВР, които подготвят идеи за промени в него. Само в последната седмица станаха няколко криминални инцидента - като този с тройното убийство в Пловдив или банковия обир в столицата. 

Гордиян Александров, който работи нощем на Лъвов мост в София, си е направил подарък за Нова година. Купил си е газов пистолет заради размириците с бежанци, на които често става свидетел.

Взел е пистолета за самозащита, но е ядосан, че не може да го регистрира в София. "Не мога заради законите в България. И трябва да отида в град Русе, защото по лична карта съм от Русе и трябва да го регистрирам там", обяснява той пред bTV.

От МВР обаче предупреждават, че и въздушните, и газовите оръжия също са опасни и трябва да са под контрол. По данни на прокуратурата 70% от престъпленията у нас се извършват именно с такива оръжия.

Автоматична пушка можете да си купите без проблеми във всеки оръжеен магазин у нас. Тя е въздушна, но е точно копие на легендарните пушки Узи.

"Според мен колкото повече оръжие има, толкова по-малко ще са престъпленията. Защото всеки като тръгне да влиза някъде, ще се замисли дали го чакат като добре дошъл или ще го посрещнат със заредено оръжие", смята Свилен Овчаров, собственик на оръжеен магазин.

Търговците твърдят, че все по-често продават газови пистолети на възрастни жени от селата, които разчитат така да се защитят от набезите на крадците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
рокада е нужна преди 8 години
Масков - министър на МврБъчнарова - на Мз
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В аптека влизаме с пръстови отпечатъциВ оръжеен магазин - вход свободен
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
eh da imashe povechko orajie v naroda jalna vi mayka korumpirani politici. na vseki stalb obesen politik. eeeeh mechti.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 100Кой изобщо говори за регистрирано оръжие. Имало е всякакво.А оръжието на така наречените партизани е било капка в морето в сравнение с оръжието, което е било притежавано от мирното население. Партизанското в повечето случаи е било крадено от казармите или купено по неофициален път, много малко е било внесено отвън специално с цел въоръжаване на терористични групички.
64
0
 
4
 
! Отговори
до 100 преди 8 години
Нали не мислиш ,че преди 9.9.1944 г. оръжието у партизаните е било регистрирано в полицията !?
63
2
 
15
 
! Отговори
През онази работа преди 8 години
им е на престъпниците дали ще се затяга този контрол или не. Те се въоръжават така, както си искат.Крайно време е да бъде въоръжено населението. Българинът знае как да се справи с безобразниците, от които законът и властите не го защитават в задоволителна степен. Ако някой не знае как - ще се научи, неволята учи.Само че на някои от управляващите не им е изгодно да има въоръжен народ.Например, след 09.09.1944 г. било обрано оръжието, което било у населението. Ха сетете се защо? И днес е така.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледах репортажа на босфор тв аз по-*** репортерка не съм виждал! И един ушев имаше!Нещял въоражени хора! Ми вършете си работата!
61
2
 
8
 
! Отговори
до 95 преди 8 години
Преди 9.9.1944 г. Бирниците и полицията са мачкали наред това не е попречило да има въоражена борба и да се стигне до тази дата. Като вземеш всичко на един човек той няма да спазва вече законите.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Необходимо е охлабване! Какво по- стегнато от това което е в момента!?Престъпноста ескалира а те щели да затягат!?
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иконописецът застрелял крадец е в затвора !
58
2
 
13
 
! Отговори
ст.н.с. Андрешко преди 8 години
Целта е за да накарат българина от немай къде да се въоръжи с нелегално оръжие и после да му направят обиск, да го хванат и да му зададат сакралния катаджийски въпрос:"А сеа к'во праиме?". После следователя, прокурора и съдията ще поискат по "няколко книжки". И накрая завалията ще си продаде къщата, за да не влезе в затвора. А той задължително би влезал, той да не е некоя пияна мутра, пребила 3-*** на спирката с джипа. Така че изборът е:"Живота или имота".
57
0
 
12
 
! Отговори
до Кирил преди 8 години
Браво, това е точно така, властта цели все по-големи нискообразовани маси, защото те лесно се манипулират - 20лв на избори и хайде пак на хранилката наречена власт. Те са забравили думите на Левски и Ботев - първо душманите!
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Контрола да се затегне, ако такъв въобще съществува! Съвсем контролирано да се раздадат безплатни пистолети (или калашници, на тези които могат да се оправят с него) на стари хора по селата и на българите в населените райони предимно с ромско население! Относно мутрите - да обезателно проверки, че те с гранатомети се стрелят в центъра на София!?!? По този начин хем ще стимулираме едно отлично пройзводство (ak47 и ак74) хем ще преборим престъпността, беззакоността и наглостта!
55
0
 
28
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Тези мутренски убийства не се извършват със законно регистрирани оръжия. С газов пистолет можеш да изплашиш само някое куче и то не от бойна порода или да спукаш тъпанчето на някого, да му отлепиш ретината, ако го допреш до окото му ли да си опариш гърлото, ако си решил да се самоубиеш в устата. Мутри ни управляват и убийствата и самоубийствата нарастват! Справка първия и втория мандат управлението на т.н. партия ГЕРБ!
54
0
 
23
 
! Отговори
кирил преди 8 години
Може ли някой да посочи случай в който със законно регистриран пистолет някой да е извършил въоръжен грабеж или убийство.Изключваме битовите истории.Според мен най-много убийства се извършват с автомобили по пътищата.По логиката на така наречените експерти трябва веднага да се забранят автомобилите.Хора--властта не и пука за нашия живот.Целта българина да бъде беден и беззащитен е в това -евентуалното въоръжаване на хората да не се насочи към властимащите.
53
2
 
25
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 8 години
Около 50% от битовите убийства са извършени с кухненски ножове и отвертки. Та предлагам да се затегне контролът върху кухненските ножове и отвертките и другите опасни режещи инструменти. Всички, които искат да си купят кухненски нож, отвертка, бръсначи, в т. ч. самобръсначки, пила, в т.ч. пилички за нокти, стъргалки, шпакли и пр.да подадат молба за разрешително. Предлагам също на регистрационен режим да минат и други рискови предмети, като чукове, в .т.ч. чукове за пържоли, брадви, в т.ч. тесли.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КратунМного малък ти е списъка ?
51
0
 
16
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Напротив! Има нужда от улесняване на достъпа на непровинили се граждани до законно оръжие! Така всеки комуто хрумне да си "вземе","набере" или "отнеме противозаконно", ще се змисли три пъти ако знае, че може да му е за последно!
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Необходимо ли е затягане на контрола върху оръжията?. . . .Във никакъв случай !!! Добре си се справят хората .....
49
1
 
8
 
! Отговори
Желев преди 8 години
Аз съм за това който иска тук да си притежава оръжие, за съм и който иска да има и танк и самолет както е в САЩ.Там колкото по вече се опитват да им оберат оръжията, населението по вече се запасява и по вече купува.А тук ако се забрани мислите ли че ще спрат престъпностт ? Да се регистрилали газовите пистолети, регистрирайте и арбалетите и прашките...