Необходимо ли е затягане на контрола върху оръжията?

Криминалните инциденти от последната седмица навеждат на тази мисъл
9 яну 2016 13:26,
113
Необходимо ли е затягане на контрола върху оръжията?
Снимка: архив Reuters

Внимание - за пробойни в закона за оръжията предупреждават експерти в МВР, които подготвят идеи за промени в него. Само в последната седмица станаха няколко криминални инцидента - като този с тройното убийство в Пловдив или банковия обир в столицата. 

Гордиян Александров, който работи нощем на Лъвов мост в София, си е направил подарък за Нова година. Купил си е газов пистолет заради размириците с бежанци, на които често става свидетел.

Взел е пистолета за самозащита, но е ядосан, че не може да го регистрира в София. "Не мога заради законите в България. И трябва да отида в град Русе, защото по лична карта съм от Русе и трябва да го регистрирам там", обяснява той пред bTV.

От МВР обаче предупреждават, че и въздушните, и газовите оръжия също са опасни и трябва да са под контрол. По данни на прокуратурата 70% от престъпленията у нас се извършват именно с такива оръжия.

Автоматична пушка можете да си купите без проблеми във всеки оръжеен магазин у нас. Тя е въздушна, но е точно копие на легендарните пушки Узи.

"Според мен колкото повече оръжие има, толкова по-малко ще са престъпленията. Защото всеки като тръгне да влиза някъде, ще се замисли дали го чакат като добре дошъл или ще го посрещнат със заредено оръжие", смята Свилен Овчаров, собственик на оръжеен магазин.

Търговците твърдят, че все по-често продават газови пистолети на възрастни жени от селата, които разчитат така да се защитят от набезите на крадците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
14
 
! Отговори
Ваньо преди 8 години
Виждате че искат от параноя да се контролират и най-неефективните и нелепи средства за самозащита като въздушни пушки и газови пистолети. Аз съм на мнение че всеки българин трябва да има у дома си не такива архаични оръжия като пушки и пистолети а ефективни военни оръжия като автомати просто защото когато става дума за сигурността на живота ти няма място за неефикасни решения. Особено в предвид ситуацията с емигрантите в Европа.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредните измишльотини за скубане на пари. Брат ми е бивш офицер , завършил висше военно училище в Шумен За да си закупи лично оръжие го изпращат на курс .Човек кой години на ред е носел и прострелвал оръжие. Всеки да си направи извод за кого са загрижени господата за хората или за джобовете си.
26
1
 
5
 
! Отговори
Неук преди 8 години
Мисля като Аквински. Всички престъпления са с незаконно притежавано оръжие. Законното се следи достатъчно из късо. Затягат контрола и какво - ще стане като във Франция. Да няма кой да пусне един проектил на ***.и.т.е. Оръжия като газовото и въздушното на близко разстояние и със съответната точност също правят сериозни бели. А ако вкараме и руски пример с травматичното, то тогава всяка втора катастрофа ще свършва със стрелба.Южнашки темперамент и слаба полиция е равно на убийства.
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А да направят референдум за свободно носене на оръжие.А де....!
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във всяка робовладелска страна на робите им е забранено да носят оръжие. Това говори ли ви нещо? А на мен опита на Обонго да затегне контрола над оръжията намирисва на бъдещо военно положение. При едно военно положение ще има масово самоорганизиране във въоръжени банди и милиции и на федералното правителство ще им бъде трудно да държат контрола, ако има много оръжие сред населението.
23
0
 
12
 
! Отговори
Ваньо преди 8 години
До ОРВ България параноята на полицията да не би някой човек да има оръжие е останала от времената на болшевизма когато комунистите са извършвали масови геноциди и са се б0яли да не би хората които са избивали да се сдобият с оръжия и да могат да се защитят. Тъй като нашата полиция е пряк наследник на комунистическата милиция и е възпитавана в техните п0рядки мисленето на мнозина от хората там е такова.
22
4
 
0
 
! Отговори
някой преди 8 години
Тия сериозно ли?Аз си помислих първоначално че новината се отнася за САЩ.После с изумление разбрах, че говорят за България.Да ви имам проблемите с въздушните пушки, едно време децата си играехме с прашки - почти същата работа. Забранете и прашките тогава, не се ползват вече само защото са демоде.Добре че нямаме такива закони като в САЩ че щяхме да се избием досега.Там може да си купиш свободно пушка-помпа, от тия дето рушат зидове.
21
0
 
5
 
! Отговори
за 38 преди 8 години
Тоя па! На престрелка дошъл с нож!
20
1
 
27
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Само да подхвърля че тези убийства на дали стават със законни оръжия ! Пак неадекватни мерки ! Аз съм по скоро съгласен Свилен Овчаров . То има ли поръчан , оръжие винаги ще се намери за убийството му ! По добре повече хора да имат законно оръжие че знае ли човек какво ще стане един ден ...пълно е с амуджи и престъпност в тази държава . Тези промени май ще засегнат само жертвите на престъпления , а не бандитите !
19
6
 
5
 
! Отговори
аре разкарайте се преди 8 години
Оръжие не ми е потребно...удрям само веднъж,на втория път бие камбаната !
18
0
 
6
 
! Отговори
маке преди 8 години
я па си сковах един катапулт мое да стреля с 50 килограмови бомби маскирал съм го кат порта да дойдат да ми сакат разрешително
17
1
 
3
 
! Отговори
Благовест Аргиров преди 8 години
ако говорим за ИДИЛ ...да,разбира се ;))
16
1
 
20
 
! Отговори
ОР преди 8 години
Между другото в БГ имаме може би най-строгите закони за оръжието в целия ЕС. Като военен ми искаха какви ли не глупости от КОС, за да ми разрешат да купя лично оръжие. Отидох в чужбина и искаха да го предам в полицията на съхранение и да плащам наем за това. Принудих се да го продам и ми отпадна разрешителното за оръжие. Повече в БГ нямам право да купя такова. В Германия получих разрешение за отрицателно време. Записах се в клуб за стрелба и ми издадоха разрешително важащо не само за Германия.
15
4
 
7
 
! Отговори
Тюрк преди 8 години
ИЗЧИСЛЕНО Е,ЧЕ НЕОБХОДИМИЯТ БРОЙ ЖИТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ Е 486 МИЛИОНА,за да могат безпроблемно да се генерират нови технологии, и да протича еволюцията :)))В МОМЕНТА НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА Е НАД 7 МИЛИАРДА,на излишните ако им дадат оръжие - те сами ще се избият :))))))а оръжейните фирми регистрират огромни приходи :))))
14
0
 
14
 
! Отговори
До 28 преди 8 години
В Бг-то всеки гражданин е РОБ!
13
0
 
17
 
! Отговори
ХА ХА ХА ХА преди 8 години
българия ако се оправи някой ден значи е настъпил края на света!!
12
1
 
32
 
! Отговори
Едно ченге преди 8 години
Разоръжиш ли нормалните хора, правиш услуга на престъпниците, на тях не им пука дали е разрешено да притежават оръжие или не. Да не говорим, че и убийствата са забранени, ама пак ги правят. Просто когато имаш разоръжена овца е мнгого по лесно да я заколиш. Самия аз като полицай Ви казвам, че за нас нормалните хора ще е много по лесно ако имаме легално оръжие и закона ни позволява да го ползваме адекватно при самоотбрана, тоест и чл.12 от НК трявба да се промени.
11
0
 
23
 
! Отговори
Ваньо преди 8 години
Най-добре е всеки българин да се сдобие с автоматично оръжие което да държи скрито за случай на самозащита защото събитията по света подсказват че може да се наложи използването им в евентуални граждански войни предизвикани от променения етнически баланс в Европа заради глупашката политика на не0либерализма и т0лерастията.
10
0
 
14
 
! Отговори
факт преди 8 години
престъпленията се извършват с незаконно оръжие. който иска да извърши престъпление намира начин и се сдобива с всякакво оръжие. със законно притежаваните оръжия Няма проблем. всеки психически годен и без криминални прояви, Би трябвало свободно да може да си закупи законно оръжие - не само заради работа, но и за собствена защита и защита на семейството си /разбира се след преминато съответно обучение/. Ще има превантивен ефект и с кражбите и с нападенията, и т.н. И НЕПРИКОСНОВЕННОСТ НА ДОМА!
9
0
 
21
 
! Отговори
Ваньо преди 8 години
Всъщност няма никакво значение дали ще се затяга контрола над (легалните) оръжия защото очевидно престъпниците не използват легални оръжия за убийствата които могат да бъдат проследени до тях. Обикновения човек който иска да се защити също няма полза от законно оръжие защото ако се защити с него според смотаните български закони е третиран като престъпник. По-добре е всички да са въоръжени с незаконни оръжия, непроследими и ако се наложи да ги използват да се отърват от тях веднага.