Без "Гражданска" губиш служебно регистрация на колата

Клиентите нямали доверие към онлайн застраховките
Обновена: 10 яну 2016 12:42 | 10 яну 2016 10:50, Веселина Йорданова
179
Без "Гражданска" губиш служебно регистрация на колата
Снимка: архив, БулФото

Собствениците без застраховка "Гражданска отговорност" ще загубят служебно регистрациите на автомобилите си до два месеца, предупреждават застрахователи.

Още по темата
Около 350 000 са автомобилите без валидна застраховка към настоящия момент.

Според промяната в правилата на застраховането, които влязоха в сила от 1-ви януари с новия застрахователен кодекс, колите без "Гражданска отговорност" служебно ще се свалят от отчет до подновяването на полицата, за да се предотврати източването на гаранционния фонд от чуждите автомобили с българска регистрация.

В момента гаранционният фонд изпраща писма на незастрахованите собственици на МПС-та с указания или да сключат гражданска отговорност, или да свалят от отчет автомобила.

Предвижда се и в рамките на 2-3 месеца да има единна система, която ще позволява автоматично дерегистриране, каза за БНР застрахователят Милен Петков.

Въпреки че на пазара вече са факт и първите онлайн застраховки, впечатленията на застрахователите са, че клиентите подхождат с недоверие към новата възможност.

Хората са скептични. Търсят потвърждение през няколко сайта, през няколко брокера. За съжаление този аспект на българското разбиране за купуване онлайн ще търпи развитие дълго време, допълни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази задължителна застраховка звучи като задължителен рекеткой ще ме накара да се застраховам, като не искамутре ще измислят и задължителен платен паркинг и задължително ходене на автомивка
46
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще завалят дела. Кола без застраховка, която си стои в гаража не нарушава никакви правила. Какво е основанието на което тя ще бъде дерегистрирана?
45
2
 
26
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Не се хабете . Еврейските схеми са в пълен ход и периодично ни пробват доколко сме притъпени . Има какво още да видим !
44
2
 
0
 
! Отговори
123 преди 8 години
до 49 - в много голяма грешка си и имаш късмет, че досега ти се е разминала среща с контролните органи. Много отдавна КЗ предвижда отговорност за собственика на МПС само за това че не е сключил застраховка, без изобщо да се интересява дали МПС се управлява, стига то да не е спряно от движение, но това е по процедура, която се вписва в регистрите на Пътна полиция след молби и т.н. Само ако си водач има значение управлението на МПС, за да се наложи наказание. Така е и по новия КЗ.
43
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХОРА, СПРЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ВСИЧКО! ТИЯ УР.ОДИ САМО ТАКА ЩЕ РАЗБЕРАТ!
42
2
 
15
 
! Отговори
Градски бик преди 8 години
До до 36Цензурата се включи и ми изтриха мнението,иначе щеше да разбереш каква беше идеята, както навремето СДС увисна,както др. Цар увисна,така и Б.Б. ще увисне, колкото и да фалшифицират изборите,може да стане някой майтап,но за съжаление, просто няма друга алтернатива, не допускат никой друг до властта,а и както казвате, Големия "Бял" Терорист вилнее на воля тук и разруши РОДИНАТА..Този казус(за застраховките) е против всички правни норми на НАРОДА,но...Бог високо,а Цар....няма...
41
0
 
7
 
! Отговори
табелите преди 8 години
Не е логично да се прекратява регистрация, а табелите да си стоят върху МПС вссе едно че има регистрационен номер, който отразява една липсваща регистрация. Но след възстановяване пак по служебен път на тази регистрация, какво ще стане с табелите - старите ли ще се ползват или ще трябва собственика да ги подмени с нови?
40
1
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
Данъците се плащат и след смърта от наследниците !
39
1
 
14
 
! Отговори
КАСАЧ НА ТЯСНИ КИФЛИ преди 8 години
ретро колата и неделната лятна резачка требе и тях ли да застраховам ЦЕЛОГОДИШНОаз ги карам 2 СЕДМИЦИ В ГОДИНАТА
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ама то не е задължително да имаш гражданска, ако не караш колата си. просто не караш, ако решиш - сключваш и си караш. въобще не виждам какъв е смисълът на служебната дерегистрация, ако колата не е по пътя; рано или късно ще има случаи на подновени застраховки, където някой в кат не си е свършил работата и е забравил или закъснял да регистрира колата. тогава пак е същото - имаш застраховка и си караш; даже е по-добре така, защото с удостоверение от кат спираш да плащаш и данъци за колата.
37
0
 
31
 
! Отговори
въпрос преди 8 години
А общините дали ще възстановяват данък МПС за периодите на служебно прекратена регистрация - кой ще ги уведомява за това?
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
супер..:(:(..и след като човек сключи отново гражданска, как точно става 'служебната' регистрация? защото по телевизията даваха, че можело 'само срещу 2 лева' и 3 дни чакане по опашки, да си подновиш регистрацията..каква е гаранцията, че застрахователния фонд ще подаде информация то кат на секундата или че кьоравата лелка в милицията веднага ще поднови служебно регистрацията?
35
3
 
4
 
! Отговори
запетая плюс но преди 8 години
Може това да е опит да се реши проблема с онези МПС, които се управляват с пълномощни и собственика дори не знае къде са, но плаща данъци. Няма да се постигне ефективност, тъй като е дадена възможност полицата да се сключи от всеки друг, дори без пълномощно от собственика. Държавата да създаде регламент собствениците на МПС да могат да заявят отказ от собственост с нотариална декларация, която да се вписва в публичен регистър /този на Пътна полиция не е публичен/.
34
1
 
41
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Никой не може да ме задължи да плащам ГО ако не карам колата си. Никой, с нищо по никакъв начин. Това е рекет и трябва да се търсят права в съда.
33
0
 
33
 
! Отговори
оня същия преди 8 години
и кво правим като ни удари някой с дерегистрирана кола а? Пием по една студена вода и се оптиваме да го съдим щото ГФ ще кажат "ами нас не ни интересува, той няма регистрация". А със сезонните и разни други МПС дето се карат само по топло какво правим? Узаконен рекет чиста проба!
32
1
 
29
 
! Отговори
Колио преди 8 години
Застраговането е борчески приом под засщита на дьржавата
31
2
 
28
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
Остави ги нека вярват ,че дядо Коледа съществува!изборите се ФАЛШИФИЦИРАТ ясно е на всекиАз не познавам някои които да познава някои гласувал за ГЕРБ а всъщнос трябва да са гласували 9 от 10 човека за тях.
30
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 8 години
вижте чл. 647, ал. 3 от новия Кодекс за застраховането: той предвижда издаване на ЕФ срещу собственик ако не е изпълнил задължението да сключи застраховка, без да се търси кой е водач на МПС. Глобата трябва задължително да се плати в 14 дневен срок от получаване на ЕФ, докато по чл. 189 от ЗДвП предратителното плащане е доброволно. Това май означава че дори да се обжалва в съда, глобата по ЕФ, издаден по КЗ трябва преди това да е платена и то изцяло.
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Будали плащайте гражданска без да карате Здравни вноски за 5 години на зад !Какво ще ви направят като ви хванат с таратайката на 20 г . все едно като хванат норвежец без книжка му правят нещо. колата му е за скрап .
28
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Павлова и Борисов прекалиха!