След 5 г. без педиатри и сестри?

Според руско издание ни заплашва криза за медици
124
След 5 г. без педиатри и сестри?
Снимка: архив, БулФото

Броят на дипломиралите се по медицина студенти в България почти съвпада с броя на лекарите, напускащи страната, която е изложена на риск след пет години да остане без педиатри, хирурзи и анестезиолози, посочва руският в. "Комсомолская правда".

Намерението си да напуснат страната са заявили над 500 лекари, пожелали да получат сертификат за работа зад граница от Българския лекарски съюз. Предпочитано място за работа за българските медици са Германия и Великобритания.

Но през 2015 г. все повече български медици се отправиха и към северните европейски страни. Български лекари емигрираха дори в Япония, Австралия и Нигерия.

Зад граница отпътуват и български специалисти, които до неотдавна имаха добра реализация в България - акушер-гинеколози и отфалмолози, посочва вестникът.

Увеличава се и броят на медиците с повече от една специалности, които напускат страната. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината си е истина -лекарската професия е неблагодарна.Лекар семейство не храни-разходите му многократно надхвърлят приходите му.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сталин започнал голямата чистка на лекариПрисъщо е на сталинистите да обигдат интелектуалците
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сайтът е на ПеевскиЛогично е да се пускат коментари срещу медиците
81
1
 
3
 
! Отговори
me преди 8 години
И бих искала да попитам, хората дето си резервират данъците за бъдещи емигранти - а хубаво ли ви е да знаете, че ви лекуват лекари, които никой друг не е искал да вземе? И като ви е толкова грижа за вашите деца, защо не вземете да се замислите и за чуждите - тези, които умират по болниците от лекарски грешки? Ако най-добрите оставаха, вместо да избягат, дали щеше да е така? Парите от данъците ни са константа, като ги хвърляме за лекари работещи в Германия, няма за тук. Това е положението.
80
3
 
5
 
! Отговори
me преди 8 години
Това, че университетът е автономен, не значи, че държавата не поема огромната част от издръжката на всеки студент. А когато държавата инвестира в някой е редно и той да инвестира в държавата. Хубаво, на запад се изкарва повече. Ами *** да учиш медицина в Германия, в Англия, колко му е? Ама не е сладко така, нали, да вземеш заем от банка за стотици хиляди, за да си издържаш следването там, пък после и да трябва да го плащаш. По-добре е тук, държавата ти плаща, ти после си гледаш живот.а
79
2
 
3
 
! Отговори
да,ама не! преди 8 години
Ако някой си мисли,че като задължат лекарите да работят тук след завършване много се лъже.Просто никой няма да иска да учи медицина.Ето това ще стане и така ще се затрият и институтите.И без това и сега много малко младежи учат това.Без тази професия да стане атрактивна-тоест след като завърши човек да знае,че ще работи и ще живее добре от това.Друг път няма.Отдавна народът е казал,че насила хубост не става.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква държава?Университетите са автономни.Всички студенти си плащат обучението
77
3
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
много отворковци реват за задължителна работа след завършване, която според получаваните-не заработвани-заплати може да се нарече само ангария...щото държавата била плащала обучението ни. Ми аз да питам, кой според вас е държавата и откъде има пари за студентите? аз си мисля че в тоя кюп, откойто средствата излизат има и такива, взети от моите родители, баби и дядовци и т.н.? За себе си само мога да кажа, че веднага бих се върнал, ако в бг мога да изкарвам половината
76
3
 
2
 
! Отговори
me преди 8 години
Така че според мен обществото трябва да се настрои да изиска уседналост за държавната поръчка медицина. Това е наистина скъпа специалност и е редно специалистите поне за известно време да остават в БГ. Това е нормална практика например когато корпорация ти плаща следването. Ами в случая корпорацията сме ние, данъкоплатците. Ако някой иска да учи тук и да замине, да си плати сам цялото обучение, а не да ползва държавната поръчка. И после да ходи, където иска. Ако ли не, да си поеме отговорността.
75
4
 
2
 
! Отговори
me преди 8 години
Замислете се, ако в БГ струва 50 000евро, за да се произведе един лекар, в Германия или Англия вероятно ще са към 150 000 евро. Значи от всеки емигрирал от БГ лекар, тези държави печелят по 150к евро от към инвестиция в кадри, а България губи тези 50к евро, както и кадрите. И оставаме без лекари. Това е реално източване на парите на българските данъкоплатци към другите държави. Които печелят добри специалисти, а ние се отдалечаваме все повече от европейското здравеопазване и системата буксува.
74
5
 
3
 
! Отговори
me преди 8 години
Обучението на един лекар струва на държавата около 10000лв на година. При да кажем обучение 10 години (университет + специализация), това прави 100 000лв на човек. Плюс база, плюс хора, които ги обучават, плюс хора върху които се обучават. Абсолютно неприемливо е, човек завършил в държавна поръчка, да има правото веднага след дипломирането да избяга. Много по-редно е, хората в държавна поръчка да се задължават да останат прим. 10 години в БГ да практикуват, за да се издължат на обществото.
73
2
 
5
 
! Отговори
никси преди 8 години
До Анонимен Учители в провинцията с лопата да ги ринеш,за едно място се явяват минимум трима кандитати,търсят се връзки и ходатаи.Защо синдикалистката Такева не посочи процент,брой,съпоставяне с други професии?Ами да,за заплати.За лекарите и сестрите няма,за пенсионерите също,но за даскалите о.к.Дали пък не е за това,че спазват директивата за опростачването на нацията
72
0
 
9
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Положението е още по лошо.Преди време прегледах регистъра на БЛС.В него фигурират хора починали поне от 5 години,както и такива които са пенсионери и не работят,други които работят в чужбина или в други градове.От регистрираните в БЛС само половината работят.От работещите поне 80 % сме над 50 годишни.Тази професия перспектива няма.Може да звучи ужасно но е факт,че имам колега които насила отказа сина си да учи медицина.И сега синът му е благодарен затова.Не е лекар и живее добре!
71
1
 
0
 
! Отговори
Вили преди 8 години
До АнонименКъде ги видя тези 20000 лв.?
70
0
 
2
 
! Отговори
до 81 преди 8 години
Нямате право да игнорирате способностите на новозавършилите лекари.Те са с доказана правоспособност след продължителен стаж и положени държавни изпити!!Няма да им е лесно в първата година и ще четат още по - задълбочено ,защото срещата с реалността е драстична .Но пък все още няма да им е повехнал ентусиазма .И по вашата необяснима логика след колко години трябва да шофира човек изкал кулса за шофиране?!?!ами счетоводителите?
69
0
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 8 години
Не се обучават с пари на държаватаОт 15 години е платено - 20 000 лв. струва медицината. Специализациите -30 лв.дневно - 2-4 годиниНадбавка за специалност- 10 лв. месечноВ частните клиники е повече, ама работят по 12 -14 часа всеки ден и не се плака извънреден труд. Дежурствана са 24- часа минимум
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи има нещо гнило. Не че нямат право да заминават където се искат. Но, тогава защо държавата им поема обучението. Не знам редно ли е, обучават се с пари от обществото и после да си заминават. Тогава да има договор, който се обучава тука, поне 10 години да практикува в България.
67
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Изчезването на България предвид Демографската катастрофа в която е страната от поне 25 години ще настъпи още преди края на този век /към 70 г./ Много преди това, първите признаци за което ще се усетят в социалните с-ми. Липса на лекари, учители.... Това е прогноза от преди около 5 год на DW базирано на демографскио иследване за страната!
66
0
 
3
 
! Отговори
вести бг. преди 8 години
Още през май 2015 вести бг. писа:"Проблем със заплатите на здравните работници има, призна и здравният министър Петър Москов. Сметките показвали, че средната работна заплатата на лекарите трябва да е 2500 лева, а на сестрите 1000 лева."
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов иска 1000 лв. средна сестринска заплата през 2016 г., ама дезинформаторите от днес.бг. първо търсят руските издания.И в немски и английски ежедневници също се коментира мизерното заплащане на бг медиците