Домашната ракия е двойно по-опасна от купешката

И най-стриктно направената домашна ракия не може да се пречисти добре
Обновена: 11 яну 2016 18:49 | 11 яну 2016 15:27, Екип на Dnes.bg
32
Домашната ракия е двойно по-опасна от купешката
Снимка: Архив Булфото

Загиналите от натравяне с ракия в Якоруда официално са пет. Но лекарите специалисти от местната болница признават, че е имало още няколко случая около празниците на починали от съмнителен инфаркт. Трудно е да се определи смъртоносно натравяне с менте, ако не бъде потърсена навременна медицинска помощ. А когато последствията са фатални и роднините не потърсят аутопсия, инфарктът е най-логичната причина за смърт.

Мария Чернева от БНТ направи репортерско разследване и проучи гледните точки на потърпевшите, останали живи, специалист по алкохолни напитки и местен казанджия, за да вникне детайлно в проблематиката на смъртните случаи.

Срещите с всички страни на тази трагична почерпка подтиква екипът на БНТ да потърси доказателство за това дали домашната ракия е толкова опасна, колкото негативна стана славата й след отнетите животи. Те изпращат в сертифицирана лаборатория 2 ракии - най-евтината в магазина и най-прехвалената, произведена вкъщи.

Изследването с газхроматограф измерва всички алкохоли, естери на мастни киселини и алдехиди и съвсем безпристрастно разпознава домашната – в нея има два пъти повече от вредните алкохоли. Ще рече, че и най-стриктно направената домашна ракия, не може да се пречисти добре от казана. И заради директния огън при варенето, който не позволява контрол на температурата, и заради малкия капацитет на дестилационната колона, в сравнение с промишлената.

Това обаче съвсем не е обществен проблем, какъвто е другата „домашна“ ракия, която се произвежда в промишлени количества от малки казанджийници, работещи в сивия сектор на икономиката. Те, неподлежащи на контрол, бълват напитка с етикет „домашна“, която достига до нас чрез познати, на гости, в ресторант или я купуваме сами от пазара край пътя. Тази ракия е смъртоносна, стойностите на отровните алкохоли в нея надвишават в пъти тези на домашната, описана по-горе. Ако тя вреди на здравето, то ракията менте директно убива, както става ясно от труповете по празниците.

Важно е да се знае, че има стриктни правила при производството на ракия, а те изискват освен качествена суровина, качествена техника и отделяне на първата и последната фракция, които представляват над 12% от общото количество ракия, но пък именно в тях се съдържат така отровните алкохоли. Самите казанджии уверено казват – това са заблуди, че трябва да се изхвърля първака. Експертите обаче доказват в лаборатория, че заблудите са смъртоносни.

Незаконните производители на ракия менте с етикет „домашна“ не смятат за нужно да спазват стриктно производствените процеси, така важни за направата на добра ракия, защото това възлиза на хиляди левове загуба. Нека не забравяме, че тази ракия менте, въпреки етикета „домашна“, е бизнес с цел печалба. Бизнес, който не подлежи на контрол от никой орган и съответно може да се шири, докато не дойде следващият случай „Якоруда“.
 
За съжаление за тези производители дори няма официална статистика, те са някои от хилядите казанджии, които по регистър притежават малки обекти за дестилиране и се ползват със значителни облекчения по закон. Малки, но нелегалните бизнесмени, държат по няколко такива, от които печелят милиони годишно. А от тях близо 200 млн. дължат на държавата и нас, гражданите й.

Проблемът е, че те забогатяват на гърба на доверието на народа към домашната ракия, предлагайки продукт, който далеч не представлява това. Етикетът „Домашна“ може да бъде срещнат навсякъде – край пътя, на пазара, в магазина, дори в кръчмата. Ниската му цена го прави предпочитан от българина, но малко хора дори предполагат, какво седи зад така пивката, мека и блага ракия.

Именно такава, по думи на пострадалите в Якоруда, е била пърцуцата, която помрачи празниците на цяла България. В нея обаче се срещат отровни съединения от бои, лепила, битова химия и редица вредни и смъртоносни висши алкохоли като метанол, естери на мастни киселини и алдехиди, отделени при ферментацията на загнилите суровини, които се влагат с цел понижаване на производствената себестойност на напитката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
ники преди 8 години
До АнонименПич,явно се заяждаш или не си в час нещо
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еди кой си направил 200 л. домашнярка и 500 л. домашно вино и това е повод за голяма гордост!Брех да му се не види,ако това не са дърти пияндета,не знам какво друго са! И как тогава няма да си хвалят ***,които произвеждат,щото им се пие та две не виждат! То аслъ,*** от кладенчова вода разбира ли,че и тия алкохолици от нещо качествено.За тях е важно да се налюскат с помия,да размътят главите,да им дойде куража,че да скъсат от бой женат и да станат най-велики от великите!
23
4
 
4
 
! Отговори
В полза на домашната преди 8 години
ракияВсички бабини и народни илачи казват -"да се разтвори еди какво си в домашна силна ракия".Защото купешката е само да 40 градуса.Ефекта е в силата на ракията.Купешката е за незнаещи и печалбари.
22
0
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Трето домашната ракия наистина се продава с неизяснено качество и концентрация на метилов (вредния) алкохол. Така наречения първак наистина трябва да се хвърля защото е вреден и токсичен. Затова моето предложение е ако домашните спиртни напитки ще се продават на хората то задължително всяка партида да минава лабораторен тест за качество преди да бъде предлагана. Мисля че така ще е най-добре за всички.
21
3
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Аз не пия ракия и не я обичам, но ситуацията с домашните спиртни напитки има няколко страни нека ги разгледаме. Първо имаме пропаганда от страна на големите дестилерии които искат да отстранят конкуренцията и които както чувам всъщност плащат много по малки данъци от казанджиите. Второ случая в Якоруда мисля че се изясни че не става въпрос за варена ракия а за някакви химически смеси забъркани така че да прилича на ракия.
20
2
 
3
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
"И най-стриктно направената домашна ракия не може да се пречисти добре..."Верно ли? Я даеа мааму даеа!!!И един мармот върти канелката и гледа термометъра нали?Знам аз знам. На домашната ракия, която дълги години наред съм пил на село без да ме хване грип или настинка дори, най-лошото е че не му мерят градуса. И често е над 50 - 55 градуса.Лесно можеш да се отрежеш като талпа, особено ако е пивка и не усещаш.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Метанолът е най-лек с най- ниска темпера на втечняване. При правилен терморежим на втечняване метанолът излита в атмосферата под форма на пари. Втечнява се само етанолът. Този процес е характерен за началният етап на дестилация ( първака , който м/у другото небива да се ползва дори за разтривка).
18
2
 
6
 
! Отговори
Шшшштттттттттттттттт преди 8 години
Бррраачет, ти мен уважаваш ли ме? Брррааааааачееет, домашната ракия е смърррртонсна браааачет.Ощи преди ехеиииии колко века домашна ракия е нямало, всичката бррррааачет я купували от спиртоварни. Ша пийми браачет саму купешка - качествена, убава и силна кату лимоната.
17
1
 
13
 
! Отговори
бд преди 8 години
Много интересно сравняват ракия и спирт.Безспорно спирта в купената "ракия" е по чист ,но това е друго питие.Къде все пак отиват хилядите тонове джибри от алкохолните фабрики/ако има такива/?Кой си мисли ,че ракията ат магазина е от грозде?
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големия бизнес го е яд, че хората си произвеждат сами продуктите.Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи.
15
3
 
15
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Опасна е защото е истинска.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А "купешката" да не я правят от чист плод?Кой знае какви фашкии има вътре.
13
7
 
11
 
! Отговори
Ефи преди 8 години
какво сте ревнали всичките, вместо да попрочетете малко и да се пообразовате?! разбрали-недоразбрали! тук се говори за нелегалните казани и ракията-менте! от такава "домашна ракия" са си отишли хората от Якоруда, защото са повярвали, че наистина пият ракия, а не тоя отроен ***, който са им продали. аман от разбирачи в тия тия коментари!
12
5
 
12
 
! Отговори
момчил преди 8 години
Досега не е имало случай да пия домашна ракия и после да не ме е боляло глава.Ама всеки сам си преценява.Но рискът при всяко пиене на такава ракия е огромен,защото няма как да се пречистят напълно вредните вещества.А и високоалкохолните напитки са вредни,дори и да са от най-реномираните фирми.Много по-добре е да се пие вино-там няма риск от отравяне с метилов алкохол,дори и да е домашно направено.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
opasna e zashtoto ne se plashta licenz na evreite
10
1
 
14
 
! Отговори
Ивелина Иванова преди 8 години
Има безброй нелегални казанджийници, които "с гордост" си лепват на ментаците етикета "домашна ракия" и я продават на хората като такава. А пък тя няма нищо общо с хубавата пърцуца на дядо!
9
3
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Екипът "висши алкохоли като метанол" го махнете или променете, че се излагате като кифладжии. Метанолът е най-лекият възможен алкохол!9 и 10, вие нещо фабрика за ракия ли имате? Бай Иване, няма начин да има купешка ракия, която да е по-добра от домашната (направена както трябва) не само заради суровината, но и заради производствените "оптимизации" на дестилационните колони, които използват. В крайна сметка енергоефективността и "чистотата" филтрира всичкия вкус и мирис. Спиртът не е ракия!
8
17
 
4
 
! Отговори
петър преди 8 години
Независимо къв е тоя материал,трагичният факт е, че 5 човека си отидоха НЕ от купешки алкохол, а такъв, който бил вкусен и прекрасен, ама... без бандерол
7
14
 
8
 
! Отговори
Ники преди 8 години
тея ментаци са супер опасни. бъркат ги в едни гнусни казани, кой знае каква гняз се хвърля вътре. аз си пазарувам от магазина и немам зорове.
6
5
 
19
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Ама стига сте писали глупости бе платени журналета. Даже и този дето е писал тази простотия не вярва в това, само и само парите да се вземат. Ставате смешни, никого не можете да кандърдисате да си дава парите за купешките ментета, в които няма грам плод и след 100г започва да те боли главата.