Пенсионери продават дома си, "топлото" много скъпо

Макар че вече живеят на село, те пак плащат сметки в града
51
Пенсионери продават дома си, "топлото" много скъпо
Снимка: bTV

Пловдивчаните Минка и Желязко Димитрови станаха поредните пенсионери, принудени да продадат жилището си заради непосилни сметки за парно.

Пред bTV те разказаха, че от 7 години живеят на село, апартаментът им няма ток, вода и отопление... но сметките продължават да идват.

Още по темата

Така и след като уж са покрили всичките си стари задължения за парно, на 28 декември получават нова фактура. Дълга над 3 метра и за сумата от 269,27 лева. За пенсионираната учителка Минка и преживелия два инсулта ветеринарен лекар Желязко това са много пари, идващи без ясно обяснение.

Сметката става още по-солена при просрочие и т.нар адвокатска консултация, която струва 350 лева.

Нищо специално в ситуацията не вижда депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. "Ролката, която разгърнаха семейство Димитрови, очевидно съдържа годишните фактури за таксата, която след като не ползват услугата, дължат за отоплението на общите части", посочи той.

По думите му това се дължи на използваната в сградата топлинна инсталация от вертикален тип.

Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите посочи, че таксата за сградната инсталация представлява непоискана услуга и след закъснялото транспониране на европейска директива би трябвало да е не само неморална, но и незаконна.

"Самата ЕК в отговор на български абонати отговаря: чл.27 (на директивата-б.р.) е неприложим за вашия случай", каза на свой ред омбудсманът на "Топлофикация София" Деян Дянков. Кирилов допълни, че в случая на Димитрови решение е етажната собственост да смени инсталацията от вертикална в хоризонтална.

Кой трябва да плати скъпия ремонт? "Тръбите, които са във вашето жилище, са собственост на етажната собственост", каза Дянков.

Депутатът от управляващата партия призова "да свикнем да разбираме, че дори чрез сградната инсталация получаваме услуга – 2-3-5 градуса". А сем. Димитрови стягат апартамента си за продажба, вместо да го готвят за внуците си.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
Ян преди 2 години
Такси, сметки, ниски заплати, ядове, стрес, болести, тревоги, нещастие, самота - съвременните хора в това уж "демократично" общество са третирани по зле и от роби. Напрово е смешно като се замисли човек, смешно но и жалко. Мисля си че е вече време да се махнем от плъшешката надпревара в която ние като плъхове тичаме все по-бързо по колелото кръг и не отиваме на никъде. Мисля време е да се замислим какво още правим в тази държава клетка която ни обрича на робски живот?
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кат живеят на село за чий им е апартамент и то топлофициран?
Градовете се напълниха със селяне!
44
1
 
2
 
! Отговори
вальо топлото преди 2 години
шъ си платите ...
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 29 Някой си

Драги, какво е това постсоциалистическо понятие "колективна услуга". Айде стига, седи си на топлото бюро в Топлофикация или техните ?! дружества за събирне на таксите, изкуствени паразитни образувания за роднините им. И, МОЛЯ, НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА ЗАБЛУЖДАВАШ ХОРАТА ЧРЕЗ ИЗМИСЛЕНИ ПОНЯТИЯ. Защото преди 25 години таксата за тази "колективна услуга" ми представляваше 1/10 от заплатата и то през януари, а в къщи ходех с лятно облекло, без вата по стените и тъпото саниране!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кривондел

Прав си, само че месечната сметка на жилище от 250 квадратни метра може да е от порядъка на 270 лева, но в някой следващ, пети или шести живот. Защото сметката сега на апартамент с площ 58 кв. метра е не по-малко от 250 лева. Без топлата вода вътре. С нея, при 4-членно семейство, е над 320 лв. Тъй!
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кривондел

Парите за саниране трябваше да отидат за доработките в жилищата, продадени ни от държавата преди години, а не за САНИРАНЕ на ЦИГAHCKИ БЛОКОВЕ, които ще бъдат отново разрушени от обитателите им, дето и наем не плащат. Всяка честна и уважаваща се власт и държава трябва да поемат и поправят пропуските на предишните, защото хората не са виновни за държавната непочтеност. Те честно са си купили жилищата, които станаха средство за нечуван обир от Вальотопловци - синоним на Топлофикация.
40
1
 
2
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
До До 38 Кривондел

Не сте ме разбрал.
Именно. Жилището е отговорност. Ако МЕСЕЧНАТА сметка е 267 лева при спряно парно - значи говорим за жилище от поне 200-250 квадратни метра.
Това обаче не променя факта, че топлофикациите тотално са загубили инстинкт за самосъхранение поради държавните подбутвания. Пример - с хоризонтални щрангове можеш да отрежеш неплащащите. Но тях не ги интересува да събират парите си, защото ние, коректните, ги покриваме през нашите сметки.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, Дянков, след като тръбите са етажна собственост, а вие ги ползвате за да доставяте на клиента топлинната си енергия, т.е. ползвате ги с произвоздствено-търговско предназначение, тогава ЗАЩО НЕ ПЛАЩАТЕ НАЕМ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА НЕЙНА ИНСТАЛАЦИЯ. Гиди мафия лъжлива, октоподи отровни, изсмуквате ни кръвта, а държавата ви защитава, защото е с вас и ви ползва да и ръсите. РЕВИЗИЯ ТРЯБВА, ПЪЛНА РЕВИЗИЯ - ИКОНОМИЧЕСКА И ЮРИДИЧЕСКА, НО ОТ ЕКСПЕРТИ, СТРАДАЩИ ОТ ВАШИЯ ГРАБЕЖ.
38
2
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
В грешка си. При хоризонтални инсталации, кражбите не се елиминират, само намаляват при парното, но се запазват при топлата вода. И винаги има някакво общо потребление, просто няма как, щом има тръби между абонатната и отделните топломери.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално.
Не може да ревеш, че нямаш 200 лева за да си платиш тока, данък сгради или парното и в същия момент да държиш жилище за 50 000 евро празно седем години.
Ама бил работил цял живот за да го купи. Да, ама го е купил за 10 000 лева, сега ще го продаде за 100 000 и следващите 20 години ще живее нормално в някое село.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяха роми нямаше да плащат нищо, даже държавата щеше да им даде по-голямо жилище с всички екстри, понеже са нуждаещи се. Обаче те българи и затова си плащат и ги ограбват като всички нас.
35
2
 
3
 
! Отговори
До 38 Кривондел преди 2 години
Какво не е ясно?! Примерно 7 години не са си плащали и сега плащат за 7 години само 269.27 лева, т.е. почти нищо. Щом сметката им е дълга 3 метра, значи имат много на брой дребни сумички.
И да допълня - такса мощност от много години няма, щото там един, в момента е номер 35, пише и за нея.
34
3
 
2
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Извинявам се - но ако парното не се използва, каква е тая сметка от 260 лева?
Колко квадратни метра жилище притежават тези инак бедни хора?
Не защитавам Топлофикация (според мен те следва да инвестират в хоризонтални щрангове и инвестицията не е толкова голяма колкото са ползите дори за самите тях), но считам, че имотът е ОТГОВОРНОСТ и, ако го държиш празен - РАЗХОД.
33
1
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
До Анонимен 36
Като ти гледам написаното сигурно си от някоя махала от Родопите слязал в града да ръсиш "бисери".
32
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При хоризонтална система кражба от съседа се елиминира. При добра вътрешна изолация на стените и таванът с 5 см. вата се намаляват загубите. Плащаш само енергията подадена към жилището. Като ти се наложи да спреш топлоподаването, спираш само на твоето жилище (не се налага точене на абонатната при ремонт) , няма плащане на такса мощност, отчитането става чрез измервана, а не чрез разпределение.
31
3
 
9
 
! Отговори
Моля моля!!!! преди 2 години
Преди топломерите за двустаен апартамент плащах 12 лева - нон стоп работещи на мах всички радиатори. Нямаше никакви допълнителни такси. Радиатори имаше и в коридорите на всички етажи. Коментирайте моля!!!!!! Има евродиректива по темата парно, публикувана е в ДВ, тоест - узаконена. Такса сградна инсталация отпада, още повече че всички радиатори по стълбищата са двалени. За каква сградна инсталация фантазирате?! Правителството да си оправи бакиите без да се обяснява!!!!
30
3
 
4
 
! Отговори
От опит преди 2 години
За първа зима съм в нов блок с хоризонтална инсталация, но какво да ви кажа. Беше голям студ преди да го пуснат, а когато го пуснаха стана топло навсякъде, вкл. и на стълбите, а там няма радиатори, и въпреки че все още в над 70% от апартаментите все още никой не живее. В празните апартаменти също е относително топло, но според някои те не ползвали .... Какво друго да им кажа, освен да се прегледат. Има разбира се разлика с вертикалните инсталации, имат си плюсове и минуси и двата варианта.
29
2
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
До До 29 Някой си
Добре сега примерно ползвам от тях. В момента във входа от десет апартамента парно ползват четири или пет и ефекта при мен е по-скоро нулев от тяхното парно. Както писах ако инсталацията е хоризонтална при съседите пак ще има парно при мен не но би трябвало тогава по закон да не плащам. Къде е логиката?
28
0
 
7
 
! Отговори
Shark преди 2 години
АКО БЯХА СИГЪНИ ДАЛИ ЩЕШЕ ДА ИМ СЕ СЛУЧВА ТОВА???!!!
27
6
 
7
 
! Отговори
До 29 Някой си преди 2 години
Според мен ползваш парното, колкото и да се опитваш да ни убеждаваш в обратното. Само си помисли с колко градуса ще падне температурата в жилището ти, ако в блока по някаква причина спре парното. Най-вероятно с около 10 градуса, но според теб не ползваш ...
Крайно време е придошлите в големите градове да проумеят, че животът в блок е много по-различен от животът в къща на село, където нямат съседи в къщата и че парното е колективна услуга и топли целият блок, а не само отделни помещения е блока.