Пенсионери продават дома си, "топлото" много скъпо

Макар че вече живеят на село, те пак плащат сметки в града
11 яну 2016 11:37,
51
Пенсионери продават дома си, "топлото" много скъпо
Снимка: bTV

Пловдивчаните Минка и Желязко Димитрови станаха поредните пенсионери, принудени да продадат жилището си заради непосилни сметки за парно.

Пред bTV те разказаха, че от 7 години живеят на село, апартаментът им няма ток, вода и отопление... но сметките продължават да идват.

Още по темата

Така и след като уж са покрили всичките си стари задължения за парно, на 28 декември получават нова фактура. Дълга над 3 метра и за сумата от 269,27 лева. За пенсионираната учителка Минка и преживелия два инсулта ветеринарен лекар Желязко това са много пари, идващи без ясно обяснение.

Сметката става още по-солена при просрочие и т.нар адвокатска консултация, която струва 350 лева.

Нищо специално в ситуацията не вижда депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. "Ролката, която разгърнаха семейство Димитрови, очевидно съдържа годишните фактури за таксата, която след като не ползват услугата, дължат за отоплението на общите части", посочи той.

По думите му това се дължи на използваната в сградата топлинна инсталация от вертикален тип.

Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите посочи, че таксата за сградната инсталация представлява непоискана услуга и след закъснялото транспониране на европейска директива би трябвало да е не само неморална, но и незаконна.

"Самата ЕК в отговор на български абонати отговаря: чл.27 (на директивата-б.р.) е неприложим за вашия случай", каза на свой ред омбудсманът на "Топлофикация София" Деян Дянков. Кирилов допълни, че в случая на Димитрови решение е етажната собственост да смени инсталацията от вертикална в хоризонтална.

Кой трябва да плати скъпия ремонт? "Тръбите, които са във вашето жилище, са собственост на етажната собственост", каза Дянков.

Депутатът от управляващата партия призова "да свикнем да разбираме, че дори чрез сградната инсталация получаваме услуга – 2-3-5 градуса". А сем. Димитрови стягат апартамента си за продажба, вместо да го готвят за внуците си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
Живея на последния етаж и нямам нито един радиатор (отрязани са и тръбите от централната тръба към радиатора) и ме принуждават да плащам. Пращал съм къде ли не молби и възражения и все едно и също инсталацията е вертикална и съседите отдолу ме топлили. Добре примерно инсталацията е хоризонтална - отдолу няма ли пак да ме топлят и трябва ли пак да плащам по пътя логиката. Или друг вариант нямаме инсталация за парно топлим се на ток аз не се отоплявам трябва ли да плащам на съседите част от тока.
25
7
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Много се изсилвате без да знаете как стоят нещата. От известно време живея в жилище с хоризонтална инсталация и трябва да ви кажа, че с вертикалната си беше по-добре. От друга страна не се решава и въпросът с "кражбите" на топло, въпреки че кражбите значително намаляват при хоризонталните инсталации. Колкото до тези в статията - щом в блока има парно, значи всички ползват, независимо дали живеят или не живеят там. Това е истината. В жилището им е 16-19 градуса, а ако нямаше парно щеше да е 5-6.
24
5
 
6
 
! Отговори
iwan преди 8 години
До Анонимена ти не разбираш ли че тези вертикални инсталации са като жиците на енергото в цк-то.Накачили са се незаконно незнайно колко потребители и на топлофикацията 'й е през тръбите" за това и аз трябва да плащам разпределение на незаконните потребители,защото топлофикация ти довежда до блока топлото.Но не аз съм строил тези тръби вертикално.Трябва те ,за тяхна сметка,да си сменят щранговете,не етажната собственост.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България няма да се оправи до като има хора дето си мислят, че при ремонт на остарелите инсталации няма да бъдат преправени и позменени с хоризонтални такива, и който иска се вклюва и ползва.
22
5
 
2
 
! Отговори
Konus gas преди 8 години
Dostavchikat obache polzva chujda zastroena teritoria za svoia biznes i pechalbi bez da plasta naem - kogato trabite mu minavat prez chujdi apartamenti.:-) realno sobstvenicite mogat da mu otrejat trabite.:-)i da se topliat s drug dostavchik na toploenergia :-)
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да мрънкаш за някакви тръби, които преди 30-40 години са ги сложили еди-как си е все едно да мрънкаш защо няма място за паркиране по уличките в центъра на София и защо трябва да се плаща там.Ами преди 100 години, когато са ги правили тези улички в центъра никой не си е представял, че след 100 години ще има толкова много автомобили! Същото е с всички малки улички в центровете на всички големи европейски градове. Но там никой не мрънка - скъпо е и се ползва само от който може да си го позволи!
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И България няма да се оправи, докато в нея живеят ***, които смятат, че ГЕРБ са строили блокове с вертикална инсталация преди 30-40 години!Нито ГЕРБ, нито БСП, нито СДС, нито ДПС са виновни за това, че в старите блокове минават вертикални тръби през апартаментите! Така е било по-изгодно да се строи едно време и никой не е имал против, защото парното е било евтино. Откъде да знаят строителите преди 40 години, че парното ще стане толкова скъпо след време?!
19
2
 
3
 
! Отговори
Влади преди 8 години
До Анонимен 10Колега, явно гарсониерата ти има доста добра изолация, и имаш електроуреди с доста висок енергиен клас, нещо което не е вярно за старите жилища. Казвам го, защото за 2ма човека бойлер (60л в баня и 20л в кухня), и хладилник и малко лампи и 2 лаптопа си ми правят сметка от 50лв всеки месец. Щом правиш само 30 с включен нон-стоп климатик, то или той почти не работи, или е някакъв супер ефективен модел.Но вярвай, че ако нямаш изолация и край теб не е топло сметка 100+ не ти мърда
18
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбирате ли, че вертикалните тръби ви топлят апартаментите и някой трябва да плати за това топло? Кой да го плати? Ако не са собствениците на всеки от апартаментите, тогава остава да го плащат останалите, които си ползват радиаторите. Това справедливо ли е? Някой да се грее за чужда сметка?Това, че инсталацията е верикална, вместо хоризонтална - така са били строени блоковете навремето, сегашните управници нямат вина. На който не му харесва - продава си апартамента и си купува нов.
17
4
 
9
 
! Отговори
КуКлуКла преди 8 години
Интересното в случая е че доста такива "патили си" хора ....пак ще гласуват за Герб ! Лично съм чувал дядка да се жалва от Бойко ама на плач да го избива че пари нямал че Бойко ги ограбвал само крадял ....и на въпроса за кой ще гласува ми отговори "Ами за Герб то за кой да гласувам"..........После как няма да те грабят като онея горе виждат че това ти харесва ?
16
4
 
7
 
! Отговори
Боян Колев преди 8 години
Известно ли ви е и можете ли да си направите сметката,ако изчистиме всички тия"партии" и въведеме безпартиина система,колко много пари ще останат за България....Ще спестиме от заплатите им,от хонорари и от кражбите им толкова че въобще няма да има нужда да се теглят каквито и да било кредити.....Имам и други идеи,но ми трябва поддръжката на армията,полицията и народа!!!....
15
6
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Очакваме скоро данък "въздух" ! Дишаме въздуха на Бойко Борисов все пак ! Поемаме чист кислород , а изхвърляме въглероден диоксид все пак ....това си е чисто потребление на въздуха и замърсяване на същия ! После ще ви кажат тип "Павлова" : Ама то не е задължително , то си е по желание който иска да диша да плаща !
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такава държава.
13
5
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
До АнонименТи за някоя друга държава говориш,това тук няма как да се случи. Тъпо племе сме
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека предположим, че при отказ от парно на повече от 50% от потребителите при вертикално подаване на топлото става неефективно и се препоръчва спиране на абонатната.
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тая държава докато дишаш все си длъжник! Цял живот внасяш данъци и осигуровки и накрая ти дават 200лв пенсия, а парното 300, че даже и не го ползваш...
10
4
 
21
 
! Отговори
художника преди 8 години
Да приемем /хипотетично/, че тръбите които минават през апартаментите стоплят някаква част от тях и собствениците дължат определена сума за тази топлина. ДО ТУК ДОБРЕ- ОБАЧЕ.......------Да приемем /хипотетично/, че аз живея на последния етаж и под мен всички са си спрели парното. Какво се получава? Аз не получавам нужното отопление и радиаторите ми мъждукат, щото по пътя до мен се охлаждат, но си плащам за ПАРНО. В случая аз не получавам качествена услуга и мога да откажа плащане.ТАКА ЛИ Е ???
9
5
 
17
 
! Отговори
Батакист преди 8 години
Ами внуците и децата ако искат апартамента да им го прехвърлят и да си плащат масрафа, не е необходимо да го продават. Иначе това с тръбите е една от простотиите на соца и топлофокация допълнително спекулира с това.
8
2
 
21
 
! Отговори
маке преди 8 години
какво се учудвате токо просто поредна законна форма на грабеж еквивалентна на банките бързите кредити и ред таквия мероприятия щом и на ракийката посегная значи яко са гладни днешните политикани
7
2
 
22
 
! Отговори
Б.Б. преди 8 години
Трябва да се плаща дори и след като продадат жилището си ! Така хем новия собственик хем стария ще плаща сметки ! Иначе държавата ще фалира ще се срине ще изчезне ще подам оставка ! То и бензина трябва да е към 1 лв като погледнем цената на барела ама нанай мочо ! Гласувай за Герб ....иначе България ще изчезне ще фалира ще се срине ще подам оставка! Гласувай за Герб ...и после ме хванете за шлифера !