Сит търбух - за култура глух

Трябва ли културата да разчита само на общинска издръжка?
11 яну 2016 18:10,
19
Сит търбух - за култура глух
Снимка: Булфото

За натурата на културата. Може ли една нация да съществува без културни институции? Но трябва ли те да разчитат само на общинска или държавна издръжка?

Още по темата

Тези въпроси станаха актуални, след като миналата седмица кметът на Сливен Стефан Радев анонсира, че ще закрие Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци на града и се аргументира с "необходимостта от строга оптимизация на общинския бюджет".

Часове след това изказване Радев обясни, че двете културни институции няма да бъдат закрити, но настоя, че трябва да има критичен поглед към разходите.

Според директора на Симфоничния оркестър Даниела Дякова това е немислимо, тъй като тяхната продукция е в сферата на духовността и тя не може да се измерва в пари.

Дякова уточни, че има уверението от кмета Стефан Радев, че няма културните институти да бъдат закрити. Тя обаче се надява да има положителен диалог и да обсъдят параметрите.

В ефира на предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR кметът на Сливен също заяви, че няма да има закриване и няма да има орязване на бюджета.

"Това обаче е с цената на 40 млн. просрочени задължения на община Сливен. Ако така продължаваме, в един момент просто няма да можем да ги плащаме", уточни той и изтъкна тежкото състояние на общината, която по думите му е пред фалит.

"На общината ще й е много тежко да продължава сама да издържа тези два културни института, които имат 1 милион разходи на година и собствени приходи малко над 20 хил. лева", допълни Стефан Радев.

Според него не може отговорността за финансирането на културата да падне на плещите на жителите на община Сливен.

Кметът допълни още, че в резултат на неговото изказване е започнал един разговор за това как подпомагаме културата и културните институти и че този дебат трябва да продължи.

Но в крайна сметка глухи ли сме за културата наистина? Вижте какви са данните на Националния статистически институт във видеото на предаването "ДНЕС":

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как беше казал един от борбата? -"рънътъ праи борбътъ"Човека е мислел а търбуха, защото там е истината.Културата е раково заболяваневиж възпитанието е нещо друго, то е задължение на родители към деца и на големи към малки.
15
3
 
0
 
! Отговори
Да живее културата преди 8 години
Колко култури са изчезнали от лицето на земята...но търбуха си остава...защото е естествен.Пластмасови измишльотини и култура и кукери културни, и лапане на пари културно и скубане на сиромашки кожи още по-културно.
14
3
 
1
 
! Отговори
Kaima преди 8 години
Bulgarite kvo rivete we? Hem za nikav chep ni stavati...C*ganite kak sa opraimi sami...kondio, sofka, fiki, asis, ibriama, nuri, mitodi, asen, toni....sichkite sami bez kmeta si iskarvat parite...
13
2
 
0
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Стефан Радев да не се ослушва а да изпълни партийната повеля-след закриване на Симфонията и Ансамбъла да открие турски театър и училище за кючек.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сит търбух за култура глух - казва всичко, че и повечефилии с мас и подобни...
11
3
 
3
 
! Отговори
Rumen преди 8 години
Какво бе това култура? На чистачката в нас плащам повече от колкото училището плаща на учителките му или от колкото взимат музикантите в операта или симфоничните оркестри. За 600лв на месец на учител или музикант (500лв + стаж + пари за квалификаци + бонуси) очакваме младото поколение да е културно и образовано?Ще има да чакаме
10
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
От няколко години се наблюдава изключително ужасяващо надебеляване на хората - мъже и жени - нещо страшно и нездравословно. Дебелината не е признак на здраве, а напротив - точно обратното!Фините хора са по забележителни....:-))).
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ееее,тия ягнета на снимката кво общо имат със статията? Ако за пари дават да им се бърка в гащитеее...
8
2
 
2
 
! Отговори
Pud преди 8 години
Vasko Vasilev sto ne reve i ne protestira?:-)
7
5
 
3
 
! Отговори
не преди 8 години
Истинка култура е имало преди векове, ,днес е просто халтура .
6
2
 
1
 
! Отговори
Harmonika преди 8 години
Nali imat talant? Nali imat hobby?Da se pokazvat i da se izdarjat s talanta si.:-)Da si snimat video i v youtube...:-)Orkestar Karandila ko prai?!:-)
5
4
 
4
 
! Отговори
Лавро преди 8 години
Не е ли време да спрете да цитирате този плагиат? Оригиналната поговорка е руска отпреди сто и петдесет години "Сытое брюхо - для науки глухо". А Радой Ралин просто я е откраднал и подписал със своето име. Би трябвало да го знаете.
4
3
 
6
 
! Отговори
художника преди 8 години
А гладния търбух, как да задели 20лв. за да отиде на концерт, театрална постановка, кино или музей? И с какво ще ни нахрани изкуството, когато повечето Българи едвам свързват двата края?В крайна сметка оцеляването измести духовността у хората.
3
6
 
3
 
! Отговори
Днешната европейка преди 8 години
Моят мъж ме изостави ,пак съм аз самичка ,моята горкичка пичка.Предпочитам африкански дивак да ме разпори ,а нека Исляма Европа си я натерори .
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неграмотни мутри и култура ?Сега остава да започнете да ни убеждавате че постоватата мутра е някъкъв световен културтрегер.Нали се прегръща с такива в Брюксел, пък и ТРИ папи са го галили по кухата тиква.
1
2
 
8
 
! Отговори
Oo преди 8 години
Че е хубаво беееее ...пу пу пу