Ведомствена импотентност спъва работата по убийствата

Хората изобщо не вярват на МВР, убеден е криминален психолог
11 яну 2016 19:45, Анисия Иванова
28
Ведомствена импотентност спъва работата по убийствата
Архив: Булфото

В убийствата от последната седмица тревожно е поведението на институциите. Около тази теза се обединиха криминалният психологът Росен Йорданов и генерал Румен Миланов, бивш директор на НСБОП и на НСО.

Дава се всякаква информация по случаите, а това много пречи на разследването, обясни Йорданов пред телевизия Bulgarian ON AIR.

В рамките на 24 часа бяха убити така нареченият ликвидатор на ВИС Веселин Стоименов и собственикът на модна къща "Агресия" Александър Антов.

Още по темата

"Масовата публика не се интересува дали е стреляно с "Макаров" и с колко изстрела са ликвидирани жертвите. Подобна медийна политика затруднява разкриването на престъпменията. Когато се дава подобна информация, означава, че старите грешки не са научени и те не са уроци", смята психологът.

Много от знаковите убийства на прехода не са разкрити докрай. Според него старият комплекс от неразкритите престъпления от миналото започва да се възражда, което е тревожно в случая. "Поведението на институциите показва ведомствена импотентност и това е тревожно за обществото", смята той.

Факт е, че и двете жертви са хора с минало и ако влезем в психологията на престъпните групировки, където масово битува понятието "бели якички", етап, в който тези представители търсят легитимност в обществото, много е възможно да се търси връзка между тяхното минало и престъпленията, смята психологът.

Вярно е, че такива тежки престъпления дълго време не се бяха случвали и имаше период на затишие, призна Йорданов. Но за една седмица станаха голям банков грабеж в София и две убийства, които определено имат поръчков характер, припомни той.

Сред знаковите убийства на прехода са това на основателя и шефа на ВИС Васко Илиев - през април 1995 г., през 1996 г. край блока си в кв. "Изток" беше застрелян Андрей Луканов. Декември 1998 г. същата съдба споходи Иво Карамански. През 2003 г. е убит шефът на "Мултигруп" Илия Павлов. В списъка на убитите са имената на Костадин Димитров - Самоковецът, братът на Васко Илиев - Георги, банкерът Емил Кюлев, Иван Тодоров -Доктора и др.

Според генерал Румен Миланов, бивш директор на НСБОП и на НСО, има подобрение на обстановката при организираната престъпност в страната ни въпреки събитията от последните дни.

"Ако направим един анализ за 1995 г., 2000 г. и 2005 година ще видим какъв е процентът на сивата икономика и колко силна е била организираната престъпност през тези години. През годините тя все повече намалява", смята той.

Фундаментът на организираната престъпност за сивите и черните парични потоци и оттам трябва да се почне анализът, допълни генералът

Според него бумът на поръчковите убийства е отминал.

Психологът смята, че причината за липсата на разкриваемост при тежките престъпления е липсата на системност в работата на институциите. "Има процес на деквалификация, защото покрай реформите се показаха инстинктите на различните служители. Дава се път на хора, които са лоялни, оцеляващи, но не на можещите", смята Йорданов.

"Не трябва да забравяме случая на убитото 16-годишното момче в Борисовата градина - колко време мина и няма нищо, което да е помогнало. От СДВР се оплакват, че гражданите не им съдействали много. Това показва, че институцията няма поведение на такава, която да предизвиква доверие. Доверието не се печели просто така - "искаме информация - дайте ни", убеден е Йорданов.

Миланов също потвърди, че за последните 10-15 години капацитетът и "майсторството" на служителите от МВР все повече намалява. Ако започне да се работи за подобряване на човешкия ресурс, след около 10 -12 години може да има една по-ефективна полиция.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама чакайте малко, какво е това - МВР нищо не прави ??? Ни ви ли е ясно че в МВР се служи, а не прави ? И понеже се служи .... служителите в него служат на интереси, интереса на този който плаща ! А в България кой плаща ? Само един плаща - бате ви Бойко ! Той единствен казва - дадох толкова милиона за едикаквоси !? Дасте чули баба Трънка да е дала милиони, или бай Пенчо ? Ами нямат хората !? А ония има, и за това МВР-то пази него, а не нас или баба Трънка !
20
0
 
0
 
! Отговори
Мохамее преди 8 години
Мен една ходжа ми каза вече кой е убиеца. Утре кат занеса малко пресен шашкавал и яйца ши кажи и защо. Милицията що не пита оджата, истината не е ли важна за народа?
19
0
 
3
 
! Отговори
Боко преди 8 години
Споко хора, имайте доверие в МВР. Просто трябва малко време да се сглоби пъзела.1. Намираме някой постоянно дрогиран -клошар от района.2. Малко го притискаме физически и психически3. Той си признава, че с намерен зад кофите за *** пистолет е застрелял бизнесмена и взел 15 лева и часовник продаден за още 10 лв.4. Пистолета го е хвърлил пак в контейнера за ***- *** го търсиНе е мафията, виновна на нищо , а пустата бедност и случайност.
18
0
 
2
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Руми, връщай старите криминалета, щото ни е спукана работата, а теб така ще те накиснат за некадърност, че ще се скриеш като командира.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господин психолога до скоро работеше в МВР излезе започна да печели повече парички и започна да плюе мвр всички в тази държава разбират от всичко всеки бил плащал заплатите на полицаите, стига вече оляхте се, накрая като излезе престъплението ще мълчите като п...ки
16
0
 
0
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
Следователската работа вубще не проста. Мотив -"следвай парите/жената" ВЪЗМОЖНОСТ - от къде е пищовЪ Контингент - Личност на която и стискаИ всичкото това, заедно с други подробности, трябва да е годно за съд и присъда.БЕЗ ДА ЗАСТРАШИ "топлото местенце" зависещо от безброй неизвестни!?!?Затова и "енергията/знанията/опитът" отиват за създаване на "гръб" или за прикриване на службата/началника. Точно и от там се пръкват "самоубийствата/пиенето на кафе с приятелки" и прочее.
15
0
 
0
 
! Отговори
Grajdanskazastita преди 8 години
Obiavete parichni nagradi za glavite ( po 100 000leva ) na ubiicite :-):-)Ot fonda grajdanska zastita na bg naselenieto ot vaorajeni buntovnici, haiduti, partizani, voini, bedstvia...:-):-):-) i drugi administrativni bg impotentnosti...:-):-):-):-)
14
0
 
2
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
До 10. Съжалявам НО: преди да даваш Ентервю и да обявяваш самоубийство, би трябвало поне да знаеш подробности. ДВА кОршума Углави не се скриват с PR дудняне У сутрешния блог при Гала. Точно подобни "изказвания" рушЪт надеждата че ще се появи доверие в институция управлявана от "моментално Фанати в лъготене".След "изпускане на дух от бутилка", врЪи да обясняваш за липсата на пръдня. Може и при Гала.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Информбюро не вервам....
12
0
 
8
 
! Отговори
Зак преди 8 години
До 10Уважаеми господине един от основните принципи за разкриване на престъпление е въпроса кой би имал полза от извършването му? Тоест принципа "следвай парите". Убития собственик на "Агресия" е имал бизнес вземане даване с някакви типове, един от което май е някакъв *** управител на 27 фирми. Да се тръгне оттам.
11
0
 
12
 
! Отговори
Зак преди 8 години
Хората в малките населени места са оставени почти на самотека да се оправят сами срещу престъпни малцинства. Същевременно ако те се защитят сами са третирани като престъпници. Полицията изпитва параноя от мисълта хората да имат оръжия които да използват за самозащита легално същевременно прави много малко за да ограничи тази престъпност. За мен решението е подмяна на цялата тази структура с много по-малка но изградена от професионалисти снабдени с най-модерни технически средства подобно на ФБР.
10
1
 
13
 
! Отговори
Зак преди 8 години
Същевременно тази институция поглъща огромни средства от бюджета и е има най-много ангажирани в нея на глава от населението от много други държави. Не се виждат много патрулиращи полицаи които да вдъхват респект на престъпниците с присъствието си. Има много корупция. Виждам положителни действия само в охраната на границата въпреки че диваците ислямисти и африканци продължават да се изливат. Но охраната на границата е работа на армията а не на полицията.
9
0
 
10
 
! Отговори
Иван Пешев преди 8 години
"Дава се път на хора, които са лоялни, оцеляващи, но не на можещите" - много вярно за цялата държава.
8
0
 
10
 
! Отговори
Зак преди 8 години
Не са заинтересовани да си свършат работата както трябва, когато са повикани за някакво битово престъпление имат отношение на мързеливост, отегчение и рутина. Както горе се писа оставени са тези с манталитет на п0слушковци и доносници а не професионалисти с лично мнение, характер и отстояване на позицията. Видимо липсва явен резултат от криминалистиката която се очаква да е на високо ниво в днешно време, но тези очаквания се посрещат с репликата "гледаш много филими" и "това да не ти е Хорейшио"
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе хора стига сте плюли МВР!!! Що не ходите вие да намерите килъри дето и една ПР.ъ.дня не са оставили на местопроизшествието? Няма свидетели, няма веществени доказателства, дори ДНК и миризми, гадателите отказват също да помогнат! Е как да ги намерят, дървените философи във форума да ходят да търсят!!!
6
1
 
15
 
! Отговори
Зак преди 8 години
Да направим един обобщен анализ за състоянието на родната полиция. Тя служи за защита на политическата класа и за да пречи на справедлива саморазправа с престъпни малцинства като на практика действа срещу тези които им изкарват парите за заплати. Разкриваемостта на престъпленията е ужасно ниска, процеса е страшно муден и тромав. Ако си свидетел те викат пак да свидетелстваш след години когато си забравил всичко, вместо да ти прочетат писмените свидетелства.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами изчезналия Dj го приемайте като трето убийство от началото на годината! Доста е! Като прибавим още 5-6 убийства на простосмъртни и станаха 10 за 10 дни?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората изобщо не вярват на МВР, убеден е криминален психолог. За съжаление и истина и работата на МВР от доста време го доказва. Но за сметка на това е скъпо платено от данъкоплатците над милиард и 200 - 300 милиона за нищо правене. До каго?
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажете ми само Бъчварова и Георги Костов какво прават в Китай
2
0
 
13
 
! Отговори
Момо преди 8 години
За 10 години 3 пъти са ми разбивали къщата. Освен от полицията да ми очернят вратите и прозорците друго не правят.Има софтуери, които сравняват отпечатъци. Толкова ли не могат да направят една система?