Демографски срив – по-зле сме от Ленинград по време на блокадата

Акад. Петър Иванов: Българите ще са с 30% по-малко през 2050 г.
Обновена: 12 яну 2016 22:42 | 12 яну 2016 19:07, Анисия Иванова
178
Демографски срив – по-зле сме от Ленинград по време на блокадата
Снимка: БНТ

България държи първото място в света по смъртност сред 230 държави при положение, че при нас няма нито война, нито епидемии, нито големи бедствия. Броят на починалите се запазва, а раждаемостта намалява, отчете академик Петър Иванов, директор на Демографския институт.

Според данни България е световен шампион при намаляването и изчезването на населението. 108 952 души са починали през 2014 г., което е над 4500 души повече спрямо 2013 г., обясни академикът.

Най-шокиращото е, че в в сайта на ЦРУ България по смъртност е на трето място след Украйна и Лесото, а това всъщност не е вярно, каза акад. Иванов и обясни, че съгласно данни на нашия статистически институт смъртността у нас е 15.5 промила, а не 14.5 промила, както е според американските данни.

"Това ни качва автоматично на първо място в света по смъртност", каза специалистът пред БНТ. Според него липсва реална демографска стратегия, а данните неправилно се интрепретират в медиите.

Според данните за 2015 г. на първо място по раждаемост е София, след това Пловдив, след тях е Варна. Варна, например, е поставена трета по раждаемост за 2015 г., а всъщност там има намаление на раждаемостта, уточни специалистът.

"1106 бебета по-малко са се родили там в сравнение с 2014 г. Това прави 232 промила намаляване на раждаемостта за един град за една година. Такова чудо е нямало и в Ленинград по време на блокадата", каза академикът.

Според него тази тенденция се обяснява с отношението на политиците към демографската катастрофа в България. 

По думите му само последното правителство на ГЕРБ е включило разработване на демографска стратегия в своята програма. Академик Иванов е убеден, че има средства, с които могат да се постигнат добри резултати.

"В други държави има семейно планиране, в Русия например са дават 25 000 евро за второ дете, а на трето – не се дава", даде за пример специалистът.

Имигрантите в България не е решението за демографския проблем, убеден е академикът и определи идеята като "много смешна".

В 30-годишна перспектива картината изглежда много мрачна - 30 процента ще бъде намалено населението на България през 2050 г. "Картината и сега е мрачна - 55% от новородените нямат за майчин език българския. Тази прогноза е на Световната банка", уточни академик Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
13
 
11
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ТОВА СА УСПЕХИТЕ НА "комунизъма":--2,5-МЛН. ЧОВЕКА ВЕЧЕ , РАБОТЯТ НА ЗАПАД И ПЕЧЕЛЯТ ПАРИ ЗА ДА СИ ИЗДЪРЖАТ СЕМЕЙСТВАТА!НЯМА РАБОТЕЩИ В РУСИЯ!!!!!!!!ОТ РУСИЯ ----САМО СТУД И ПРОСТОТИЯ ..../...И РУШВЕТИ ЗА "ВЕРНИ НА РУСИЯ ПОЛИТИЦИ".../
65
3
 
20
 
! Отговори
Внос на китайци преди 8 години
Китайци няма как да дойдат в България, след като имат по-висок стандарт на живот от тук. След като и жителите на африканските държави получават по-високи заплати в долари и стоките там са 3 пъти по-евтини, направете си сметката.
64
0
 
15
 
! Отговори
циник преди 8 години
Нас ИД не ни требе, политиците ни стигат.
63
0
 
9
 
! Отговори
циник преди 8 години
Нас ИД не ни требе, политиците ни стигат.
62
4
 
20
 
! Отговори
АГЕНТКИЙТРИЧАРДСЦРУ преди 8 години
АКО ВСЕ ОЩЕ БЯХМЕ СЪЮЗНИЦИ НА РУСИЯ СЕГА ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ НАЙ-СИЛНАТА АРМИЯ В ЕВРОПА И ДА СМЕ ПОНЕ 15 МИЛИОНА! ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ 2 АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ И КОСМИЧЕСКА ПРОГРАМА! В РУСИЯ ДАВАТ 15 000 ЕВРО ЗА ВТОРО ДЕТЕ! ФАКТ!
61
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
,,....при положение, че при нас няма нито война, нито епидемии, нито големи бедствия.,, е , за сметка на това си имаме политици , чиито действия са сбор от горепосочените.
60
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Определено не сме на първо място. Но сме доста напред за жалост. Напълно нормално е. Икономиката е зле никой не му се мисли за деца. Можем да си внесем малко китайци. Поне са работливи ...
59
4
 
24
 
! Отговори
Ру... преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияТака в Русия дават за 2-ро дете 15 000 евро , за тризнаци безплатен апартамент , да не говорим за безплатното посещаване от лекар ....... и че ромите там нямат права !! Абе хората са го измислили ние сме *** , заслужаваме си съдбата защото само мълчим и бягаме , българина е продажник и винаги ще си е такъв !!
58
11
 
7
 
! Отговори
1 преди 8 години
Все още не е късно това да се спре. Трябва съвсем малко. Бъгарите са преживявали далеч по - тежки времена. Като пример мога да дам настъпването на османската империя по нашите земи. Тогава са се леели реки от кръв. Клали са наред по балканите без да им мигне окото. Въпреки всичко сме оцелели. Вярвам, че и сега ще ги направим.
57
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДобронамереноПовечето днешни професори са бивши комунисти-факт.Бейби бумът за България е 20-30 години на миналия век и тези хора на 80-90 години трябва да си отидат-факт.Плодовитостта на българката е 1,55-т.е. повече от много други европейки включая и немкините.Престанете да манипулирате хората!За мен е чест и предизвикателство да живея в България.На всеки,който търси нещо друго,желая успех!
56
9
 
22
 
! Отговори
АГЕНТКИЙТРИЧАРДСЦРУ преди 8 години
КОГАТО БЯХМЕ СЪЮЗНИЦИ НА РУСИЯ БЯХМЕ ПОЧТИ 10 МИЛИОНА И ИМАХМЕ НАЙ-СИЛНАТА АРМИЯ В ЕВРОПА! БЯХМЕ АТОМНА И КОСМИЧЕСКА ДЪРЖАВА! СЕГА СМЕ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО! ФАКТ!
55
8
 
4
 
! Отговори
Дон Карлос преди 8 години
Този учен не го знам къде е учил, обаче в Уикипедия пише другоа именнно че Южна Африка е на първо място по смъртност със 17.48 промиланякой лъжеили нашия ученили уикипедия
54
3
 
11
 
! Отговори
до 96 преди 8 години
току що ми просветна защо нашата Танганайка е зле. правилният въпрос е не 'кой да управлява', а кой да ИЗПЪЛНЯВА желанията на народа. В белите държави не се управлява, а се назначават хора, които изпълняват политика, поискана от хората. Както беше казано по-долу, на овцете не им пука и затова винаги ще бъдат УПРАВЛЯВАНИ. А е важно не кой, а дали изпълнява това, за което е сложен; решението е в хората, не в 'управляващите'.
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво жалите, и историята ни казва, че повече от двама българи са предатели.За какво ви е предателска България?Убиха си поета Ботев и предадоха комитата Левски.--Но за сметка на това станаха предприемачи и....фалирахаголяма частСЛЕДИТЕ ОСТАНАХА НА СЪНИ БИЙЧ ДО ВЕК И ВЕКОВПЛАЖ ЗА СИВИ И ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА С ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТКОЛКОТО АКЪЛ.
52
6
 
4
 
! Отговори
11 преди 8 години
До до 88Добре де, кажи - кой да управлява? Да давам ли жокери, след като политиката от 1989 г. насам е такава?
51
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво се палите? държава няма от 25 години, намалява населението в една ТЕРИТОРИЯ, но пък се пълни с друго население, природата не търпи празно. хората се местят на по-добри места, няма драма, няма трагедия. освен това, с приказки по форумите не става. или се протестира до дупка, без компромиси, или както правят повечето - хващат си пътя. и въобще да не се сравняваме с румънците - те са хора, ние сме овце! за една необезопасена дискотека, свалиха правителство, на овцете не им пука!
50
5
 
6
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Мда... Журналистика... По няколко грешки в статия...Анисия, дей Лениград?"по зле" не е ли сравнителна степен Анисия?Мъка, мъка...
49
3
 
13
 
! Отговори
11 преди 8 години
По-здрави на днеса! Скоро ще цензурират целия български език! Браво!
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А да ви е честито рожби на демокрацията.....Понеже сте много умни и образовани ...и красиви ...
47
1
 
20
 
! Отговори
Анон преди 8 години
Ние сме наистина във война, но жалкото е, че масата въобще не го разбира и си блее всяка вечер пред телевизията! Събудете се!