Демографски срив – по-зле сме от Ленинград по време на блокадата

Акад. Петър Иванов: Българите ще са с 30% по-малко през 2050 г.
Обновена: 12 яну 2016 22:42 | 12 яну 2016 19:07, Анисия Иванова
178
Демографски срив – по-зле сме от Ленинград по време на блокадата
Снимка: БНТ

България държи първото място в света по смъртност сред 230 държави при положение, че при нас няма нито война, нито епидемии, нито големи бедствия. Броят на починалите се запазва, а раждаемостта намалява, отчете академик Петър Иванов, директор на Демографския институт.

Според данни България е световен шампион при намаляването и изчезването на населението. 108 952 души са починали през 2014 г., което е над 4500 души повече спрямо 2013 г., обясни академикът.

Най-шокиращото е, че в в сайта на ЦРУ България по смъртност е на трето място след Украйна и Лесото, а това всъщност не е вярно, каза акад. Иванов и обясни, че съгласно данни на нашия статистически институт смъртността у нас е 15.5 промила, а не 14.5 промила, както е според американските данни.

"Това ни качва автоматично на първо място в света по смъртност", каза специалистът пред БНТ. Според него липсва реална демографска стратегия, а данните неправилно се интрепретират в медиите.

Според данните за 2015 г. на първо място по раждаемост е София, след това Пловдив, след тях е Варна. Варна, например, е поставена трета по раждаемост за 2015 г., а всъщност там има намаление на раждаемостта, уточни специалистът.

"1106 бебета по-малко са се родили там в сравнение с 2014 г. Това прави 232 промила намаляване на раждаемостта за един град за една година. Такова чудо е нямало и в Ленинград по време на блокадата", каза академикът.

Според него тази тенденция се обяснява с отношението на политиците към демографската катастрофа в България. 

По думите му само последното правителство на ГЕРБ е включило разработване на демографска стратегия в своята програма. Академик Иванов е убеден, че има средства, с които могат да се постигнат добри резултати.

"В други държави има семейно планиране, в Русия например са дават 25 000 евро за второ дете, а на трето – не се дава", даде за пример специалистът.

Имигрантите в България не е решението за демографския проблем, убеден е академикът и определи идеята като "много смешна".

В 30-годишна перспектива картината изглежда много мрачна - 30 процента ще бъде намалено населението на България през 2050 г. "Картината и сега е мрачна - 55% от новородените нямат за майчин език българския. Тази прогноза е на Световната банка", уточни академик Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Thank you..Gospoda dePUtati....vie obezludihte BG
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tuka si e grehota da sazdavash deca
84
2
 
4
 
! Отговори
Много бавно преди 8 години
След 30 години ли? 15.5 промила ли? Много дълго и много бавно. Бг политиците да се стегнат и да преизпълнят плана, спуснат им отгоре. Територията при е нужна сега. Във всеки селски двор има клозет. На всяка улица - бунище. А на всеки континент има територия на здрача - една клоака където да се събират роми, бежанци и прочие необразовани и подозрителни субекти, нежелани от белите държави. И само вие, все още живи мои сънародници българи се туткате и пречите.
83
8
 
20
 
! Отговори
П преди 8 години
Най-добре у нас се е живяло когато сме били под чужда власт - по време на Османската империя и през соца. Ясно е че сами не можем да се управляваме. В момента единственият изход е да помолим чичо Путин да ни вземе под неговото крило :)
82
23
 
4
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Пак лъжи. По време на обсадата руснаците са си яли децата...има хиляди случай на канибализъм. В България не съм чул още някой да посяга на човешко месо от глад. А и сега има много руски канибали като оная бабка Тамара изяла 19 руснака.
81
14
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Значи все пак признаха, че по време на блокадата на Ленинград, не е било чак толкова лошо.
80
13
 
53
 
! Отговори
boc преди 8 години
Споко, Планът се изпълнява, а както изглежда Цар Боко ще изпълни обещанието си пред Кери и еврогейците и ще закрие България предсрочно.
79
7
 
27
 
! Отговори
!!!!!! преди 8 години
До Анонимен- 132След 10.... 15 г.ако герб е на власт в БГ няма да останат хора !
78
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видими резултатиГрадим БългарияГарантирано от ..........
77
7
 
32
 
! Отговори
Gitan преди 8 години
Като си останем само ние ромите, ще си оправим страната със сигурност. Най-големият враг на българина не е американеца, руснака, турчина, евреина или рома, а самият българин.
76
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тук като бръщолевенията на Червеният Гербер. Катастрофа ,а не криза . Хаос и безсилие на Червената шайка - ГЕРБ ,а не стабилност.Катастрофа ,геноцид.
75
1
 
28
 
! Отговори
-- преди 8 години
А, то това е от хубавия живот...
74
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ванга неуката жена го е казала просро и ясно-алчността ще унищожи човечеството.Нашите пишман-полит-милиционер-бизнесмени,ликвидираха нацията.
73
3
 
14
 
! Отговори
ПЛАМЕН преди 8 години
И РЕФОРМАТОРИ И ПАТРИОТИ ТРЯБВА ДА МИНАТ В ОПОЗИЦИЯ ,ДА СЕ РАЗГРАНИЧАТ ОТ МАФИЯТА ГЕРБ ,ДПС И АБВ И ИЗБОРИ ДО ДУПКА ,ДОКАТО НЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ МАФИЯТА,ПАРИ ДЪРЖАВАТА ИМА САМО ДА НЕ СЕ КРАДЕ
72
5
 
34
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Зад тази мрачна статистика не стои "комунизма", защото тогава имаше много по-висока раждаемост. За демографската криза са виновни некадърните марионетни правителства от прехода насам. Тоест проблема идва от така наречената от народа "демокрация".
71
1
 
19
 
! Отговори
Сбигнев Б. преди 8 години
Всичко върви по план и лабаво нема.
70
1
 
22
 
! Отговори
българин преди 8 години
25 годишният неуморен труд на управляващите дава резултати-нацията ни загива!
69
0
 
18
 
! Отговори
Така ще е преди 8 години
Като се дават по 35лв за дете и то на тези дето едва свързват двата края, а едва ли им стигат за нормален живот. В Бг социалната и демографскатА политика са тотално сбъркани. Абсурдно е да не се мисли и осигурява работещите български семейства. Как и кой работещ българин ще осигурява и издържа семейството си, тук в България и на каква цена?!? Изключая депутатската шайка крадци и свитата им административни лакеи.
68
2
 
16
 
! Отговори
АГЕНТКИЙТРИЧАРДСЦРУ преди 8 години
БЪЛГАРИТЕ БЯХА ИЗЛЪГАНИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ И ТУРСКИ ХИЕНИ, А ОТ ИСТОРИЯТА СТАВА ЯСНО, ЧЕ ВСЕКИ *** СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА!
67
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде стига,не всичко е пари!Що не идеш да живееш в Африка на 50 градуса на сянка сред не-гри с тестостеронова интоксикация без да броим безводието,глада и хиените?!Между другото факт е ,че черни-те мъже имат по-висок тестостерон и са асоциални така,че нужните 1,5 млн. черноработници за немските мини и леятни няма да са нег-ри.Ама нали немците са наивни пак ще е... на Европа.