Мюфтийството сменя водача, бяга от драмите в ДПС

Мюсюлманите искат европейски ценности, за да се чувстват европейци
17
Мюфтийството сменя водача, бяга от драмите в ДПС
Снимка: архив Булфото

Ръководните органи на Мюсюлманското изповедание в България насрочиха мюсюлманска конференция за смяна на главния мюфтия и Висшия мюсюлмански съвет. Тя ще се проведе на 24 януари в НДК.

Конференцията е редовна и се свиква, защото на 12 февруари изтича петгодишният мандат на досегашните висши мюсюлмански духовници.

Това се казва в декларация на Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България, изпратена до медиите. Документът е бил приет единодушно на заседание вчера.

В декларацията водачите на мюсюлманите в България се разграничават от процесите в ДПС и опровергават внушенията, че изповеданието има отношение към случващото се в политиката.

Както Dnes.bg писа в края на декември Лютви Местан бе свален от лидерския пост и изключен от партията. Два дни след това той се появи в Кърджалийско, съпроводен от турския посланик и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

"Длъжни сме да опровергаем внушенията, че Мюсюлманско изповедание има отношение към случващото се в сферата на политиката", се казва в декларацията на Висшия мюсюлмански съвет.

Духовниците потвърждават, че един от основните приоритети на мюсюлманската общност е създаването на акредитирано мюсюлманско висше учебно заведение. Мюсюлманите водачи продължават да настояват и за "връщане на завещаните от дедите им култово-религиозни храмове, иззети по време на комунистическия режим". Те са и за навременната превенция от евентуални злонамерени и радикални влияния, както и за ефективно и прозрачно управление на религиозните дела и тяхното представяне на разбираем език на общността.

"Ние смятаме, че проблемите на мюсюлманската общност биха се решили благодарение на далновидна политика, основана на европейските ценности и демократичните порядки. Единствено тогава бихме могли да заявим, че се чувстваме истински европейски граждани на България", се казва още в декларацията.

Тя завършва с категоричното изявление, че мюсюлманското изповедание не е функция на една или друга политическа сила и се противопоставя на опитите да му "бъдат внушени функциите на политическо инженерство".


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
АЛА АЛА преди 2 години
Знаете ли какво означава АЛА-БАЛА? АЛА означава алах а БАЛА означава БАЛАМОСВАНЕ!НАЗДРАВЕ ЗА ПРОРОКА!
10
4
 
5
 
! Отговори
Истината: преди 2 години
По времето на Султана и Митхат паша---са строени и големите Банки в България!
/...банките в Плевен , Лом , Русе и пр./
ЕГАТИ "турското робство"----ЩОМ ТИ РАЗВИВАТ БАНКОВОТО ДЕЛО В СТРАНАТА!

ТОВА С "РОБСТВОТО"-----е абсолютна руска ПРОПАГАНДНА измишльотина!
ИМАЛО Е ВЕРСКО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ -----НО ,...И ДНЕС ГО ИМА СЪЩО !!!!
ТО СЕ ПРАВИ --АБСОЛЮТНО СЪЗНАТЕЛНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ОТ ПОЛИТИЦИТЕ!
ЗАЩОТО , "АЛЛАХ И ГОСПОД"------СА Е ДНО И СЪЩО НЕЩО!!!
ПРОСТО ---САМО , ИМЕНАТА СА ИМ РАЗЛИЧНИ !!!
9
3
 
6
 
! Отговори
случаен преди 2 години
До ДОЛНЮ-когато България пада под така нареченото турско робство е била около 1 300 000 души,след 500 години вече е 4 500 000 души.Така,а сега да видим-1989г- сме близо 9 000 000,а 25 години по-късно вече вървим към България след Освобождението,нещо не ми се връзват сметките.Щях да забравя най-много църкви са построени по времето на игото,чисто и просто защото султана ги е задължавал на база християнско население.Българи да са роби на българи,като сега е по-лошо,геноцид над народа си язък...
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не ме интересува, това си е тяхна работа. Не вярвам обаче да са толкова привързани към европейските ценности защото те са християнски.
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Българи, висшите мюсюлмански духовници, активно участват в дейността на ДПС ,което противоречи на закона за вероизповеданията! Но кой е обърнал внимание на това ,както и на активната държавна политика на Турция за ислямизация на България и налагане на неоосманизма!
6
7
 
21
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 2 години
още гледайте търски сериали...колко са миробиви и добри тези които са ни заробили за 500 години...и са отвличали жените...изнасилвали са ги масово...крали са им децата за еничари...още ги гледайте...бойкот на всичко мюсюлмнско в българия...
5
16
 
11
 
! Отговори
Мюслюманин преди 2 години
Ей заради такива като вас дето се смеят на мюслюманите , скоро ще пуснат няколко камикадзета в България и заедно ще приключим ***.Тогава потърсете христос може и на нас българските турци да ни помогне.Айди
4
6
 
11
 
! Отговори
Каламбурче преди 2 години
Европейците дотолкова харесаха анадолските ценности, че ги възприеха и ги нарекоха европейски.
"Мюсюлманите искат европейски ценности, за да се чувстват европейци"
3
8
 
32
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Мюсюлманите могат да искат да се чустват като европейци, но в Европа Християнството е люлката на вярата. Ако искаш да си европеец приеми християнството, ако искаш да си мюсюлманин отивай в Близкия Изток
2
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пффхахахаха! Мюсюлмани и европейски ценности звучи точно като Плевнелиев и държавник.
1
12
 
20
 
! Отговори
atakict преди 2 години
ZAMINAVAITE ZA ANADOLA I CI PRAVETE UNIVERCITETA TUK E BALGARTA