Не се страхувайте от мюсюлманите, зове Хаджи

По думите му ИД се уповава на средновековни концепции
Обновена: 12 яну 2016 23:18 | 12 яну 2016 21:37, Красимир Ангелов
168
Не се страхувайте от мюсюлманите, зове Хаджи
Главният мюфтия Мустафа Хаджи. Снимка: Булфото

Всичко, свързано с "Ислямска държава", трябва да бъде обяснено и на хората, които не са мюсюлмани, за да разбере обществото, че няма повод да се страхува от "нормалните" мюсюлмани и те да се разграничат от радикалните мюсюлмани. Това заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи, който изнесе академична лекция на тема "Методологични и доктринални проблеми в идеологията на "Ислямска държава".

Според главния мюфтия явлението "Ислямска държава" е успяло да ангажира вниманието на доста изследователи и анализатори в световен мащаб. Мустафа Хаджи добави, че действията на членовете на тази организация имат за цел да убедят човечеството, че ислямът е войнствена религия, чиито последователи са фанатизирани воини, заели се да разпространят своята вяра и закон чрез военна сила.

“Видимо е също, че тези хора успяват да постигнат целите си чрез издевателства, които вършат и заради които хората може би намират все повече основания да се отнасят с недоверие към исляма и мюсюлманите”, каза главният мюфтия. По думите му "Ислямска държава" селективно съставя и фалшифицира текстове, които да легитимират военните й действия.

Мустафа Хаджи бе категоричен, че нормативните учения на исляма са в разрез с идеологията на "Ислямска държава", която методологически е базирана на селективност, непоследователност и фалшификации. Идеите, с които се представя "Ислямска държава", не са базирани на автентичните доктрини на исляма, а на някои средновековни концепции, обобщи главният мюфтия.

На въпрос, ако евентуално има разпространение на идеи на "Ислямска държава" в България и дали от Главното мюфтийство ще съобщят на съответните власти за това, Мустафа Хаджи заяви,  че едно от задълженията в България на Главното мюфтийство е да направи това, което е по силите му, за да се запазят мирното съжителство, мирът и добрите отношения между хората.

“С гордост заявявам, че като гражданин на България, от Главното мюфтийство имаме много добри отношения с представителите на другите вероизповедания и заедно присъстваме на общи празници”, отбеляза Мустафа Хаджи, цитиран от БТА.

На въпрос защо много млади европейци, които са християни, се присъединяват към "Ислямска държава", главният мюфтия отговори, че най-вероятно на този въпрос трябва да отговорят психолози - кое кара тези млади хора да се присъединяват към тази терористична организация.

"Моето скромно мнение е, че може би тези хора, когато влязат в исляма, имат чувството да наваксат това, което са пропуснали досега, и най-вероятно това им се вменява чрез социалните мрежи в интернет", заяви Мустафа Хаджи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Dino преди 8 години
Ne ni e strah ot vas. Strahuvaite se vie.Skoro shte ima obraten udar I togava shte padat glavi s chalmi.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът с Ислямска държава ще изчезне тогава когато с него се заеме Китай.Ако дообяд китайският президент нареди на армията да реши този проблем най късно до 17 шаса местно време всички идилянци които оцелеят ще са пленени и на следващата сутри ще сричат речите на Мао Цзе Дун вместо сутрешната си молитва!От армията на САЩ разбрахме,че и *** за зеле не става,руснаците имат известен напредък,само в Китай ни е надеждата.
70
0
 
2
 
! Отговори
АЛА БАЛА преди 8 години
Знаете ли какво означава АЛА-БАЛА? АЛА означава алах а БАЛА означава БАЛАМОСВАНЕ!НАЗДРАВЕ ЗА ПРОРОКА!
69
0
 
6
 
! Отговори
Притеснен преди 8 години
Ние не се страхуваме.Просто копнеем да ги изпържим.
68
0
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
До бай Иван 95Аз също чакам да видя отговор на твоя въпрос. И ще му задам още един: вярно ли е, че убийството на неверник не е грях?
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се страхувайте от мюсюлманите, зове Хаджи, те само ще ви резнат пискуна ....
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма кой да повярва на тия думи. Истинското лице на исляма се проявява точно сега. Останалото са само лъжи на брадати нечестивц.и като тоя на снимката.
65
1
 
1
 
! Отговори
Dino преди 8 години
Oko za oko .zab za zab.Ne me interesuva kakvi sa radikalni ili normalni.Religiiata im e nenormalna za nashite razbiraniia.
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Дасикане Рома - българизирани роми с български имена и открадната религия що не коментираме , кога са дошли по тези земи и как са станали въобще Българи -християни
63
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм нецивилизован балканец и ако някой посегне на жена ми и дъщеря ми на улицата няма да нося плакати и да питам защо.Просто ще ви почна наред...И не се страхувам, страх ме е за децата ми , знаете какво може озверял родител нали?
62
2
 
9
 
! Отговори
Ще видим преди 8 години
Ами ще се пострахуваме още малко пък после ще видим. Черешово топче или Хвърковата чета, нещо ще измислим, като тия преди нас, които пак не е трябвало да се страхуват. Но тоя хитряга хич не изглежда успокоително.
61
2
 
8
 
! Отговори
БОБО преди 8 години
Май чичко Ленин,ще се окаже прав ,че религията е опиум за народите.
60
4
 
19
 
! Отговори
Доброволец преди 8 години
Ние не се страхуваме от вас *** долни и мръсни ! Ние просто искаме да ви размажем и да ви заличим от планетата. Така Земята ще стане едно по-добро място! Амин!
59
5
 
13
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Когато Ви казвам, че РЕЛИГИЯТА е в основата на убийствата и мерзостите по света ми цвъкате минуси.Е, най-после проумяха някои, че религиозните *** и *** са използвани от хитрягите попове, оджи за да манипулират простаците.
58
4
 
17
 
! Отговори
до 118 преди 8 години
А сепарстистите в Испания, в Ираландия, наркотерористите в Мексико, Колумбия, всички са мюсюлмани, нали?
57
6
 
12
 
! Отговори
do 119 преди 8 години
А инквизиция, кръстоносците, избиването на индианците? Май и християнството е трябвало да се забрани едно време.
56
1
 
18
 
! Отговори
към мразещите преди 8 години
От както свят светува хората се оповават на разни богове, за да извършат зверства в тяхно име. Не боговете и демоните са виновни, а злобата, алчността, похотта, зависта, лакомията, суетата и не последно място - глупостта на хората. Жалко е, че сте толкова заслепени и с промити мозъци, че се мразите един друг по цвят, религия, големина на шкембето и т.н., вместо да се борите с истинските причини за вашето нещастие. А това най-често сте самите вие.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей така започват нещата.Върховния съд отдавна се произнесе ,че този не е Главен мюфтия ,но човека даже чете лекция в БАН като такъв.Хубаво е да се каже и също ,че всички джамии се издържат от Турция ,а не от Българската държава.Така ,че когато осъмнем някоя сутрин като в Косово да не се чудите защо довчерашни съседи и роднини са започнали да се избиват един друг
54
5
 
20
 
! Отговори
Пъжолата преди 8 години
Мустафа Хаджи не се страхувай от сланината и да пуснеш жена си без забрадка по улицата , верно може да ти изневери но ако го направи ти развръзва ръцете да направиш същото.
53
3
 
8
 
! Отговори
ах малееее преди 8 години
С този палав поглед сигурно си мисли за някой голям кочан. Явно знае той що е туй голям Кралимарковски - /цензура/....