Не се страхувайте от мюсюлманите, зове Хаджи

По думите му ИД се уповава на средновековни концепции
Обновена: 12 яну 2016 23:18 | 12 яну 2016 21:37, Красимир Ангелов
168
Не се страхувайте от мюсюлманите, зове Хаджи
Главният мюфтия Мустафа Хаджи. Снимка: Булфото

Всичко, свързано с "Ислямска държава", трябва да бъде обяснено и на хората, които не са мюсюлмани, за да разбере обществото, че няма повод да се страхува от "нормалните" мюсюлмани и те да се разграничат от радикалните мюсюлмани. Това заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи, който изнесе академична лекция на тема "Методологични и доктринални проблеми в идеологията на "Ислямска държава".

Според главния мюфтия явлението "Ислямска държава" е успяло да ангажира вниманието на доста изследователи и анализатори в световен мащаб. Мустафа Хаджи добави, че действията на членовете на тази организация имат за цел да убедят човечеството, че ислямът е войнствена религия, чиито последователи са фанатизирани воини, заели се да разпространят своята вяра и закон чрез военна сила.

“Видимо е също, че тези хора успяват да постигнат целите си чрез издевателства, които вършат и заради които хората може би намират все повече основания да се отнасят с недоверие към исляма и мюсюлманите”, каза главният мюфтия. По думите му "Ислямска държава" селективно съставя и фалшифицира текстове, които да легитимират военните й действия.

Мустафа Хаджи бе категоричен, че нормативните учения на исляма са в разрез с идеологията на "Ислямска държава", която методологически е базирана на селективност, непоследователност и фалшификации. Идеите, с които се представя "Ислямска държава", не са базирани на автентичните доктрини на исляма, а на някои средновековни концепции, обобщи главният мюфтия.

На въпрос, ако евентуално има разпространение на идеи на "Ислямска държава" в България и дали от Главното мюфтийство ще съобщят на съответните власти за това, Мустафа Хаджи заяви,  че едно от задълженията в България на Главното мюфтийство е да направи това, което е по силите му, за да се запазят мирното съжителство, мирът и добрите отношения между хората.

“С гордост заявявам, че като гражданин на България, от Главното мюфтийство имаме много добри отношения с представителите на другите вероизповедания и заедно присъстваме на общи празници”, отбеляза Мустафа Хаджи, цитиран от БТА.

На въпрос защо много млади европейци, които са християни, се присъединяват към "Ислямска държава", главният мюфтия отговори, че най-вероятно на този въпрос трябва да отговорят психолози - кое кара тези млади хора да се присъединяват към тази терористична организация.

"Моето скромно мнение е, че може би тези хора, когато влязат в исляма, имат чувството да наваксат това, което са пропуснали досега, и най-вероятно това им се вменява чрез социалните мрежи в интернет", заяви Мустафа Хаджи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много скоро ще ви трепем наред.Нема добри нема лоши .Всички за по сигурно.
51
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не всички мюсюлмани са терористи, само всички терористи са мюсюлмани.
50
5
 
19
 
! Отговори
българина преди 8 години
преди ние да се страхуваме от вас, вие трябва да се страхувате от нас, за 500 г страха ни мина... а и когато ни потрябвате знаем къде да ви намерим, на киличмето под минарето
49
0
 
20
 
! Отговори
и преди 8 години
Забелязала съм, че най-често хора които изобщо не са толерантни към другите крещят, че правата им са накърнени. И изискват всички да ги разбират, обичат , приемат и толерират. Докато те са расисти. Вземете списък на работниците във фирмите където собственика или управителя е турчин и ще разберете колко са приемащи другите.
48
0
 
18
 
! Отговори
ДО, преди 8 години
До 105 а моето дете се плаши като види забулена жена защото си мисли, че е НИНДЖА , е що ми стряскате детето и се показвате извън къщите ?
47
1
 
25
 
! Отговори
ех преди 8 години
Все още има живи хора на които майките и бащите са бягали от Кърджалиите ....и са им разказвали , от първо лице......точно в БГ да разказваш , че мюсюлманството е мирна религия е малко нагло а ? А ония мюсюлманин дето обяснява, че се забулват да не правят секс ....айде моля Ви затова, при тях е най-популярен друг вид, от който не се забременява...и ще се правят на пуритани.... Вместо да се научите на въздържание и да възпитвате синовете си на уважение към жената, за по - лесно ги забулвате.....
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Красотата на живота е в неговото разнообразие.Някои ходят голи и си показват гениталите, други забулени и нищо не показват..Всеки си има начин на живот.Не може всички да разсъждаваме и живеем по щенията на шящиСъжалявам
45
20
 
1
 
! Отговори
един пример преди 8 години
По време на рамадан в арабския свят не се яде-пие вода-пуши-нищо да не влиза през устата в определено време през деняТова продължава около 12 часаНо през това време хората работят-и се потят-изразходват енергия-някои се молят-тяхна работаСега си представете християните които пушат-ядат и пият пред такъв човек-който в същото време изнемогваЕто затова те имат закони И ЗА ЧУЖДЕНЦИ КОИТО ВСЕКИ Е ДЛЪЖЕН ДА СПАЗВАЧужденеца може да се скрие и да яде-пие-пуши но не пред тяхЗатова ли ги обвинявате?
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕВРОПА СИ ЗАСЛУЖАВА, ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА, НЕ ЗА ДРУГО,А ЗАЩОТО СЕ ФОТОГРАФИРА И СА САМОРЕКЛАМИРА.ЕЙ ЗАТОВА, ЦЕЛИЯ НЕВИЖДАЛ СВЯТ ЩЕ СЕ ИЗСИПЕ В ЕВРОПА, ЗА ДА Я ВИДИИ ЕВРОПА ЩЕ ГИ ПОСРЕЩНЕ НА НОЖ ЕСТЕСТВЕНО.То не са реклами, то не е бизнес, то не е учене, то не е фукане.Е кво очаквате - нали и в Библията пише "мъдреците от изтока ВИДЕЛИ ТАЗИ ЗВЕЗДА и тръгнали да я следват"Нищо ново под слънцето - само простотия и ненавист.....
43
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако говорите за табиетите на арабите, те не искат дъщерите им да надуят корема на 12-15 години от някой некадърник с виснал ***, и да се чудят какво да правят.А това, че си уреждат бракове по сметка, мисля че си е лично тяхна работа, не на обществото.И за да не се случи това- да учат децата си след определена възраст да се завиват-нищо лошо.Това че има невъздържани мъже, които посягат без някой да ги иска - има ги навсякъде-те не са само мюсюлмани.Първо християните са изнасилили индианците
42
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде точно се намира тази мюсюлманска държава?Откога съществува, че е тази световна истерия?Кои са й политиците?Има много държави населени с мюсюлмани и те си имат имена и се знаят по региони.И те не съществуват от вчера и завчера, а от стотици години.Защо е тази истерия и заплаха
41
1
 
19
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Мирна религия докато ако им се подчиниш. *** си света в които живеят, виждат ,че има по хубав и отивамт там, ама вместо да живеят мирно искат и него да наакат. Даже настояват, че са свикнали да им мирише и искат да е така. Не ги инитересува кака искат да живеят другите хора. И да не ми говорят , селотто на баба ми три пъти е клано и палено..... това ли им е мира ?
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Некомпетенция, ОПОВАВА, О-О-О-О. Непрофесионалисти!
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да каже нещо и за клипчетата с децата с калашници.Аз на моите деца им давам моливи не калашници г-н Хаджи.
38
3
 
5
 
! Отговори
Лилит преди 8 години
"Няма нищо ново под слънцето..."Честно, винаги съм се чудела защо нашите турци ми изтъкват предимства на своята религия, без да могат да ми ги обяснят. Оценявам, че не ме " зарибяват" , но поне да ми бяха казали защо тяхната религия е по- добра от моята.
37
3
 
21
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Аз не се страхувам от мусюлманите. Просто не искам да имам нищо общо с тях. Не искам нито да ги храня, нито да им слушам ходжите, нито гласовете, нищо. Не ги обичам просто. Миришат ми на гад. Да си седят някъде по-далеч и толкова. Какво значи, да се страхуваме от тях? Нито са по-умни, нито нищо. Не ги искам и толкова.Никой не може да ме убеди.
36
1
 
3
 
! Отговори
grep преди 8 години
Корине, пий Лексотан-а, пусни си Ролинг Стоунс и си лягай.
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като е мирна религия Исляма, защо тогава повелява да се избиват неверниците ?Нека този на снимката отговори на въпроса .
34
1
 
9
 
! Отговори
grep преди 8 години
Докато не започнат да хвъчат глави мира няма да има ...
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоа с подлия поглед вика не се плашете. То и Гошко га го колят по Коледа му викат - няма Гошко, няма.българина е елементарна душа и хора, като Ботев и Левски са отделни индивиди от колкото масово явление. Преди 600 години 2млн българи са ги превзели 30 хил ислямиста. Какво да коментирам