Не се страхувайте от мюсюлманите, зове Хаджи

По думите му ИД се уповава на средновековни концепции
Обновена: 12 яну 2016 23:18 | 12 яну 2016 21:37, Красимир Ангелов
168
Не се страхувайте от мюсюлманите, зове Хаджи
Главният мюфтия Мустафа Хаджи. Снимка: Булфото

Всичко, свързано с "Ислямска държава", трябва да бъде обяснено и на хората, които не са мюсюлмани, за да разбере обществото, че няма повод да се страхува от "нормалните" мюсюлмани и те да се разграничат от радикалните мюсюлмани. Това заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи, който изнесе академична лекция на тема "Методологични и доктринални проблеми в идеологията на "Ислямска държава".

Според главния мюфтия явлението "Ислямска държава" е успяло да ангажира вниманието на доста изследователи и анализатори в световен мащаб. Мустафа Хаджи добави, че действията на членовете на тази организация имат за цел да убедят човечеството, че ислямът е войнствена религия, чиито последователи са фанатизирани воини, заели се да разпространят своята вяра и закон чрез военна сила.

“Видимо е също, че тези хора успяват да постигнат целите си чрез издевателства, които вършат и заради които хората може би намират все повече основания да се отнасят с недоверие към исляма и мюсюлманите”, каза главният мюфтия. По думите му "Ислямска държава" селективно съставя и фалшифицира текстове, които да легитимират военните й действия.

Мустафа Хаджи бе категоричен, че нормативните учения на исляма са в разрез с идеологията на "Ислямска държава", която методологически е базирана на селективност, непоследователност и фалшификации. Идеите, с които се представя "Ислямска държава", не са базирани на автентичните доктрини на исляма, а на някои средновековни концепции, обобщи главният мюфтия.

На въпрос, ако евентуално има разпространение на идеи на "Ислямска държава" в България и дали от Главното мюфтийство ще съобщят на съответните власти за това, Мустафа Хаджи заяви,  че едно от задълженията в България на Главното мюфтийство е да направи това, което е по силите му, за да се запазят мирното съжителство, мирът и добрите отношения между хората.

“С гордост заявявам, че като гражданин на България, от Главното мюфтийство имаме много добри отношения с представителите на другите вероизповедания и заедно присъстваме на общи празници”, отбеляза Мустафа Хаджи, цитиран от БТА.

На въпрос защо много млади европейци, които са християни, се присъединяват към "Ислямска държава", главният мюфтия отговори, че най-вероятно на този въпрос трябва да отговорят психолози - кое кара тези млади хора да се присъединяват към тази терористична организация.

"Моето скромно мнение е, че може би тези хора, когато влязат в исляма, имат чувството да наваксат това, което са пропуснали досега, и най-вероятно това им се вменява чрез социалните мрежи в интернет", заяви Мустафа Хаджи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо това момче дето подържа сайта е Българизиpано/побългарено ромче?
31
0
 
1
 
! Отговори
Дидо преди 8 години
интересно как знаеш какво пише, след като не си го чел
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тези не им е за вярване мозъците им са промити ако изобщо имат такъв още от деца.Надъхват ги със злоба към всички останали религии за тях всички други не мюсюлмани са неверници и трябва да да бъдат избити това ги учи техния коран затова не му слушайте глупостите на този някой били по радикални други по умерени всички са един дол дренки
29
2
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Религиите по принцип са консервативни, а ислямът интегрира религията с държавата, което прави и държавата консервативна, което пречи на развитието.Питали ли сте се по каква причина нито Христос нито Мохамед са искали от последователите си да запишат думите им ? И Евангелието и Корана са написани след смъртта на пророците от хора с амбиции за власт. Най-висшето е Бог-творецът на всичко, а не книгата, не пророка, не догмата!
28
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Само като му погледна подмолната физиономия и ми иде да му "повярвам". И как се пее в една песен - енд фък ю анд фък ю
27
3
 
18
 
! Отговори
Барт преди 8 години
Не само ИДИЛ, а цялата ви "вяра" е средновековна и варварска.Усети анадолеца какъв вятър задуха и иска да спаси кожата. За Европа ще има истинска сигурност едва когато си отвоюваме Константинопол и изтласкаме мюсюлманите отвъд Армения.
26
3
 
14
 
! Отговори
SS преди 8 години
Мустафа...още малко и ще ни кипне келя и ще стане патакламата и тогава ще се оправят работите..всяка жаба да си знае гйола.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се страхуваме Мустафа, готови сме да посрещнем ордите подобаващо!
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се страхуваме, просто са ни противни.
23
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко ако не се бръсне една седмица и ще заприлича на този на 100%.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стигнали са до източните гранници на Византийската Империя , *** на тебе нещо друго ти се иска май :):):)
20
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vsashnost e prav. Az imam mnogo priateli musulmani i te sa dobri i verni hora! Tova ne se otnasia za shebecite ot Siria, Afganistan i neznam si kade
19
6
 
3
 
! Отговори
ДО:22 КАЛАЯ преди 8 години
Самите роми, идвайки в Европа са твърдели, че са потомци на изгонени от Египет християни: някои идват от областта Малък Египет във Византия; получават статут на мъченици за вярата и биват приети благосклонно в Европа.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ОТ КЪДЕ СА ДОШЛИ БЪЛГАРИЗИРАНИТЕ РОМИ В БЪЛГАРИЯ , ЕДИН ПЪТ ПИШЕ ИНДИЯ ЕДИН ПЪТ ЕГИПЕТ
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
22 изяде калая накрая , докато се правеше на какъв ли не тука , бе ти само Американец не стана тая вечер
16
11
 
1
 
! Отговори
до: 22 преди 8 години
Ти дето се правиш на българин и се криеш зад Християнските ценности:Според техните легенди Рударите (Ромска общност в България) са потомци на старите власи, които имали държава на Балканите, но след разпада на тази държава се прехвърлили отвъд Дунав и основали Румъния. Сред част от рударите често се среща и друга легенда, свързваща ги с българския етнос че те са потомци на аспаруховите прабългари (в някои варианти че са племе, дошло с прабългарите и изработващо техните оръжия).
15
8
 
1
 
! Отговори
до: 22 преди 8 години
Ти па си виж корените , ти точно какъв си:Дасикане-рома също се разделят на множество подгрупи. Това са например бургуджиите, джамбазите, тужарите и т.н. Сред тях са налице слаби тенденции към българеене, но някои групи съхраняват с гордост ромското си самосъзнание и традиции (Напр. част от бургуджиите в Шуменско се наричат "парпул-рома" - "истински роми").
14
8
 
1
 
! Отговори
Оригиналнта ИСТОРИЯ преди 8 години
По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат. И ако искаш да научиш нещо, ти се налага да говориш на славянски. Това е добър ход на Източната римска империя, за да унищожи България.
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я го почерпете тоя Настрадин Ходжа с едно парче сланина, наръфано от каракачанско куче и му сипете една якорудска ракия за изпроводяк и франко Диарбекир, ИД там да проповядва умерен ислям.