Не се страхувайте от мюсюлманите, зове Хаджи

По думите му ИД се уповава на средновековни концепции
Обновена: 12 яну 2016 23:18 | 12 яну 2016 21:37, Красимир Ангелов
168
Не се страхувайте от мюсюлманите, зове Хаджи
Главният мюфтия Мустафа Хаджи. Снимка: Булфото

Всичко, свързано с "Ислямска държава", трябва да бъде обяснено и на хората, които не са мюсюлмани, за да разбере обществото, че няма повод да се страхува от "нормалните" мюсюлмани и те да се разграничат от радикалните мюсюлмани. Това заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи, който изнесе академична лекция на тема "Методологични и доктринални проблеми в идеологията на "Ислямска държава".

Според главния мюфтия явлението "Ислямска държава" е успяло да ангажира вниманието на доста изследователи и анализатори в световен мащаб. Мустафа Хаджи добави, че действията на членовете на тази организация имат за цел да убедят човечеството, че ислямът е войнствена религия, чиито последователи са фанатизирани воини, заели се да разпространят своята вяра и закон чрез военна сила.

“Видимо е също, че тези хора успяват да постигнат целите си чрез издевателства, които вършат и заради които хората може би намират все повече основания да се отнасят с недоверие към исляма и мюсюлманите”, каза главният мюфтия. По думите му "Ислямска държава" селективно съставя и фалшифицира текстове, които да легитимират военните й действия.

Мустафа Хаджи бе категоричен, че нормативните учения на исляма са в разрез с идеологията на "Ислямска държава", която методологически е базирана на селективност, непоследователност и фалшификации. Идеите, с които се представя "Ислямска държава", не са базирани на автентичните доктрини на исляма, а на някои средновековни концепции, обобщи главният мюфтия.

На въпрос, ако евентуално има разпространение на идеи на "Ислямска държава" в България и дали от Главното мюфтийство ще съобщят на съответните власти за това, Мустафа Хаджи заяви,  че едно от задълженията в България на Главното мюфтийство е да направи това, което е по силите му, за да се запазят мирното съжителство, мирът и добрите отношения между хората.

“С гордост заявявам, че като гражданин на България, от Главното мюфтийство имаме много добри отношения с представителите на другите вероизповедания и заедно присъстваме на общи празници”, отбеляза Мустафа Хаджи, цитиран от БТА.

На въпрос защо много млади европейци, които са християни, се присъединяват към "Ислямска държава", главният мюфтия отговори, че най-вероятно на този въпрос трябва да отговорят психолози - кое кара тези млади хора да се присъединяват към тази терористична организация.

"Моето скромно мнение е, че може би тези хора, когато влязат в исляма, имат чувството да наваксат това, което са пропуснали досега, и най-вероятно това им се вменява чрез социалните мрежи в интернет", заяви Мустафа Хаджи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
18
 
4
 
! Отговори
История-оригинал преди 8 години
Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език
11
2
 
25
 
! Отговори
Не си прав преди 8 години
Защото тази ***, която навлиза в Европа 93 процента се състои от разбитите орди на ИД. Вижте ги какво правят в ЕС. Нямат нищо общо с изповядващите в БГ мюсулмани, които са работливи и добри хора. Новите са мързеливи, крадливи, нагли и нямат нищо общо с нормалните човешки отношения
10
4
 
12
 
! Отговори
Византиец преди 8 години
Абе то в България едни роми се мислят за българи а други за турци , та така си живеем от 100-ци години
9
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
проблема на българия не са турците почти съм сигурен че всеки писал коментари има много приятели турци като мен
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЯ ТАЛИБАН Е НЕЗАКОННО НАЗНАЧЕН ОТ ТУРЦИЯ!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зависи кой как мисли , умните мислят а глупавите просто не могат
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не всички Роми в България са турцизирани тоест има и българизирани
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Особено ме е страх от мюсюлманите. И прадядо ми много го беше страх особено при Одрин и Люлебургас и затова ги взимаше по пет на нож. Аз ще ви взимам по седем.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бих се изумил ако всичко това е Проект на САЩ или Друга Държава , примерно като Проект Възродителен Процес как всичко мина по План
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Използват ИСЛЯМА за Престъпни цели
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ли да му повярваме. Ние сме друговерци за него и той е друговерец за нас. Така че е добре всяка жаба да си знае мястото в гьола
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани???