Възстановяват Голямата базилика с автентични камъни

Материалът е от разрушени гарови съоръжения
4
Възстановяват Голямата базилика с автентични камъни
Снимка: НИМ

Голямата базилика – най-големият християнски храм в Европа до началото на ХV век, ще бъде възстановена с автентичен каменен материал, съобщиха от НИМ.

Исторически проучвания установиха, че материалът, от който са изградени крепостните стени, дворците и църквите в първата ни столица Плиска, е бил отнесен по заповед на Мидхат паша в периода 1866-1870 г. за строеж на гарови съоръжения по първата ж.п. линия у нас.

Съоръженията са излезли отдавна от експлоатация и са полуразрушени. Затова директорът на НИМ Божидар Димитров се е обърнал с молба към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски да му бъде предоставен въпросният материал.

Използването на автентичен материал е препоръчително при засилващата се реставрация на древни крепости и храмове в Европа.

Правителството отпусна вече 500 000 лева за възстановяването на Голямата базилика, а стотици граждани дариха средства и материали. Кметът на община Хитрино Нуредин Нуредин вече дари камъни от Плиска, собственост на общината.

След среща на Ивайло Московски и Божидар Димитров вчера е било решено каменният материал от изоставените ж.п. съоръжения да бъде дарен на Националния исторически музей за възстановяване на Голямата базилика.
   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Божидар ДимитровНИМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че дворците в Преслав и Плиска са разрушени и раздадени като камъни по време т.нар турско присъствие е ясно отдавна какво очаквате от турска партия в парламента е въпросът освен да изгражда нови джамии
3
0
 
9
 
! Отговори
inatut преди 8 години
къщите по Селата около разград, цар калоян, русе - всички са с "автентичен камък. Цял квартал в разград е с тоя камък, навремето набран от бай ***
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
червените не са актуални, ама и със сини някак си не върви.....-:)
1
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
що бе да не свъшиха червените тухлички