Църквата ни губи храмовете си отвъд океана

Храмовете ни преминават към Американската православна църква
13 яну 2016 08:00, Мария Захариева
9
Църквата ни губи храмовете си отвъд океана
Снимка: архив, Булфото

Българската православна църква губи храмовете си отвъд океана, алармира вестник Монитор.

От общо 11 храма, които сме имали в Щатите и Канада, към момента са останали само 4 – три в САЩ и един в Монреал (Канада). Останалите седем църковни общности заедно с енориашите българи и имотите им са преминали към Американската православна църква.

Процесът стартира още през 70-те години на миналия век, но само за последните две години епархията на БПЦ за САЩ, Канада и Австралия, чийто митрополит в момента е дядо Йосиф, е загубила контрола над общо 3 храма. Два от тях са в Чикаго - "Св. Иван Рилски" и "Света Троица", а третият е в Ню Йорк и е продаден от самия Свети синод, за да бъдат покрити осигуровките на свещениците.

Извън този случай на продажба обаче причината за загубата на останалите храмове е, че молитвените ни домове отвъд океана се изграждат със средства на енориашите и се регистрират на име на сформираната от тях църковна общност, а не на синода в София. Така църковното настоятелство, което плаща и заплатата на свещеника, е органът, решаващ под чия юрисдикция да бъде храмът и как да се разпорежда с имуществото.

В същото време митрополията на БПЦ за Западна и Средна Европа успява да стопанисва 34 храма в 15 държави, като е ремонтирала из основи църквите, дадени ни иначе като дарение или срещу символичен наем от католическата и православната църква. Митрополитът ни дядо Антоний пък планира към църквата в Берлин да бъде направен социален център за изпаднали в нужда българи.


9
Още по темата: църкваСАЩБПЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е защото американците са демократи .Демократи които изолираха индианците в резервати основаха куклусклан пуснаха две атомни бомби и нашата демокрация се гордее с тях и им подражава
4
0
 
3
 
! Отговори
Джони преди 2 години
Хора аз съм вярващ в Словото Божи християнин и ви казвам че Църквата не е храмовете! Църквата е вярващите по целия свят! Вярващите по целия свят са тялото Христово за което Господа Иисуса Христа се е жертвал на кръста та като вярват в Него и се стремят да спозват Божиите заповеди да имат живот вечен. Той не се е жертвал за сгради а за хора. В ранното апостолическо християнство християните са ходели по домовете си и там са се събирали. Нямало е храмове.
3
0
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Аз какво разбрах: имоите не са на БПЦ; имотите са на сдружения на сдружения от хора, които са ги построили. Как точно БПЦ губи имотите СИ? По-скоро губи енориашите си. Което, не знам за БПЦ, но на мен ми се струва по-страшното.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест цървките са построени с пари на енориашите, а заплатите се плащат отново от тях. И какво точно прави БПЦ...!? Просто разполага с имота...А дали изобщо някога си е мръднала пръста за тези хора или просто един митрополит има възможност да си пътува от време на време до САЩ и Канада...Тази новина не трябва да ни изненадва.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепям. Тази паразитна структура БПЦ е крайно време да се реформира и да почне да полага грижи за вярващите, а не да се чуди как и с колко да вдигне свещите и колко пари да вземе за кръщене.