Има време да мисля за президентска кандидатура!

Акад. Воденичаров: Проект ще финансира младите учени
13 яну 2016 13:44, Анисия Иванова
9
Има време да мисля за президентска кандидатура!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Шансът на България е да развива науката и производството си, коментира акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Акад. Воденичаров не отрече възможността за кандидатура в предстоящите президентски избори. Той заяви, че "една държава не трябва да бъде планирана от четири за четири години" и заяви, че има разработена програма за това каква трябва да бъде България след 25-30 години. "Печели се, когато се надгражда", категоричен бе академикът.

Нито един лев от бюджета на БАН не отива за учените, каза акад. Воденичаров по повод бюджета на Академията, "През миналата година получихме 6 млн. лв. по-малко от предишната година. В момента финансовата субсидия е замо за заплати и за техническа поддръжка на сградите, обясни ученият.

Бюджетът и тази година остана на нивото на миналогодишния и с повишаване на минималната заплата една хигиенистка ще получава почти колкото и един млад учен, призна Воденичаров

Парите за наука не идват директно, тях трябва да ги изкараме с договори и участия в проекти.

За тази година ни трябват минимум още 12 млн. лв., за да може един млад учен да тръгне със стартова заплата от 600 лв., призна председателят на БАН.

Той каза, че академията е получила преди Коледа 2 млн. лева за подпомагане развитието на млади учени. С тези средства до края на годината ще бъдат финансирани научни проекти на 200 млади учени в България, които ще се подберат на конкурсен принцип.

"Целта ни е младите учени, работещи по тези проекти, да получават професорска заплата, поне за една година. Така ще стане отсяване на хората с потенциал", твърди академикът.

"Науката в света се подкрепя главно институционално", обясни акад. Воденичаров. "Говори се, че една трета от финансирането на науката трябва да идва от държавата, а две трети от бизнеса, но големите компании имат собствени изследователски лаборатории. Техните пари не отиват за националната наука. За нея трябва да мисли държавата", каза още Воденичаров.

Трябва да се постави конкретна финансова цел - до 2020 бюджетът за наука да достигне 1,5% от БВП, допълни председателят на БАН.

Част от разговора чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

1538 гледания   |  Още видео


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Блага преди 2 години
"Акад. Воденичаров не отрече възможността за кандидатура в предстоящите президентски избори."

Цяла България разбра още преди месеци, че инициативният комитет му е издигнал кандидатурата. Сега какво се прави на ударен! Или ще стане като в онзи виц "Аз ходя с Иванчо, ама той още не знае"
7
0
 
0
 
! Отговори
ДрънДрън,Г-нАкадемик преди 2 години
Когато младият човек е под протекция, той бива включван в много добре платени проекти дори още когато е само млад специалист - висшист без научна степен и без да заема научна длъжност.
Покрай тези проекти уж пишурка сам дисертацийката си, но всъщност се ползва от труда на колегите си.
Когато е без връзки, дори да е на научна длъжност, товарят го като *** да работи за хората и правят всичко възможно да му пречат. Напише ли нещо качествено, чудо правят за да си присвоят резултатите от труда му
6
0
 
1
 
! Отговори
atakict преди 2 години
До хаха

AMI TOI VEHE E --NAZNAHEN
5
0
 
1
 
! Отговори
да преди 2 години
осигурете не хората, правещи наука, поне служебни компютри.
4
0
 
2
 
! Отговори
да преди 2 години
за хората, не участвали в разграбването на проектите БАН никога не осигурява ПОНЕ служебни компютри.
3
0
 
1
 
! Отговори
не разбира преди 2 години
Човек там е работата, че неправите наука, за производството - не е работа на БАН да прави научните достижения приложими в прозиводството. Една Академия с това не се занимава. Акцентирайте на науката! Купете на хората с публикации и цитати компютри поне, за да могат да правят наука.
2
0
 
2
 
! Отговори
Симо преди 2 години
То е ясно ще са "техните" младу "учени" , винаги избират техните си хора, тези конкурси никога не са честни колкото и добри да са проектите ида са заслужаващи и способни нетехните хора!!!
1
0
 
7
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Кой ще те избере пък тебе бе