БАБХ открили ГМО пуканки и моркови с олово, но не казали

От агенцията не уведомяват обществото навреме, сочи доклад
Обновена: 14 яну 2016 12:04 | 14 яну 2016 10:44,
64
 БАБХ открили ГМО пуканки и моркови с олово, но не казали
Снимка: Reuters. архив

Моркови с олово, лазаня с месо, третирано с хормони, овесена каша с отровни гъбички. Това са част от случаите, на които инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са се натъкнали.

От агенцията са открили проблемите, но не са уведомили обществото навреме, заяви пред bTV Цветан Цветков, председател на Сметната палата, коментирайки доклада на одиторите.

"Целта на одита беше не дали българите консумират такива продукти, а дали БАБХ си вършат работата", каза той. По думите му от агенцията наистина правят редовни проверки, но не уведомяват обществото своевременно.

Според Цветанов сигналите за проблемните храни се подават от единна европейска система. Инспекторите са констатирали проблемите. В някои от случаите те са открити още на склад, когато е лесно продуктите да бъдат иззети. В други от тях обаче хранителните продукти вече са достигнали до търговската мрежа.

"От агенцията трябва своевременно тази информация да се публикува на страницата на БАБХ, а медиите да разгласяват информацията", смята Цветков. От агенцията трябвало и да обявят марката на опасния продукт, както и магазините, в които се разпространяват.

Така до пазара стигнали и 1584 кг. ГМО пуканки за микровълнова фурна. От тях са иззети едва 6 кг., а останалата част е стигнала до домакинствата. Никой не е уведомил населението.

Одитът на Сметната палата обхваща периода между 2011 и 2014 година. В него се посочва, че агенцията страда от хронично безпаричие, заплатите са ниски и това води до текучество и подкупи.

В доклада се посочва още, че е пренебрегнато изискването за ротация на инспекторите. Агенцията няма и годишни планове за проверки по магазини, заведения и складове. Няма и ефективен контрол, което води до риск на територията на страната да бъдат допускани опасни храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БългарчеНяма да се жалиш, матрял. Гласувай за Боко, че бил харизматичен. Той ще ви оправи.
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** скрили Чернобил. А демокрадите по-малко ли крият? Къде е разликата между едните и другите?
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ ХОРА СА ЗА ЗАТВОРА , В КИТАЙ ЕДНА МИНИСТЪРКА СИ ПОЗВОЛИ ПОДОБНО НЕЩО И БЕШЕ ОСЪДЕНА НА СМЪРТ, ЧЕ ТЕ ПОТОЗИ НАЧИН СА УБИЙЦИ НА НАС НАРОДА , С ПАРИТЕ СИ НИ УБИВАТ БАВНО ,
5
0
 
21
 
! Отговори
АЦЕТО преди 8 години
ДА ВИДЯХТЕ НЯКЪДЕ ОСТАВКА,НО СИГУРНО И ТЕ ''ПЛАЧАТ'',ЧЕ ИМ СА МАЛКИ ЗАПЛАТИТЕ
4
0
 
33
 
! Отговори
Българче преди 8 години
Политиците освен че ни изгониха от страната, направиха народа ***, а сега дори го изтровиха. Майко мила защо си ме родила Българин.
3
0
 
26
 
! Отговори
дфф преди 8 години
До АнонименОставка на всички !!!!! ВСИЧКИ КАЗАХ !!!
2
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако написаното е вярно - трябва да се вземе главата на шефа на БАБХ. Оставка!
1
1
 
41
 
! Отговори
дф преди 8 години
пуканките за микровълнова и без да ги проверяват всеки трябва да знае, че това е най-най-отровната храна която някой може да сложи в устата си